Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Numeropeli

Kirjoitettu 13.12.17
Esseen kirjoittaja: Kasimir Tillanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Numeropeli
Kirjan kirjoittaja: Chris Anderson, David Sally
Kategoriat: 9.01. Oppiminen, 9.04. Johtaminen, 9.05. Valmentaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kyseessä on kirja, joka kertoo jalkapallosta, tai oikeastaan jalkapallon tilastoista ja niiden lainalaisuuksista. Kirjan ovat kirjoittaneet Chris Anderson ja David Sally, jotka ovat molemmat entisiä urheilijoita. Toinen jalkapallo maalivahti ja toinen baseballin pelaaja. Kirjan slogan kuuluu: Luulet ymmärtäväsi jalkapalloa, mutta et tiedä siitä mitään. Kirjan pääpointtina on siis tilastojen merkitys ottelun tulokseen ja muihin asioihin jotka vaikuttavat jalkapallossa. Eli tilastojen avulla kumotaan vanhoja jalkapalloon liittyviä myyttejä. Kyseinen teos on yksi tärkeimmistä, kun puhutaan opeista mitä olen saanut vedonlyönnin saralla. Oma osaamisalueeni keskittyy nimenomaan jalkapalloon. Tämän kirjan avulla olen oppinut tilastojen merkityksen ja kiinnostunut tutkimaan syvällisemmin tilastotieteen merkitystä vedonlyönnin kulmakivenä. Mitkä ovat niitä asioita, jotka ovat oikeasti tilastollisesti merkittäviä ja toistuvia, ja mitkä taas ovat puhtaasti sattumaa. Voisin kirjoittaa kirjan teoria osuuksista ja niiden opeista vaikka kokonaisen kirjasarjan, mutta keskityn tässä esseessä lähinnä kirjasta saamiini kolahduksiin, joita voi hyvin myös ammentaa jokapäiväiseen elämään.

Kirjan mukaan jalkapallo-ottelun lopputuloksesta 50% prosenttia on täysin sattumanvaraista. Noheva lukija voi tästä päätellä, että sattuman merkitys on tällöin suhteellisen suuri. Tämä luo erilaisia mielenkiintoisia haasteita esimerkiksi valmentajille, pelaajille sekä vedonlyöjille. Nykypäivänä yhä useampi jalkapalloseura käyttää jonkinlaisia tilastoanalyytikkoja pelinsä kehittämisessä. Tämä on seurausta baseballista, kun Billy Bean niminen valmentaja toi tilastot ja niiden seuraamiseen osaksi valmentamista 2000-luvun alussa. Nykyisin kaikki baseball joukkueet, ja suurin osa myös muiden urheilulajien joukkueista käyttää tilastoja apunaan valmentamisessa. Vedonlyönnin saralla tilastot ovat yksi tärkeimmistä osa-alueista, joita vedonlyöjä voi hallita. Muita alueita ovat urheilutietämys, sekä psykologia ja erityisesti joukkopsykologian opit. Miten tämä kaikki liittyy sitten ”oikeaan” elämään. Mainitsin kappaleen alussa sattuman. Sattuman merkitys elämässä on järjettömän suuri. Jos se jalkapallo-ottelussa on 50%, väitän että normaalissa elämässä se on vähintään yhtä suuri. Vaikka olisit tehnyt projektisuunnitelman, lukusuunnitelman, tai jonkun muun asian miten hyvin tahansa, on silti aina mahdollisuus ettei asiat mene aivan kuten olit suunnitellut.

Vedonlyöjänä on tärkeää löytää massiivisesta määrästä dataa ja tilastoja ne asiat, jotka ovat oikeasti merkityksellisiä. Internetin aikakaudella lähes kaikki tieto on kenen tahansa saatavilla, ja näin ollen markkinat ovat erittäin tehokkaat. Kyse ei ole enään siitä kenellä on eniten informaatiota, vaan siitä kuka sitä osaa analysoida parhaiten. Olen päässäni pohtinut miten tilastollisia faktoja olisi mahdollista hyödyntää yrityselämässä. On toki helppo käyttää johtamisen työkaluina taulukoita, joissa nähdään paljonko työntekijä on tuonut kaupoillaan rahaa yritykseen. Tämä nyt on tietysti ilmiselvää. Lähinnä pohdintani ovatkin keskittyneet siihen kuinka sellaisia asioita, mitä ei voi selvästi nähdä tai tuntea voisi tilastoida. Esimerkkinä käytän inhimillistä pääomaa. Eli kuinka tuoda inhimillinen pääoma tilastoihin, ja tätä kautta se voitaisiin nähdä vakavasti otettavana faktana, jolloin sitä voitaisiin käyttää yrityksen tuloksen parantamiseen. Tästä aiheesta käytiin keskustelua myös JES:stagella. En muista kyseisen puhujan nimeä, mutta hän kertoi siitä kuinka vaikea yritysjohtajille on saada omia ideoitaan hyväksytyksi jos niiden pohjalla ei ole selkeitä laskelmia menetelmän tuottavuudesta. Puhuja käytti esimerkkinä rakkautta. Sillehän ei ole hintaa ja se on mahdotonta laskea, ainakin toistaiseksi. Olen vedonlyönnin saralla kamppaillut samojen asioiden kanssa. Miten saada pelaajien pääkopassa olevat asiat muutettua numeroiksi järkevästi, niin että niiden avulla voitaisiin tehdä riskienhallinnallisesti hyviä päätöksiä. Mistä tiedämme onko joku pelaaja surullinen ja hänellä ei peli kulje sen takia tai jotain muuta vastaavaa? Tai miten tätä surullisuutta on sitten mahdollista mallintaa, niin että se on tilastollisesti vakavasti otettava fakta. Tässä varmasti riittää pohdittavaa.

Viimeisenä pureudun asiaan joka heijastuu hyvin myös Tiimiakatemian toimintaan. Kirjassa sanotaan seuraavaa, ”Jalkapalloa ovat pitkään hallinneet nämä seitsemän sanaa: Tällä tavoin nämä asiat on aina tehty.”. Tiimiakatemialla pyritään aina luomaan uutta ja innovoimaan uusia asioita. Yksi sitaateistahan taisi olla Gandhilta peräisin: Sinun tulee olla se muutos, jonka haluat maailmassa nähdä. Aivan mahtava sanonta. Ihmiset ja erityisesti suuret massat kärsivät status quo harhasta, eli tehdään asiat samalla tavalla kuin ennenkin, koska se on ennenkin toiminut. Sitten jossain vaiheessa tulee isoja ongelmia vastaan. Tämä on mielestäni Tiimiakatemialla yksi hienoimpia juttuja. Olen kuitenkin jälleen kerran pohtinut, että kun jokin tapa tulee ihmisten tietoisuuteen ja ihmiset alkavat käyttämään tätä tapaa kun tarpeeksi moni muukin tekee niin. Mutta miten voidaan varmasti todeta että uusi tapa olisi varmasti parempi kuin vanha, sillä eihän siitä ole saatavilla dataa onko se parempi kuin se vanha tapa, koska se on niin uusi juttu….

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!