Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Onnistunut projekti –projektijohtamisen ja -suunnittelun käsikirja

Kirjoitettu 10.12.14
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Onnistunut projekti, Projektijohtamisen ja –suunnittelun käsikirja
Kirjan kirjoittaja: Monica Lööw
Kategoriat: 4.5. Projektien johtaminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Monica Lööwin Onnistunut projekti, Projektijohtamisen ja –suunnittelun käsikirja on käytännönläheinen opas, joka käsittelee sekä projektin suunnittelua, että loppuun viemistä vaihe vaiheelta. Kirja on erityisen hyödyllinen projektipäällikölle, mutta myös projektissa työskentelevälle. Hyödynsin itse kirjaa projektipäällikön tehtäviin etenkin suunnitteluvaiheessa, mutta sain myös paljon uutta tietoa projektista käsitteenä.

Projektipäällikkönä toimiminen on minulle uutta, mutta kirjasta sain poimittua tärkeimmät neuvot projektin onnistumisen kannalta. Projektipäällikön tulee osata johtaa, ohjata ja jakaa työtehtäviä, sekä pitää huoli projektin edistymisestä. Projektiryhmän innostaminen ja mielenkiinnon ylläpitäminen voi olla haasteellista, mutta erityisen tärkeää projektin kannalta.

Lähdimme alustavasti suunnittelemaan suurehkoa projektia, ennen kuin olin kerennyt lukea minkäänlaista projektiin liittyvää kirjaa. Lööwin kirjaa lukiessani kiinnitin huomiota seuraaviin listattuihin ansoihin, joihin huomasin meidän jo kerenneen astua.

  1. Puutteellinen suunnittelu
  2. Projekti on liian sekava
  3. Projekti etenee ilman, että ohjausryhmä tarkistaa, eteneekö se projektisuunnitelman mukaan
  4. Projektia ei ole rajattu tai se on rajattu liian löysästi
  5. Projektipäällikön on vaikea sanoa ”ei”

Olimme lähteneet sokeasti suunnittelemaan projektia ilman tarkkaa suunnitelmaa, aikataulua sekä työnjakoa ja projekti olikin jo vaarassa kaatua. Kirjassa kuitenkin kerrottiin jokaiseen ansaan ratkaisuehdotukset, jotka auttoivat tunnistamaan ja löytämään ratkaisut ongelmiin.

 

”Jos epäonnistut suunnittelussa, suunnittelet epäonnistuvasi”

Projektin suunnittelu on hyvin tärkeää projektin etenemisen kannalta. Tarkat aikajanat, välitavoitteet ja toimenpidesuunnitelmat tulisi olla projektiryhmän näkyvissä, ja kaikille selkeitä. Kirja tarjosi näihin monia hyviä työkaluja avuksi. Suunnitteluvaiheessa projektiryhmän keskeinen viestintä, tiedottaminen ja dokumentointi ovat myös tärkeitä asioita. Dokumentointia tulisi harjoittaa kokoajan, kirjallinen tieto projektin kulusta helpottaa projektin etenemistä, sekä sen analysointia projektin päättymisen jälkeen.

Kirjan lopusta löytyvä projektityökirja sisälsi erinomaisia työkaluja, joita veimme käytäntöön. Esimerkiksi riskianalyysi pakotti meidät huomamaan projektimme suurimmat ongelmakohdat, ja reagoimaan tilanteeseen, joka meinasi kaataa koko projektin. Analyysin avulla saimme muutettua suunnitelmiamme, sekä toimintaamme siten, että onnistuimme pitämään projektin käynnissä ja jopa kehittää sitä parempaan suuntaan. Aloittelevalle pinkkutiimiyrittäjälle kirja oli täynnä hyödyllisiä vinkkejä!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!