Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paranoidi optimisti: Näin johdin Nokiaa murroksessa

Kirjoitettu 08.06.20
Esseen kirjoittaja: Roosa Tiainen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Paranoidi optimisti: Näin johdin Nokiaa murroksessa
Kirjan kirjoittaja: Risto Siilasmaa
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vihasin tätä kirjaa! Tämä oli todella puuduttavaa ja pitkä vetinen. Tähän voi myös vaikuttaa sekin, että minulla ei ollut painetta kerätä kirjapisteitä tästä, joten kuunteluun tuli myös välillä tosi pitkiä taukoja ja äänikirjassa ei tiedä etukäteen, milloin vaikka aihe vaihtuu. Vaikeaa tästä teki vaikeat käsitteet ja en tiedä mitään teknologian alasta tai varsinkaan pörssiyhtiöistä. Joka kerta oli todella vasten mielistä jatkaa tämän kuuntelua. Ajattelin kuitenkin, kun olin antanut tälle kirjalle monta kertaa uuden mahdollisuuden, että kuuntelen tämän kyllä loppuun. Hitto, mikä tunne, kun sain sen luettua.

Mites nyt tämä reflektio. Aloin tajuamaan tätä kirjaa enemmän, kun sain pitää siitä pientä taukoa. Tajuan nyt, kuinka tämä kasvatti minun yleissivistystäni ja opin uutta minulle täysin tuntemattomasta aiheesta. Minua on myös kiinnostanut Nokian tarina, koska siitä on lukenut vain uutisia.

 

Halusin aluksi lukea tämän kirjan, koska tätä oli kehuttu paljon ja olin kuullut tästä monelta ihmiseltä hyvää. Ja kun kirjastoihin ei päässyt niin tämä tuli minulle ensimmäisenä vastaan äänikirjana. Kirjan nimi myös houkutti minua, koska olen itse todella optimistinen ihminen. Paranoidi optimisti nimenä teki tästä kiinnostavan. Kuinka nämä kaksi sanaa kiistelevät toistensa kanssa. Itselleni tämä paranoidi käsitteenä on vieras ja harvoin ajattelen sillä tavoin. Tutkin paranoidin ajattelua kuitenkin lisää.

 

Ajattelenko minä paranoidin tavoin?

Olen alkanut huomaamaan itsestäni tässä alkukesässä, että tiimi ärsyttää minua todella paljon. Kutsun tätä omaksi murrosiäksi tiimissä. Murrosiässäkään vanhemmista ei pidetä ollenkaan ja ne latelevat vain älyttömiä ehtoja. Tällainen fiilis minulla on tiimistä. Yritän sivuuttaa tätä ajastusta, koska ei tämä mitenkään kivaa ole. Mutta se tuskin on oikea tapa. Olen keskustellut tästä läheisteni kanssa, mikä minua on auttanut, kun saa purkaa sydäntä muille. Pidän itseäni iloisena ja kilttinä ihmisenä, joten inhottaa tuntea tällaisia asioita eli reaktioni on juuri sivuuttaa ne. Tilannetta vaikeuttaa vielä se, että vapaa-aikani on tällä hetkellä kortilla, kun teen yrityksen ulkopuolella töitä ja yritän samalla hoitaa yrityksemme projekteja. Tällä hetkellä siis suurta kamppailua tasapainottelussa. Veikkaan, että moni muukin meidän tiimistämme on kokenut tämän vaiheen jossakin kohtaa Tiimiakatemiaa. Harmi vaan, että minulla se käy nyt. Tietenkin se tulee minulle myöhemmin, koska liityin niin paljon myöhemmin osaksi tiimiä. Uskon, että tässäkin asiassa auttaa aika ja tiimin kanssa ajan viettäminen. Myös sekin, että voisin nähdä niitä ihmisiä, keiden kanssa olen vähemmän tekemisissä, niin nähdä heitä pienemmällä porukalla.

 

Ihmisten ennakkoluulot

Riston ammattitaitoa kyseenalaistettiin, koska tulee pienestä firmasta Nokian kokoiseen pörssiyhtiöön. Risto oli edellisessä yrityksessä tehnyt pitkän uran ja saanut yrityksen menestymään. Hän pääsi suoraan Nokian hallitukseen. Hänen puheitaan ei otettu tosissaan ja sanottiin myös suoraan, että mitä hän muka osaisi, kun tulee niin pienestä yrityksestä Nokian hallitukseen. Siis eihän kukaan voi edes päästä oppimaan ja saamaan työkokemusta, jos nuorta, ensimmäistä kesätyötä etsimässä on hakemassa töitä ja häntä ei palkata, koska ei löydy kokemusta. Minusta on äärettömän hienoa, jos yrityksen palkkaavat ihmisiä vailla kokemusta ja varsinkin heitä, jolla ei ole hienoa koulutusta. Monesta saattaa olla mihin vain, mutta koulut ei kiinnosta ja siitä voi seurata, ettei yritykset näe heissä potentiaalia.

Lopulta Risto pääse Nokian murroksessa hallituksen puheenjohtajaksi. Hän sai pelastettua Nokian konkurssilta, vaikka tilanne näytti toivottomalta. Hän löysi yrityksen heikkoudet ja osasi toimia oikein, vaikka kaikki muutokset eivät olleet kaikille mieleisiä.

Esimerkkinä Suomen MM jääkiekkojoukkue vuonna 2019. Moni ajatteli, myös mukaan lukien minä, ettei Suomi tule pärjäämään maailmanlaajuisissa kisoissa, koska pelaajina oli vain SM tason pelaajia ja vastassa joukkueita, missä NHL pelaajia. Lopulta Suomi vei maailmanmestaruuden vuonna 2019 juuri tuolla joukkueella! Sitä ei olisi varmaan moni uskonut alussa, kun kaikilla on ennakkoluuloja. Siinä huomattiin, että innolla, sisukkuudella ja ennen kaikkiaan tiimipelaamisella voitettiin ja oltiin parhaita. Näin myös Risto sain Nokian henkilöstön pelaamaan yhteisillä pelisäännöillä tavoitteita kohti. Ei siis tarkoita, että ei voi lähteä saavuttamaan jotain suurta ilman kokemusta vastaavanlaisesta. Into ja ahkeruus vie jo todella pitkälle.

 

Voiko höllätä, jos yritystoiminta pyörii hyvin?

Sanoisin, että kyllä voi, mutta ei jäädä passiiviseksi. Nokialla meni tosi hyvin vuosi sitten ja oli Suomen suosituin puhelinmerkki. Suosiota oli myös ulkomailla asti. Sitten Nokia hölläsi ja aivan liian pitkäksi aikaa. Uskottiin menestyksen jatkuvan eikä otettu kilpailijoita tosissaan, koska luotettiin Nokian vahvaan brändiin. Ja niin siinä vain kävi, että kaikkien tuntema Nokia alkoi vain kaatua. Uusi puhelimia valmistettiin, mutta melkein jokainen myöhästyi lanseeraus päivästään. Nolointa, että tietylle päivälle luvattiin uutta puhelinta, mutta sitten joudutaan ilmoittaa, että sitä ei saadakaan valmiiksi. Voin vain kuvitella uskollisten asiakkaiden närkästyksen. Varsinkin, kun tämä toistui useasti, niin lopulta ihmiset alkoivat vaihtaa puhelinmerkkiään luotettavampaan.

Oli myös kummallista, kun kokouksissa ei käsitelty Nokian kilpailijoita melkein ollenkaan. Ne vain sivuutettiin ja lopulta Nokian kilpailijat melkein kaatoivat Nokian. Täytyy osata tunnistaa kilpailija ja mitä he tarjoavat. Nokia luotti liikaa omaan brändiinsä, kun sivuutti muut yritykset. IPhone alkoi myymään koko ajan enemmän kuin Lumian puhelimet, mutta asiasta ei puhuttu. IPhone panosti paljon kehitykseen ja markkinointiin, mitä Nokia ei tehnyt samalla lailla, niin Nokia vain alkoi unohtua ihmisten mielestä.

Maailma muuttuu todella nopeasti ja yrityksien pitää olla siitä ajan tasalla ja pystyä muuttumaan myös nopeasti. Tämä korona on myös hyvä esimerkki siitä, kuinka nopeasti asiat tapahtuvat. Muut puhelin firmat kehittelivät uusia puhelimia ja uusia käyttökokemuksia. Näihin Nokia ei osannut valmistautua ja ajatteli, että esimerkiksi Nokia ei tarvitse ollenkaan kosketusnäyttö puhelinta. Kosketusnäyttö puhelimet lähtivät hurjaan nousuun, kun niitä alkoi tulemaan.

Minua kiinnostaa älyttömästi maailman meno ja mitä uutta maailmalla tulee. Seurailen paljon uutisia ja artikkeleita. Jokaisen yrityksen pitäisi olla ajan hermoilla, koska jos mitään ei uudista, niin sillä ei pitkälle pötkitä. Yritys ja sen tuotteet pysyvät ihmisten mielessä, jos pystytään useasti tekemään ja julkaisemaan jotain uutta palveluiden tai tuotteiden muodossa. Yrityksen sisällä on myös hyvä ajoittain uusia toimintatapoja, jos ne eivät toimia. Varsinkin jos se vaikuttaa työntekijöiden mielialaan. Ei jähmetytä kivikaudelle, vaan uusiudutaan!

 

Nokian uhkapeli

Heidän toimintansa muistutti välillä kuin jotain uhkapeliä. Heillä, kuin varmaan jokaisella yrityksellä on tietyt myyntitavoitteet. Nokian murroksen aikana se pääsi juuri ja juuri ilman suurempaa panostusta toimintaan, niin ylittämään myyntitavoitteensa. Siihen he alkoivat luottamaan, toivottiin ja luotettiin, että kyllä he pääsevät tavoitteeseen. Monesti se toteutuikin, mutta lopulta enää ei. Mietin mielessäni johtoryhmä kokouksia, kuinka siellä vain isot herrat istuvat ja voivottelevat asiaa eikä tee sille mitään. Järjetöntä ajatella kuinka ihmiset antavat Nokian pudota kuoppaan. Ymmärrän entistä paremmin näkemieni tilanteiden kautta, kuinka esimerkillä johdetaan. Jos Nokian johtoryhmä ja hallitus eivät kohauttele olkiaan enempää, niin miten muu henkilöstä voisi toimia paremmin työssään. Näen tämän omilla silmilläni omassa työssäni, miten johtajasta otetaan esimerkkiä, myös niitä ei niin ihailtavia tapoja. Johtajan pitäisi muistaa, että hänellä on alaisia, jotka seuraavat häntä ja ottavat hänestä mallia. Minusta on myös käsittämätöntä, kuinka nämä negatiivisetkin asiat tarttuvat hyviin alaisiin vain, jos esimies toimii niin. Välillä on myös järjenkäyttö sallittua. Olisi kyllä mielenkiintoinen testi meidän tiimillemme, jos meidän tiimiliiderimme ei hoitaisikaan enää niin tunnollisesti hommiaan, niin miten se tarttuisi meihin muihin, kuinka paljon meidän tekemisemme muuttuisi. Kyllä se olisi aika arvattavissa, että muutkin suoriutuisimme riman ali. Itselleni varmasti tulisi sellainen rennompi fiilis.

 

Johtajuus

Tämä rooli, mikä kiehtoo minua paljon ja analysoin myös muita johtajia ympärilläni. Ylempänä jo

kerroinkin, mihin johtajan esimerkillisyys vaikuttaa ja kuinka paljon se vaikuttaa hänen

alaisiinsa. Ensiksikään mikään yritys ei toimi ilman, että jos siellä ei olisi johtajaa. Jonkun täytyy pitää palaset käsissään ja seurata toimintaa. Tämä tietenkin on itsestään selvyys, I know! Minua vain huvittaa se kuinka pienissäkin asioissa johtajuusroolia tarvitaan. Kirjassa puhuttiin, mitä voi seurata, jos johtaja ei tee tiivistä yhteistyötä tiiminsä kanssa. Nokia oli tekemässä sopimusta toisen yrityksen kanssa. Kummastakin yrityksestä puheenjohtajat sopivat tulevasta yhteistyöstä ja sopimuksesta. Nokian hallituksen puheenjohtaja piti hallituksensa ajan tasalla, ettei epäselvyyksiä ja luottamuspulaa pääse syntymään. Toinen yritys ei sitten toiminutkaan samalla lailla ja sen hallitus ei enää uskonut tulevaan yhteistyöhön, joten sopimusta ei syntynyt. Näin pienellä asialla kuin kommunikoinnilla toisen kanssa olisi vältytty tämä epäselvyys. Risto hoiti hallituksen puheenjohtajana hyvin viestintää hallituksensa kanssa. Meidän yrityksellämme on se hyvä puoli, kun olemme osuuskunta, niin olemme jo alusta asti noudattaneet sitä, että kaikilla on yhtä paljon valtaa yrityksessä. Me emme tee mitään suuria päätöksiä ilman muita. Meillä kuitenkin johtajana toimiminen on kaikille sitä opettelua ja sitä, miten se tehdään hyvin. Tietenkin joitain asioita on käynyt niin, että meidän johtoryhmämme on tehnyt päätöksiä ilman muuta tiimiä ja se on aiheuttanut närkästystä, mutta siitäkin opittiin. Myös on opittu kantapään kautta se, ettei asioita sovita tai keskustella WhatsAppissa. Se vain aiheuttaa epäselvyyksiä, viestit hukkuvat ja ei nähdä toisiamme. Se ei ole mikään virallinen kanava vain enemmänkin sellainen hupikanava meille.

Riskitilanteessa johtaminen pakottaa tekemään. Pahin paikka on tuolloin lepsua hyvänä johtajana. Tämä on sitä aikaa, kun kaikkia koetellaan eikä vain sitä johtajaa. Hyvä puoli riskitilanteessa on se, että se pakottaa tekemään ja keksimään ratkaisua. Hullu ihminen olisi, jos vain antaisi olla. Meidän yrityksessämme olemme huomanneet, että myös tiimi voi auttaa johtajaa jaksamaan, eivät hekään ole mistään teräksestä tehty vaikka välillä siltä vaikuttavatkin. Aina tullaan kokemaan vaikeita aikoja, erityisesti nyt. Entistä enemmän täytyy tehdä töitä selvitäkseen yrityksenä, mutta myös tiiminä eli panostaa samalla siihen mukavuuteen. Tämä on varmasti vaikeaa yhdelle henkilölle niin on hyvä, että yhteinen hyvinvointi lähtee myös kaikista.

 

Loppu ajatukset

Sain tästä kirjasta, mitä hainkin. Pääsin kuulemaan Nokian tarinan ja miten selvittiin murroksesta. Opin uudesta alasta ja yhtiöstä. Opin paranoidin ajattelutavasta ja pohtimaan sitä itseeni. Löysin myös itsestäni paranoidin ajattelutapoja, mitä lähden muuttamaan. Opin myös, miten muuttaa omia vääriä toimintatapoja ja hioa niitä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!