Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nalle Puh ja johtamisen taito

Kirjoitettu 04.12.18
Esseen kirjoittaja: Jerry Tuhkunen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Nalle Puh ja johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Allen, Roger E.
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

1      Nalle Puh ja johtamisen taito

Erinomaisen virkeästi sekä iloisesti kirjoiteltu kirja johtamisen tärkeistä aiheista. Kirjassa paneuduttiin johtajan perustavanlaatuisiin tehtäviin reflektoimalla niitä Nalle Puhin sekä hänen tovereidensa seikkailuihin. Kaksi asiaa, joita välttämättä ei heti tule yhdistäneeksi, on tässä kyseisessä kirjassa saatu toimimaan yhteen harvinaisen mukavalla tavalla. Suomennettu kirjoitustyyli puri omaan makuhermoon hyvin mielekkäällä tavalla, huumoriarvoakin saattoi rivien välistä löytää.

Kirjassa Nalle Puh ystävineen pähkäilee johtamisen kuutta pääelementtiä, jotka jokaisen esimiestyötä tekevän olisi hyvä tietää. Nämä käsiteltävät asiat ovat tavoitteiden asettaminen, organisointi, motivointi, kehittäminen, kommunikointi sekä seuranta ja analyysi. Kirja on kirjoitettu hyvine esimerkkeineen niin, että jokainen pystyy ymmärtämään nämä johtamisen yleiset teoriat. Kirjaa pystyn oikein mielelläni suosittelemaan jokaiselle, joka on esimiestyöstä kiinnostunut.

1.1     Tavoitteiden asettaminen

Tavoitteiden asettaminen on hyvin tärkeä osa koko organisaation toimintaa. Tämän on tullut esiin konkreettisesti tiimin kanssa touhuillessa. Jos tavoitteet eivät ole jokaiselle täysin selkeät, niin hommasta ei välttämättä tule yhtään mitään, tai ainakin hommat luistaisivat paremmin, jos tilanne olisi toisin.

Tähän tulen kiinnittämään huomiota erityisen tarkasti, koska koko organisaation toiminnan täytyisi perustua johonkin tavoitteeseen, tai tavoitteisiin. Pienempiin sekä suurempiin. Pääasiassa sopiviin. Kirjan lukaiseminen tuli erinomaiseen saumaan, koska tiimin ensi kevään tavoitteiden asettaminen tapahtuu aivan näinä päivinä.

1.2     Organisointi

Mielestäni hyvin tärkeä asia, sekä asia, jota teen mielelläni. Kun oikein lujaa organisoi, ja huomaa että hommat menevät hyvin, tai aivan miten sattuu, niin tietääpähän ainakin organisoineensa. Parhaimmillaan organisoidessa palaset loksahtelevat kohdalleen kuin parempikin palapeli. Organisoidessa kuitenkin tulee vastaan haasteita, jolloin jokainen vastaantuleva haaste on erinomainen lovi kehittyä entistä paremmaksi organisoijaksi.

Kirja kertoi organisoimisen olevan työtehtävien jakoa henkilöille, jotka ovat pätevimpiä kyseiseen suoritteeseen. Tähän pystyn yhtymään, ja uskon että kun hyvä organisoija organisoi oikein viimeisen päälle, niin organisoitavillakin on paljon parempi meininki!

1.3     Motivointi

Todella tärkeä osa tavoitteen onnistumista. Jos asianomaisilla lopahtaa motivaatio kesken suorituksen, tavoite ei tule onnistumaan välttämättä täysin odotetulla tasolla. Johtajan roolissa toimivan henkilön on osattava seurata ryhmäänsä, sekä mahdollisia motivaation notkahduksia. Näissä tapauksissa on ryhdyttävä välittömästi motivointitoimiin, jotta tavoite tulisi suoritettua tehokkaimmalla mahdollisella tavalla.

Motivointi onnistuu parhaimmillaan silloin, kun tavoitteesta tehdään tärkeä jokaiselle, joka on organisoitu oikeisiin tehtäviin. Kun ihminen kokee työnsä tärkeäksi, hän usein silloin tekee työnsä hyvin.

1.4     Kehittäminen

Kehittymisen halu on lähdettävä yksilöstä, koska johtajan on hyvin hankala ruveta muuttamaan yksilöä itsessään. Tämä arvo tulee myös Tiimiakatemian tiimoilta hyvin esiin. Jokaisen on kehitettävä itseään, jotta tiimi pystyy jatkuvasti parempiin suoritteisiin. Valmentajat, tai team leaderit eivät ole sitä sinua varten tekemässä. Johtaja pystyy kuitenkin mahdollisesti tarjoamaan erinäisiä työkaluja alaistensa kehittämiseen.

Kuitenkin, samalla linjalla jos jatketaan, niin kun tavoite on kohdillaan, organisointi on onnistunut, motivaatiota on, niin silloin yksilö on herkimmillään luomaan omaa kehittymisen haluaan. Kehitystä tapahtuu myös silloin, kun kaikki räjähtää ja mistään ei tule mitään. Silloin on kehittymisen paikka, jotta ei seuraavalla kerralla tehdä samoja erheitä.

1.5     Kommunikointi

Jotta pakka saadaan pidettyä kasassa, on jokaisen tiedettävä projektin kulusta kaikki, mitä hänen kuuluu tietää. Jos informaatiota ei ole saatavilla silloin, kun sitä tarvitaan, saattaa projekti helposti jysähtää tyystin paikoilleen. Kaikkien täytyy jatkuvasti ymmärtää mitä he tekevät, ja miksi. Jotta suuremmilta kommunikaatiohäiriöiltä vältyttäisiin, on asiat saatettava kaikille sellaisella tavalla, jonka he varmasti ymmärtävät.

Kommunikoinnin osa-alueista varsinkin palautteen anto, sekä uskallus kysyä tarkentavia kysymyksiä, tulee olemaan tärkeässä roolissa tiimimme työskentelyssä.

1.6     Seuranta ja analyysi

Jotta voidaan varmistua suorituksen tuloksista, sekä tehdä mahdollisia kehitysehdotuksia, on seuranta ja analyysi erittäin tärkeässä osassa. Parhaimmillakin johtajilla tämä on yleensä se vaihe, joka sivuutetaan helpoiten. Mielestäni tämä on yksi tärkeimpiä johtamisen, sekä työskentelyn osa-alueita, jos halutaan jatkuvasti kehittyä parempaan suuntaan.

Valitettavan usein tämä osa-alue on tiimimme työskentelyssä jäänyt hieman taka-alalle, mutta selvästi parempaan suuntaan ollaan menossa muun muassa projektien Motorolien läpikäyntien kanssa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!