Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Nunchi Ninja

Kirjoitettu 16.02.20
Esseen kirjoittaja: Elisa Sihvonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Nunchi – Intuitiota ja tilannetajua korealaisittain
Kirjan kirjoittaja: Euny Hong
Kategoriat: 2. Yhteisöllisyys, 2.1. Verkostot ja sosiaalinen pääoma, 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut, 2.3. Yhteisöllisyyden kehittämisen työkalut, 8. Henkinen kasvu, 8.1. Filosofiaa, ajattelua ja mielikuvitusta yrittäjälle

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nunchi – Intuitiota ja tilannetajua korealaisittain

By Euny Hong

 

Kirja on lähellä ihmisen psykologiaa. Mie diggaan. Ihmiset ja ihmisten käyttäytyminen on todella mielenkiintoista. Kirjassa kuvaillaan miten todella pienet havainnot vaikuttaa vuorovaikutukseen ja miten niitä voi käyttää. Nunchi ninja on tietynlainen mentalisti. Hän havainnoi huonetta ja ihmisiä kuin Sherlock Holmes. Kiinnittää huomioita pieniin asioihin ja osaa siten havainnoida sanomatonta tilannetta.

 

Nunchin kehittäminen auttaa sosiaalisissa tilanteissa ja vähentää kiusallisien sammakoiden möläyttämistä.

 

Oma ikävin ja noloin tilanteeni on tapahtunut sen takia, että minulla ei ollut siinä tilanteessa nunchia. Olimme kuviskerhossa ja kaverini puhui yhdestä koulumme äidinkielen opettajasta. Minä möläytin muka hauskana, että hän on yhtä lihava kuin valas ja muutenkin perseestä. Muut nauroivat ja mie menin parin kamun kanssa teetauolle. Poissa ollessani yksi kerhon tytöistä kysyi kaveriltani oliko opettaja Marjaana (nimi muutettu). Kaverini vastasi myöntävästi ja tyttö kertoi tämän olevan hänen äitinsä. Kaverini tuli kertomaan minulle tästä ja olin niin häpeissäni, etten edes kehdannut ottaa asiaa puheeksi hänen kanssaan.

Jos olisin tarkkaillut huonetta ennen kuin möläytin, olisin huomannut, että kyseinen tyttö oli ollut hieman vaivaantunut, kun kaverini puhui tästä opettajasta. Olisin pysynyt hiljaa, jos olisin tarkkaillut ympäristöäni.

 

Meillä on kaksi korvaa yksi suu, joten meidät on luoto kuuntelemaan enemmän kuin puhumaan. Tiimissä ja dialogissa tämä on kyllä hyvä muistaa. Joskus sitä itsekin on rakastunut liikaa omaan ajatukseen, että unohtaa tämän. Ranskalaisessa sanonnassa kerrotaan, että tylsimys on henkilö joka riistää sinulta yksinäisyyden tarjoamatta seuraa. Rakastuin tähän sanontaan.

Tämä on hyvä muistaa omassa kommunikoinnissa, ei minun tarvitse kertoa omaa tarinaani päihittämään toisen tarinan jos se ei lisää toiselle mitään arvoa. Se välillä unohtuu, kun haluaa kaikkien tietävän kuinka villiä elämää sitä onkaan eletty, katsokaa kuinka kuuli tyyppi mie oikein oonkaan.

Tästä on kyllä aika reflektoida itsellenikin. Tarvitseeko jotakin kertoa jos se ei lisää mitään arvoa keskusteluun vaan pönkittää vain omaa egoani?

 

Dialogi edistyisi paljon paremmin ja ilmapiiri olisi paljon parempi jos ihmiset tunnistaisivat sanomattoman viestinnän. Pidän kirjassa kanssa siitä, että ei ihmisillä ole velvollisuutta sanoa sinulle suoraan asiaa jos eivät halua. Sinun pitää opetella tulkitsemaan ja lukemaan rivien välistä. Ei mikään elämässä tule annettuna, että tee näin niin saat tätä. Hyvänä esimerkkinä kirjassa käytettiin Game of Thronsia. Starkeilla on surkea nunchi ja sen takia kuolevat, se kehittyy heillä vasta myöhemmin, mutta esim. Tyronilla on loistava nunchi ja sen takia selviää aina tilanteista.

 

Olisihan se kiva, että kaikki sanovat mitä oikeasti tarkoittavat, mutta ei elämä toimi niin, joten opi elämään oikeassa maailmassa tulkitsemalla sanomatonta viestintää.

 

Itselleni kehitys kohtia kirjasta joihin aion kiinnittää huomiota:

 

  • Kun astun huoneeseen, en ala heti huutamaan miksi olen myöhässä, vaan menen hiljaa paikalleni ja tulkitsen huoneen nunchia. Muut ovat olleet huoneessa kauemmin heidän eleet kertovat mitä on tapahtunut. Näin osoitan myös kunnioitusta muille.
  • Jos haluan mentalisti palkinnon, minun täytyy olla mestari elekielessä.
  • Kuuntelen enemmän kuin sanon, siten opin enemmän muista ja heidän tarpeistaan ja tarkoitusperistään.
  • Kiinnitän huomiota sanomattomaan viestintään se kertoo enemmän kuin sanottu puhe.

 

Kirja havainnoi kuinka erilainen kommunikointi tyyli aasialaisilla ja länsimaalaisilla on. Erilaisuudesta voi oppia paljon. Korealaisessa kulttuurissa sanotaan harvoin suoraan tai sitten olet niin impesilli, että mikään muu viestintä keino ei enää auta. He yrittävät selvitä tilanteista mahdollisimman harmonisellisesti. Vähän kuin, joku ei ymmärrä hyvällä, että et ole kiinnostunut kaikista kohteliaista merkeistä huolimatta ja joudut sanomaan suoraan, että jätä minut nyt vittu rauhaan. Ja reaktio on, että ihme ämmä olisit sanonut heti. Niin sanoinkin, mutta et halunnut ymmärtää. Kirja on nakutettu ihmisille ketkä eivät ymmärrä pieniä vihjeitä.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!