Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Originals ”Miten oman tiensä kulkijat muuttavat maailmaa”

Kirjoitettu 09.10.19
Esseen kirjoittaja: Antti Lyytikäinen
Kirjapisteet: 2
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Originals ”Miten oman tiensä kulkijat muuttavat maailmaa”

 

Olen päätynyt valitsemaan tähän asti tiimiakatemian aikana lukemani kirjat pitkälti selaamalla kirja listoja läpi ja kun kiinnostavan oloinen kirja on osunut kohdalle, olen päätynyt lukemaan sen. Olen huomannut monien tiimiakatemialaisten kyselevän usein vanhemmilta akatemialaisilta, valmentajilta tai alumneilta ”Mitä kannattaisi lukea” tai ”olisiko antaa kirjavinkkejä”. Ei toki käy kiistäminen, etteikö olisi tiettyjä klassikko teoksia, jotka kaikkien akatemialaisten tulisisi lukea, mutta itse olen kokenut omaksi tavakseni valita kirjat itse omien mielenkiinnon tai kehityksen kohteiden mukaan. Tästä syystä varmasti tämäkin kirja päätyi yöpöydälleni iltojeni seuraksi.

Syy miksi alun perin päädyin tiimiakatemialle opiskelemaan on kuultavissa jo tämän kirjan nimessä, tai en tiedä olenko maailman muuttaja, mutta oman tieni kulkija ainakin olen ollut koko elämäni. Koen sen suureksi vahvuudeksi varsinkin nykyisessä sosiaalisen media maailmassa, jossa ihmiset pyrkivät mielyttämään ja maalaamaan elämästään kiillotettua kuvaa. Sosiaalinen media on erittäin tärkeä työkalu yritykselle, mutta helposti valtava taakka ihmiselle. Tykkäys, seuraajamäärä, katsojamäärä. jakojen määrä, trendaavuus… vaikka mitäpä väliä noilla lopulta on. Oman onnen löytää, kun löytää itselleen suunnan johon uskoon niin ettei anna ulkopuolisten tekijöiden vaikuttaa siihen. Tästä syystä olen ymmärtänyt mun elämänasenteen olevan Parittaja…”Mä vitut välitän”

Tunkkaisen pitkän pohjustuksen jälkeen miksi valitsin juuri tämän kirjan on aika syventyä hiukan itse kirjaan ja sen aiheeseen. Grantin kirja kertoo yritysmaailman esimerkkien, kautta miten omaperäiset ihmiset ovat uskoneet omiin uuden tyylisiin ideoihinsa ja savuttaneet tätä kautta menestyksen. Vastapainona onnistumisille omien ideoiden kautta, kirjassa käydään läpi myös epäonnistumisia, joissa idean keksijä rakastuu omaan ideaansa (kukapa meistä ei) niin ettei pysty näkemään sen epäkohtia. Toisaalta mikäpä olisikaan sen kasvattavampaa kuin epäonnistuminen.

On yhtä tärkeää uskoa omiin ideoihinsa kuin olla uskomatta. Perinteisesti suomalaiseen ajatusmaailmaan kuuluu itsensä ja omien taitojen vähättely, joka on osaltaan tervettä, mutta koko kansan ajatusmallina syntiä. Kun 90-luvulla ruotsissa nuori maahanmuuttaja taustainen poika teki piirisarjan jalkapallopelissä saksipotkulla maalin ja tuuletti juosten ilman paitaa koleassa syys säässä, moni katsojista mietti, kuka tuo oikein luulee olevansa. Myöhemmin miehestä kasvoi yksi maailman tunnetuimmista jalkapallon pelaajista, Zlatan Ibrahimović. Ks henkilö sopii loistavaksi esimerkiksi oman tiensä kulkijasta. Zlatanista ei ikinä tullut peli taidoiltaan maailmaa parasta jalkapalloilijaa, hän kuitenkin erottui edukseen henkilöpersoonana. Zlatan loi henkilöbrändin, jota ei aiemmin ollut nähty varsinkaan skandinavian jalkapallo kentillä. Tämä sama pätee yrityksiin ja niiden menestykseen kilpailutilanteessa vähintään toisen täytyy erottua brändin tai tuotteen.

Näin ensimmäisen oikean akatemia vuoden alussa on hyvä pohtia näitä asioita. Mitä sitä oikeasti tahtoo täällä tehdä? Keskimääräisesti tiimiakatemian tuottamat projektit ovat kokeneet muutamana viime vuotena inflaatiota. On helppoa jatkaa periytettyjä kahvila tai vuokraus bisneksiä tai vaihtoehtoisesti mennä palkka töihin laskutuksella, käppi täyttyy, mutta kynnys uuden kokeilemiseen laskee. Tätä kautta tullaan taas akatemian oppimisen ytimeen. Oppiminen tapahtuu, kun tullaan pois mukavuusalueelta. Tässä ns. Omantiensäkulkijat tulevat tärkeään rooliin. Olisi tärkeää, että tiimi miettisi yhdessä uusi liikeideoita, joita lähtisi toteuttamaan rohkeasti sellaisia, johon tiimi joutuisi opettelemaan jonkinlaisia uusia taitoja. Tällainen projekti onnistuessaan luo kerrannaisvaikutuksena rohkeuden kasvua koko tiimiakatemialle.

Oma tiimi on uskomattomanan hyvä paikka kokeilla uusia liikeideoita. Ympäriltä usein löytyy usean erialan osaajia, ja omaa ideaa voi alustavasti happo testata oman tiimin sisällä. Tiiminä liikeideaa eteenpäin vietäessä on myös huomattavasti pienempi riskiä joutua tilanteeseen, jossa idean keksijä ei havaitse liikeideansa epäkohtia. Erilaisista ihmistyypeistä johtuen usein tiimiläisten mielenkiinnon sijoittuvat eri liiketoiminnan osiin, jolloin omaa tuotetta palvelua tuotettaessa jokaiselle löytyy omia mielenkiinnonkohteita lähellä oleva tehtävä.  Tärkeintä on kuitenkin aloittaminen pelkkä idea ei tee ihmisestä omantiensä kulkijaa vaan toteutus.

Sitten pätkä omia tulevaisuuteni tavoitteita ja niihin saatuja koppeja kirjasta. Kuten sanonta käy matkailu avartaa niin kävi minullekin vuona 2016. Olin eronnut edeltävän syksynä pitkäaikaisesta tyttöystäväni Ellistä tulevaisuuden viedessä meitä eripuolille maailmaa. Tai no jos totta puhutaan minulla ei oikein ollut tulevaisuuden suunnitelmaa noihin aikoihin. Yrittäjyys oli kuitenkin kiinnostanut minua jo pienestä pojasta lähtien. Selailin yhteishaun opiskelu paikkoja miettien, mikä voisi viedä tulevaisuutta kohti. Tällöin Tiimiakatemia osui ensimmäistä kertaa silmiini. Pikkaisen googlettelua ja päädyin hakemaan Tiimiakatemialle. Myös elämäni ensimmäinen palkallinen kesäloma koitti näihin aikoihin ja päädyin lähtemään lomareissulle autolla eurooppaan ystäväni Aapon kanssa. Siinä sitten tuli mietittyä, että mitä sitä oikein rupeaisi yrittämään, jos sinne tiimiakatemialle pääsisi. Manner-eurooppalaista alkoholi kulttuuria seuratessa se sitten välähti. Mä perustan oman alkoholi brändin! Reissu meni ja koulupaikkojen tulokset tuli enkä tullut valituksi tiimiakatemialle, mutta idea liiketoiminnasta jäi mieleen. Mainitsin ideasta parille kaverilleni, jotka pitivät ideaa lähes mahdottomana. Ala on suomessa liian vaikea, myyntikanavia ei ole kuin yksi ja markkinointi on lailla kiellettyä.

Epäilijöitä on aina, mutta en luovuttanut ideani kanssa jätin sen vain usein sanomatta muille. En jaksanut kuunnella muiden mielipiteitä siitä kuinka vaikeaa se tulisi olemaan. Niin kuin monessa yritystoiminnassa ”kaikkihan sitä tekisi, jos se olisi helppoa” (vähän niin kuin pien panimon perustaminen) Aloin kuitenkin tulemaan siihen lopputulokseen, että yksin en kyllä ala tämän koko luokan yritystä toteuttamaan tarvitsen ympärille hyvän tiimin sekä ymmärryksen liiketoimintaan. Ajattelin, että pakkohan sinne tiimiakatemialle on päästä opiskelemaan se ei varmasti tule olemaan oikotien onneen, mutta ei siitä varmasti haittaakaan ole ja sieltä olisi suuri todennäköisyys löytää tulevia yhtiö kumppaneita. Niin koitti seuraava kevät ja yhteishaku. Päätin, että nyt minun on pakko päästä opiskelemaan. Luin kaikki tauot töissä Viking Linen vuosikertomusta, joka oli pääsykoe materiaalina. Se kannatti ja tulin valituksi.

Näihin aikoihin tein oikeasti ensimmäisiä liiketoiminta suunnitelmia paperille tulevasta yrityksestä ja sen rakenteesta. Kuten tässäkin kirjassa on mainittu rahallisesti merkittävää liiketoimintaa suunniteltaessa, tulee punnita riskien/onnistumisen suhdetta ja testata tuotetta kuluttaja pinnalla ennen laajemman tuotannon aloittamista. Liiketoiminnan riskien ei myöskään tule olla hallitsemattomia, henkilökohtaista velkaa tai takausta tulisi välttää Se kuitenkin on usein melko haasteellista. Tällöin tulisi kuitenkin lainata/velkautua vain sellainen summa, jonka pystyt maksamaan pois alta 3v aikana. Tästä syystä Bill Gates työskenteli palkka töissä toisessa yrityksessä vielä 3v Microsoftin perustamisen jälkeen. Takaovi pitää lukitsemattomana! Itselläni on tämän suhteen ok hyvä tilanne. Vaikka oma yritys menisi aivan alamäkeen enkä työllistyisi enää tradenomin palkka töihin minulla olisi silti mahdollisuus palata entiseen työhöni, josta vuosi tulot olit noin 50k+8k verotonta päivä rahaa. Tämäkin asia on hyvä pitää mielessä perustettaessa yritystä.

Tärkeitä koppeja tiimille kirjasta! Viime aikoina tiimiakatemian yritysten toiminta on ollut hyvin tavanomaista. Tyydytään tarjottuihin projekteihin tai ennalta luotuihin palvelu/tuote malleihin. Vaikka tulevaisuutta ajatelleen niin henkilön kuin myös tiimin tulisi ideoida uusia liikeideoita. Yksi kaksi tai edes kymmen liikeideaan harvoin johtaa läpimurtoon, mutta tuhannesta, se uusi läpimurto saattaa jo löytyä. Ei siis pidä kangistua kaavoihin ja jäädä pyörittämään ainoastaan vanhoja periytyviä projekteja. Tästä ja Letimin vinkeistä viisastuneena aloitamme tiiminliikeidea synnytyksen seuraavan sprintin alussa. Kuten varmaan jokaisessa eesseessäni olen kirjoittanut tiimin toiminta on tuloksellista, kun koko tiimi toimii motivoituneesti yhteisen päämäärään saavuttamiseksi.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!