Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Onnistumisen taidot – löydä tie tavoitteisiin

Kirjoitettu 07.09.19
Esseen kirjoittaja: Elina Pikkarainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Onnistumisen taidot - löydä tie tavoitteisiin
Kirjan kirjoittaja: Satu Kaski, Marianne Miettinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Olen pohtinut omaa kehittymistä akatemian aikana. Vastassa on ollut onnistumisia, mutta myös rutkasti vastoinkäymisiä. Kun oikeanlainen draivi on päällä, niin epäonnistumiset ovat vain pieniä esteitä. Jos taas epäonnistun väärään aikaan, se saattaa tuntua maailmanlopulta. Saattoikin olla, että nappasin tämän kirjan lukuun, kun tuntui, etten onnistu missään. Joillakin on vain huonoja päiviä, kun mikään ei onnistu, mutta itsellä stressi ja väsymys saattaa venyttää nämä huonot päivät viikoiksi, jolloin onnistumisen tunteet ovat tiukassa. Silloin työt tuntuvat todella vaikeilta ja pienikin suoritus vaatii isoja ponnisteluja. Kuitenkin taas, kun saan stressaavimmat asiat pois alta, hommat alkavat luistamaan normaaliin tapaan ja onnistumisia tulee.

 

Mistä onnistuminen sitten koostuu? Kirjan mukaan sen on monien asioiden summa. Onnistuminen edellyttää oman tien löytämistä, kohti itselle tärkeitä tavoitteita. Eli ihminen saa omilla ponnistuksilla jotain aikaiseksi, niin että tekeminen vie kohti omia tavoitteita. Onnistumisen määrittelee aina tekijä tai kokija itse, siksi esimerkiksi joukkuepelissä joukkue saattaa hävitä, mutta pelaaja voi itse kokea onnistuneensa.

 

Samoin tiimissä yksilöt saattavat suoriutua loistavasti, mutta tiimi ei koe yhdessä onnistuvansa. Se saattaa johtua siitä, ettei kaikki saa tarpeeksi onnistumisen tunteita tai siihen, että yksilöt eivät ponnistelekaan yhteisten tavoitteiden eteen vaan he menevät omat tavoitteet edellä. Nämä omat tavoitteet eivät välttämättä tue tiimin kehittymistä. Mahtiallakin on enemmän yksilöpelaajia, jotka voimakkaasti ovat seuranneet omia tavoitteitaan ja sen huomaa mm. siinä, että tiimin tavoitteista ei niinkään välitetä. Näen, että syksyn tullessa yksilöpelaaminen ja oman uran ajattelu on vielä enemmän esillä. En tosin koe sen olevan huono juttu, sillä valmistuessa olisi hienoa nähdä tiimiläisten jo olevan tiukasti kiinni työelämässä.

 

Onnistumisessa olennaisessa osassa ovat tavoitteet. Onnistumisen tunteen voi saavuttaa, kun löytää tavan päästä kohti omia tavoitteita. Itselläni on tapana asettaa tavoitteet aika korkealle, koska olen vaativa itseäni kohtaan. Erityisesti ammattitaidollisesti haluan kehittyä jatkuvasti. Omien tavoitteiden korkealle asettaminen on tosin aiheuttanut aika paljon stressiä ja uupumista. Olen tehnyt todella pitkiä päiviä pitkän aikaa ilman lomaa ja se verottaa. Tosin akatemialla olleet työtehtävät ovat olleet valtavan mieluisia, eivätkä varsinaisesti tunnu työltä. Kirjassakin on mainittu, että jos onnistumisia saa omasta intohimosta se ei tunnu vaivalloiselta ja työltä, sillä se on kuin osa itseä.

 

Olen paljon pohtinut, millaiset tehtävät ovat olleet minulle mieluisimpia. Ehdottomasti täytyy mainita Menkkafestarit, sillä aihe tapahtuman ympärillä on todella mielenkiintoinen ja siinä on paljon mahdollisuuksia. Lisäksi siihen yhdistyy villi ideointi, tapahtumatuotanto ja johtaminen. Tapahtumat ja johtaminen ovat siinä mielessä mieleeni, että pidän suuresti asioiden järjestelemisestä ja organisoinnista. Ison kuvan hahmottaminen on myös projektissa todella tärkeää. Johtamisessa onnistuminen edellyttää vastuunottamista omasta tekemisestä, mutta myös muiden toiminnan mittaus on todella suuressa roolissa. Asioiden tulee tapahtua ja ihmisten tulee kantaa vastuuta omista työtehtävistään. Jos työryhmä toimii ja kaikki kantavat vastuunsa, johtaminen helpottuu huomattavasti.

 

Unelmointi on onnistumisen kannalta ehdotonta. Sillä jos ei uskalla unelmoida isosti, tuskin on halua lähteä tavoittelemaan unelmiaan. Unelmat auttavat asettamaan tavoitteita ja suuret tavoitteet saavat tekemään enemmän töitä. Kirjassa on mainittu Walt Disney työkalu, jota itse Walt Disneyn huhutaan käyttäneen. Työkalu toimii seuraavasti:

 

  1. Aluksi mietitään sitä, mistä unelmoidaan ja mitä halutaan saavuttaa.
  2. Pohditaan realistisesti, mitä pitää tehdä, jotta tavoite voidaan saavuttaa.
  3. Mietitään kriittisesti, mikä toimii ja mikä ei, missä ovat riskit ja mitä ei ole huomioitu.

 

Mahdollisesti käytössä voi olla myös neljäs kohta

 

  1. Sparraaja, joka auttaa ja tukee. Tarvittaessa hiljentää liian kriittiset ajatukset.

 

Työkalu auttaa rakentamaan polun onnistumiselle, se asettaa tavoitteen, askeleet sitä kohti sekä punnitsee riskit ja uhat, joita voidaan matkalla onnistumiseen kohdata.

 

On selvää, että esteitä tulee tielle, kun pyritään kohti tavoitteita. Usein oma ajattelu on suurin este onnistumiselle. Työssä täytyy olla oikea asennoituminen, sillä on valtava merkitys menestymisen kannalta. Oikean asenteen avulla jaksaa tehdä myös ikäviä tehtäviä, erityisesti, kun tietää niiden vievän kohti menestystä. Pienetkin vastenmielisiltä tuntuvat tehtävät vievät kohti suuria tavoitteita.

 

Onnistumisessa täytyy käyttää apuna erilaisia työkaluja. Esimerkiksi aikatauluttaminen on iso osa onnistumista. Aina välillä on aikoja, ettei projektit etene. Syynä voi olla esimerkiksi se, että joutuu odottelemaan toisten ihmisten vastauksia. Mutta projektien onnistumisessa tulee myös pohtia, onko oma ajankäyttö tehokasta, tai voiko sitä jotenkin parantaa. Ainakin itse ajoittain huomaan jumittuvani projektien parissa, kun tehtävät, mitkä pitäisi hoitaa seuraavaksi ovat ikäviä. Kirjassa on työkalu nimeltään tilannepäivyri. Siinä mietitään esimerkiksi seuraavaksi tehtävälistalla olevaa tehtävää. Millainen se on, mitä ajatuksia ja tunteita se herättää. Miltä sen ajatteleminen tuntuu kehossa ja miltä se tuntuisi, jos sen veisi toimintaan. Näin ikäville tehtäville annettaessa aikaa, ne voidaan sutjakasti hoitaa pois alta ja tunne kevenee sekä projekti etenee. Työkalu siis auttaa tunnistamaan omaa ajattelua projektia kohtaan, jolloin sitä tunnetta voi muokata toiseen suuntaan.

 

Onnistuminen tuottaa onnellisuutta. Hallinnan tunne on tärkeää onnistumisen ja hyvinvoinnin kannalta. Jotta voi kokea voimakasta onnistumisen tunnetta, on voitava hoitaa tehtäviä itse. Itsensä johtaminen siis korostuu voimakkaasti onnistumisessa. On otettava vastuuta omista valinnoista, jotka vievät kohti onnistumista tai jarruttavat sitä. Kirjan mukaan ihminen, joka ohjaa itse tekemisiään ja valintojaan onnistuu todennäköisemmin kuin ne, jotka odottavat onnea ja antavat muiden tehdä tehtävät puolestaan. Pienet onnistumiset auttavat matkalla saavuttamaan tavoitteita ja kun pääsee vauhtiin voi kukoistaa. Tällöin tekeminen on leppoista, mutta tehokasta. Ilmapiiri innostunut ja se johtaa usein todella hyviin lopputuloksiin.

 

Toivonkin, että syksyllä menen kohti tavoitteitani, eli opinnäytetyön valmistumista, Menkkafestareiden järjestämistä, valmistumista ja maailmanympärimatkaa. Matkalla tulee varmasti haasteita vastaan, mutta usko omaan tekemiseen vahvistuu pienien onnistumisten myötä. Toivon saavuttavani syksyllä oman kukoistuksen, jolloin työt sujuvat kuin tanssi vastoinkäymisistä huolimatta. Tavoitteisiin ja onnistumisiin on vielä matkaa, mutta ruhtinaallinen palkinto myös kannustaa tekemään kovaa työtä koko syksyn ajan.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!