Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nallepuh ja johtamisen taito

Kirjoitettu 20.05.19
Esseen kirjoittaja: Petra Palmu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Nallepuh ja johtamisen taito
Kirjan kirjoittaja: Allen Roger E.
Kategoriat: 1. Oppiminen, 4. Johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nalle Puh ja johtamisen taito on Allen Rooger E. Kirjoittama sympaattinen kirja, joka käsittelee johtajan kuutta työtehtävää. Asiat selitetään yksinkertaisesti niin että Nalle Puh:kin ne ymmärtää. Pidin tästä kirjasta paljon, sillä kevään aikana on tullut luettua monta erittäin teoriapainoitteista kirjaa.

 

Mitä johtajan tehtävät ovat ja kuinka ne saadaan käytäntöön?

 

Johtajan ensimmäinen tehtävä on tavoitteiden asettaminen. Ilman tavoitteiden asettamista omiin tavoitteisiin on todella vaikea päästä. Tavoitteen on oltava selkeä ja sen tulee ymmärtää kaikki ryhmässä olijat. Tiimimme tavoitteita on kartuttaa verkostoa, tulla omalla alallaan ammattilaisiksi sekä monien mielestä hyväksi tiimin tavoitteeksi tulisi se, että meistä tulee huipputiimi. Myös jokaisella täytyy olla omat henkilökohtaiset tavoitteet. Välitavoitteet auttavat saavuttamaan tavoitteet sillä ne ovat kuin ”portaita” -konkreettisia asioita, joilla päästään tavoitteisiin. Tiimiakatemialle tultuamme tiimimme kanssa mietittiin tavoitteita tiimillemme, mutta emme miettineet miten tavoitteisiin päästään. Toki mietimme näitä vähän, mutta aika pintaraapaisuksi se jäi.

 

Johtajan toinen tehtävä on organisointi. Organisoinnissa pitää selvittää mitä tavoitteisiin pääsyyn vaaditaan ja kuka tekee mitäkin. Jaoimme aluksi johtoryhmän tehtäviä muutamille tiimin jäsenille. Vaikka nimitimme henkilöitä, emme seuranneet heidän tekemistään ja tekeminen jäi vähälle. Johtamista ei juuri ollut. Meillä ei kukaan organisoinut toimintaa kauheasti.

 

Kolmas tehtävä on motivointi. Tämä on mielestäni erittäin tärkeää, jotta päästään tavoitteisiin. Tavoitteesta on tehtävä tärkeä sen tavoittelijalle. Itse lähtisin motivoimaan ihmisiä positiivisuuden kautta, kun taas kirjassa annettiin motivoinnin esimerkiksi uhkailu: tehtaassa, jossa tilaukset ovat myöhässä voidaan sanoa työntekijöille, että myöhästymisten takia tilaukset vähenevät ja osa työntekijöistä saattaa menettää työpaikkansa. Pieni paineen tuntu on hyvästä, mutta itseäni tämä ei motivoi. Meillä on syksyllä alkamassa Dynassa uudet ajat. Loimme pisteytysjärjestelmän, jossa esimerkiksi tiimiforumiin osallistumisesta saa pisteitä. Pisteitä saa kaikista erilaisista asioista, joita Tiimiakatemialla on. Se, joka syksyn lopulla saa vähiten pisteitä niin joutuu tiimin kanssa keskustelemaan onko Tiimiakatemia se oikea paikka. Joitakin tämä saattaa motivoida, itselle tällaisella ei ole niin väliä sillä teen kaikesta huolimatta projekteja ja ollut mukana seuraamassa esimerkiksi vahvaria. Johtajan on laitettava myönteisiä odotuksia muille, silloin muutkin haluavat vastata niihin. Hyvä johtaja on vilpittömästi kiinnostunut alaisistaan ja välittää heistä, hän kehuu ja rohkaisee heitä. Minä saan tästä ainakin tarpeeksi motivaatiota.

 

Johtajan neljäs tehtävä on kehittäminen. Johtaja ei voi muuttaa ihmistä, vaan jokaiselta halu kehittyä lähtee itsestä. Kirjassa nostettiin yksilöiden kehittäminen. Johtajan pitää keskittyä yksilön vahvuuksiin ja haastamalla kehittää niitä. Hyvä johtaja muistaa kehittää myös itseään. Hän myös delegoi tärkeitä ja haastavia tehtäviä alaisilleen – jotta hekin kehittyvät.

 

Johtajan viides tehtävä on kommunikointi. Palautteen antaminen, asioiden toistaminen eri tavoin. On myös tärkeää varmistaa, että kaikki ovat ymmärtäneet tehtävänsä. Palautteen pyytäminen ja yksinkertaisesti muille juttelu jotta luottamus syntyy on iso juttu ainakin itselle jos olen jonkun alainen. Johtajan kuudes ja viimeinen tehtävä on seuranta ja analyysi. Johtajan on hyvä seurata mitä ollaan tehty, ja miten jatketaan. Tiimissä on hyvä käydä läpi, mitä tulokset kertovat. Johtajalla täytyy olla jatkuva ja toimiva seurantajärjestelmä. Niitä ei saa olla liikaa. Johtajan täytyy myös varmistaa, että hänen määrittelemillään mittareilla on merkitystä.

 

”Johtaminen on yksinkertaista, jos siitä ei yritä väkisin tehdä vaikeaa.”

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!