Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Oltaisiinko kavereita toisillemme?

Kirjoitettu 30.05.18
Esseen kirjoittaja: Anna-Mari Back
Kirjapisteet: 2
Kirja: Kaverijohtamisen visuaalinen innostuskirja
Kirjan kirjoittaja: Heikki Toivanen
Kategoriat: 2.2. Tiimityön taidot ja työkalut

Oltaisiinko kavereita toisillemme?, 3.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 3.0/5 (1 vote cast)

Tiimiakatemialla johtajuus on ollut aina ristiriitainen käsite. Johtajuutta kaivataan ja vaaditaan ja siltä odotetaan paljon. Jos jossain ei onnistuta, on helppo arvata kehen syyttävä sormi osoittaa. Kuitenkaan johtaja ei saa antaa suoria käskyjä tai olla muiden yläpuolella. Johtajan täytyy olla samalla tavalla tiimiläinen kuin kaikki muutkin, kuitenkin kantaen harteillaan vastuuta tiimistä. Voi kuulostaa haastavalta, eikö?

Kaverijohtaminen on meille tuttu käsite, josta on kirjoitettu kiva pieni opuskin. Kaikkien tiimissä kuuluisi olla kavereita keskenään ja johtajan samalla tasolla johdettavien kanssa. kaverijohtaminen on sankareiden ja pönötyksen vastakohta. Nykypäivänä toivottavasti onkin alettu jo enenemissä määrin ymmärtämään, että vanhan ajan käskytysjohtaminen, jossa johtaja seisoo korkealla jalustalla odottaen arvostusta itselleen, ei johda mihinkään. Kaverijohtajuudessa saadaan yksilöt loistamaan ja vahvistamaan vahvuuksiaan.

-Työn suoritteen vastuu ja aloite tulevat tasapainoisesti organisaatiolta ja jäseneltä.
-Organisaatiolla on aito jaettu visio.
-Organisaatio on communitas eli yhteisö, jolla on me-henki ja rituaaleja.
-Organisaation jäsenet ovat keskenään kavereita – enemmän kuin tuttavia, mutta vähemmän kuin ystäviä riittää hyvin

Kaverijohtajuuden kirjassa esitellään viisi porrasta, jotka ovat kaverijohtajuuden osia.

MAA -johda itseäsi
Kaverijohtajuudessa tärkeää on esimerkin voima. Voiko johtaa muita, jos ei osaa johtaa itseään? Voi toki yrittää, mutta se voi viedä pohjan puheilta. On tärkeää löytää itselle sopiva tapa johtaa itseään ja siihen loistava apu on oppimissopimus. Oppimissopimus kirkastaa omia päämääriäsi ja antaa sinulle ymmärrystä itsestäsi, jos teet sen aidosti pohtien.

Hyvä johtaja ymmärtää myös sen, että kaikille ei sovi se tapa johtaa itseään mikä itselle sopii. On turha yrittää tuputtaa itselle toimivia keinoja jos kuuntelija ei ole vastaanottavainen. Täytyy oikeasti tuntea tiimiläisensä ja tajuta mikä sopii kenellekin. Tähän auttaa myös Idiootit ympärilläni -kirja, jonka väripersoonien avulla oppii ymmärtämään toisenlaisia ihmisiä ja heidän tarpeitaan. Osalle toimii palkinnot, osalle toimii post it- vallankumous seinällä ja toisia taas kannustaa kilpailu.

Jatkuva itsensä kehittäminen koostuu meillä Tiimiakatemialla seuraavista osista:
1. oppimissopimus. 2. kirjat. 3. säännölliset treenit ja dialogi. 4. käytännön toiminta asiakkaan kanssa


VESI -muodosta merkityksellinen tiimi

Meillä tiimit valitaan persoonallisuustestien avulla taaten sen, että joka tiimissä on erilaisia ihmisiä. Tiedämme, että tiimi täynnä samanlaisia ihmisiä ei etene mihinkään. Meitä kaikkia tarvitaan. Ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys, että kun testit on tehty ja tiimi koottu kasaan, että kaikki menisi siitä eteenpäin hienosti. Ei tosiaan. Hyvän työkulttuurin luomiseen voi mennä vuosia, kun taas sen rikkomiseen vaaditaan vain hetki.
Tässä jokaisen täytyisi todella tajuta oma vaikutus tiiminsä kulttuuriin. Jos tulet treeneihin väsyneenä ja kärttyisenä, toimit todella itsekkäästi. Tartutat negatiivisen ilmapiirin kaikkiin. Jos vastustat aina muutosta ja puhut pahaa selän takana, myrkytät ilmapiiriä. Jos et kunnioita tiimin johtoryhmäläisiä, viet pohjan johtajuudelta ja niiltä, jotka haluavat sitä oppia. Jos et kunnioita tiimiläisiäsi, ei tiimi koskaan kehity eteenpäin.

Kaikki toimii myös toisinkin päin. Innostuksen voi tartuttaa, joskin se on vaikeampaa kuin negatiivisuuden tartuttaminen. Positiivisuus ja hauskuus on ehdottoman tärkeää tiimin toiminnassa! Eihän kukaan jaksa olla tiimissä, jossa on aina vain vakavaa. Jokaisen kuuluu ymmärtää oma vastuu tiimin ilmapiirin suhteen niin positiivisessa kuin negatiivisessa.

Tiimi kulkee rauhassa omaa matkaansa ja eri tiimin kehitysvaiheet tulevat ajallaan. Niitä ei kannata yrittää hoputtaa. Valetiimivaiheessa pitää rypeä niin kauan kuin tarve vaatii. Jos siitä hoputtaa itsensä pois väkisin, onko siitä ikinä oikeasti poistunutkaan? Kaikilla kuuluu olla yhteinen tavoite tähdätä huipputiimiyteen, mutta se ei tule ilman aikaa ja suurta työntekoa.

Yhteiset päätökset luovat tiimille pohjan, joka ohjaa ja vie eteenpäin. On tärkeää päättää yhdessä, kaikkia kuunnellen, omat missiot, visiot ja arvot. Tiimisopimus on myös sellainen työkalu, joka auttaa kirkastamaan tiimin tarkoitusta ja lisäämään kunnioitusta yhteisiä sääntöjä kohtaan.

Tiimin dialogia seuraamalla voi myös päätellä missä tiimin vaiheessa ollaan menossa. Voi tarkastella sitä, että puhutaanko enemmän minusta vai meistä. Annetaanko enemmän kriittisiä kommentteja vai positiivisia. Ladotaanko enemmän omia väittämiä vai mielipiteitä. Näiden kaikkien asioiden pitäisi olla kultaisessa tasapainossa ja treeneissä kunnioitus jokaisen puheenvuoroa kohtaan. Pahin asia mitä itse tiedän on se, että ei kuuntele aidosti vain ainoastaan odottaa mitä itse vastaisi seuraavaksi.

TULI -kaverijohtajuus sytyttää tiimin
Syväjohtamisessa mennään syvälle yksilöön, jotta häntä ymmäretään täysin ja voidaan johtaa parhaalla mahdollisella tavalla. Yksinkertaisesti ole hyvä ja tasavertainen tyyppi, niin sinullekin ollaan sitä samaa. Kohtele jokaista tiimiläistä samalla arvokkuudella ja ole heidän palvelijansa johtajana. Ole luotettava ja saat luottamusta. Palautteen kerääminen ja antaminen on tärkeää.

Myös innostusta voidaan johtaa. Se vaatii taitoa ja aitoa uskoa johtamaansa asiaan.

Kaverijohtajuuden 10 tärkeää kohtaa:
1. Ole herkkä johdettavien tunnetiloille ja toimi niiden mukaisesti. Kaverijohtajana olet ihminen.
2. Ole johtajana aina läsnä ja tavoitettavissa, kuuntele aidosti.
3. Vain teoilla on merkitystä kaverijohtamisessa.
4. Kaverijohtamisen perustehtävä on oppivan organisaation johtaminen, ja perustaito on saada muut ponnistelemaan kohti yhteistä päämäärää.
5. Et voi johtaa muita, jos et osaa johtaa itseäsi.
6. Kaverijohtamisessa on tärkeää rakentaa kaikille tiimiyrityksessä pelipaikat ja keskittyä tiimiläisten vahvuuksiin. Tiiminrakentamisen taidot ovat ehdoton edellytys tiimiliiderin onnistumiselle.
7. Kaikki kaatuu johtamiseen ja johtaminen viestinnän puuttumiseen.
8. Kaverijohtajuus ei ole koskaan palkinto, sillä se on ansaittava joka päivä.
9. Kaverijohtajan tehtävä on luoda tiimiyritykseen hyvä yhteishenki ja positiivinen ajattelu yhdessä valmentajan kanssa.
10. Kaverijohtajuus on aina esimerkkinä olemista. Mihin kiinnität huomion, siihen muutkin kiinnittävät.

TUULI -tunne ympäristösi ja luo uutta
Tuulivaiheessa mietitään mihin kannattaa keskittyä, mistä pitäisi luopua ja mitä pitäisi muuttaa. Miten haluamme tiiminä tehdä asioita?
Tähän oiva apukeino on siilikonsepti, johon voi vaikka yhdessä tiiminä merkitä kaikkien projektit. Mallissa on kolme kohtaa; rakkaus, raha ja oppiminen. Parhaimmet projektit ovat niitä, jotka osuivat jokaiseen näistä kolmesta kohdasta. Mutta toisinaan tarvitaan myös esimerkiksi lypsylehmäprojekteja, joiden on ihan OK osua pelkästään rahan kohdalle.

TYHJYYS -tietoinen läsnäolo
Ole aidosti läsnä hetkessä. Voit oppia menneisyydestä ja tulevaisuudesta et vielä tiedä, mutta todella sinulla on elettävänä vain tämä hetki, joka on juuri menossa. Anna siihen kaikkesi ja mieti mitä haluat siihen.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!