Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paras

Kirjoitettu 13.12.17
Esseen kirjoittaja: Timo Hänninen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras
Kirjan kirjoittaja: Erik Bertrand Larssen
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Erik Bertrand Larssenin kirjoittama Paras-niminen kirja, kertoo siitä, kuinka mielen harjoittamisen avulla jokaisesta ihmisestä voi tulla paras versio itsestä. Omalla ajatusmaailman muuttamisella voidaan saavuttaa melkein mitä tahansa saavuttaa mitä tahansa. Kirja antaa paljon keinoja, joita hyödyntämällä keskinkertaisesta tulee paras.

Kahdenkymmenen vuoden kuluttua kadut enemmän sitä mitä et tehnyt kuin sitä mitä teit. Nosta siis ankkuri, jätä satama taaksesi ja anna tuulen tarttua purjeisiin. Tutki. Haaveile. Löydä”. – Mark Twain

Bertrand kertoo kirjassa, että kuoleman ajatteleminen on yksi parhaista motivaattoreista saadakseen aikaan muutoksia elämässä. Kuoleman ajatteleminen saattaa kuulostaa dramaattiselta, mutta asiaa ei kannata ajatella kielteisellä tavalla. Päinvastoin kuoleman ajattelun pitäisi motivoida saavuttamaan unelmamme. Elämä maapallolla on hyvin lyhyt, ja tuo aika pitäisi käyttää mahdollisimman hyvin. Kuolinvuoteellaan haluaa ajatella, että on käyttänyt aikansa mahdollisimman tehokkaasti. Jos esimerkiksi 40-vuotias ajattelee, että reilun parinkymmenen vuoden päästä eläkkeelle jäädessään on vielä samassa inhoamassaan työssään, jos hän ei muuta elämäänsä, hän saattaa harmistua. Tästä päästäänkin yhteen tärkeimpään lausahdukseen koko kirjassa: Jotta pystyisin muuttamaan tapojasi, minun täytyy herättää tunteesi. Tarkoituksena on saada tajuamaan, että elämä on tässä ja nyt. Kun ajattelee, että kaikki loppuu joskus, voi selvitä haastavistakin asioista. Vaikka olisi kuinka rankka työviikko edessä, voi ajatella, että sekin loppuu joskus.

Elämän asenne saattaa joskus muuttua myös itsestään, jos elämä näyttäytyy uudessa valossa. Esimerkiksi, jos joutuu vakavaan auto-onnettomuuteen tai sairastuu syöpään, asioihin tulee uutta perspektiiviä. Tuolloin vasta huomata, että itselle kaikkein tärkeimpiä asioita ovat oma terveys sekä läheiset. Kun ajattelee mitkä asiat ovat itselleen kaikkein tärkeimpiä, löytää omat arvonsa. Kun on selvittänyt arvonsa, saa suuntaviivat, sille miten haluaa elää.

Arvojen lisäksi on myös hyvä selvittää omat tarpeensa. Jokaisella ihmisellä on omat perustarpeet ja ne vaihtelevat henkilöstä riippuen. Esimerkiksi joillekin turvallisuus on tärkeämpää kuin vaihtelu. Voidaan ajatella, että esimerkiksi minkä takia jotkut ihmiset haluavat toimia hoitoalalla, jossa palkkataso ei ole kovin suuri ja työ on raskasta. Heille tärkeimpiä asioita ei ole varallisuus, vaan lähimmäisen rakkaus ja auttamisen halu. En ole itse aiemmin pohtinut paljoa omia arvoja ja tarpeitani. Niiden selvittäminen toisi kuitenkin selvyyttä sille, mitä haluan tulevaisuudessa tehdä. Voisin keksiä myös, minkälaisia projekteja aion tulevaisuudessa tehdä Tiimiakatemialla. Yhtä lailla tiimin yhteisten arvojen määrittäminen selvittäisi, millaisia yhteisprojekteja haluamme tehdä koko porukan kanssa.

Pyri kuuhun. Jos osut harhaan, putoat keskelle tähtiä. Les Brown

Haaveet ovat usein epärealistisia. Suurissa haaveissa ei ole mitään vikaa, kunhan ne ovat realistisesti saavutettavissa. On ilmiselvää, että 150 senttimetriä pitkästä koripalloilijasta ei ikinä voi tulla parasta, mutta jokaisella ihmisellä on periaatteessa mahdollisuus tulla miljonääriksi. Haaveista pitää tehdä konkreettisia, jolloin niistä tulee tavoitteita. Hyvä tavoite on motivoiva, mutta ennen kaikkea se vaikuttaa tunteisiin. Silloin kun itsellä on tiedossa tavoite, joka vaikuttaa mieleen joka kerta, kun sitä ajattelee, tekee automaattisesti oikeita valintoja.

Mahdoton on suuri sana. Sitä käyttävät pienet miehet, jotka mieluummin elävät siinä maailmassa johon ovat syntyneet kuin yrittävät muuttaa sitä. Mahdoton ei ole tosiasia vaan asenne. Mahdoton ei ole toteamus vaan haaste. Mahdoton on mahdollisuus. Mahdoton on väliaikaista. Mahdoton ei ole mitään. Muhammad Ali

Yksi kirjan tärkeimmistä kolahduksista itselleni oli myös sisäisen dialogin merkitys. Yhden päivän aikana ihmisen aivojen läpi virtaa kymmeniä tuhansia sanoja ja lauseita. Tutkimukset ovat todistaneet tämän. Jos oppii hallitsemaan ajatuksiaan, oppii hallitsemaan myös tunteitaan. Tämä on erityisen tärkeää siksi, että tunteet ohjaavat toimintaamme. Esimerkiksi jos sanoo itselleen olevansa väsynyt, alkaa väsyttämään entistä enemmän. Sanoilla on välitön vaikutus, mutta me emme vain tiedä sitä. Samalla lailla, jos sanoo itselleen tai muille olevansa laiska, antaa itselleen luvan olla laiska. Sen sijaan, jos hokee itselleen: pystyn tähän, tai en koskaan anna periksi, selviää vaikeista tilanteistakin. Sanojen voima on aivan uskomaton, mutta harmiksi me emme tiedosta tätä riittävän usein. Jatkossa aion itse miettiä mitä sanon itselleni, silloin kun ei huvittaisi tehdä jotain asiaa tai kun on vaikeaa.