Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paras

Kirjoitettu 09.10.18
Esseen kirjoittaja: Sampsa Hakakoski
Kirjapisteet: 2
Kirja: Paras
Kirjan kirjoittaja: Erik Larssen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Paras – Erik Bertrand Larssen – Tsekkaa tästä–>

Larssenin kirjaa lukiessani en rehellisesti oppinut juuri mitään uutta. Olen ennestään jo lukenut Napoleon Hillin kirjan ”Think and Grow Rich”, sekä muita itsensä kehittämiseen liittyviä kirjoja ja Larssenin kirjassa ei tullut juuri mitään uutta. Tämän kirjan lukeminen ei kuitenkaan ollut ajan hukkaa. Samuel Johnson (Viisi toimintahäiriötä tiimissä kirjoitta) sanoi: ”People need to be reminded more often than they need to be instructed”. Vaikka Larssenin kirja ei opettanut minulle mitään uutta, se kumminkin muistutti minua hyvin tärkeistä asioista. Seuraavaksi kerron muutamasta asiasta, joista tämä kirja minua muistutti.

Tavoitteiden asettaminen

Jos haluat menestyä, sinulla täytyy olla selkeä tavoite. Tämän lisäksi sinulla täytyy olla vahva tarkoitus tavoitteellesi. Jotta pääsisit perille, sinulla täytyy olla päämäärä tiedossa.  Selkeän päämäärän avulla pystyt kohdistamaan rajalliset resurssisi (aika, raha jne.) oikeaan suuntaan ja inspiroiva tarkoitus auttaa jaksamaan haasteiden yli. Hyvä tavoite antaa mielihyvää, kun sitä ajattelee. Selkeä tavoite ja syy auttavat myös päätöksen teossa ja lisäksi vähentävät pelkoja. Mitä kauempana ja haastavampi päämäärä on, sitä tarkemmin sinulla täytyy olla se mielessä.

Tässä on itselläni, mutta erityisesti tiimillämme parannettavaa. Meidän tiimissä on tällä hetkellä pieni tavoite kammo. Moni meidän tiimiläinen ei halua asettaa haastavia tai ylipäänsä tavoitteita, koska he eivät halua tuntea sen asettamaa painetta. Toinen syy on, että heidän mielestä tavoitteisiin pitäisi aina päästä (mikä ei ole totta). Tämän lisäksi on hirveän hankala asettaa suurempia tavoitteita, koska kaikille on erilainen idea, mitä he haluavat saada Tiimiakatemialta. Osa meidän tiimistä ymmärtää tavoitteiden asettamisen idean, mutta se pitäisi vielä saada iskostettua koko tiimille.

Visualisointi

Visualisointi on erittäin käytännöllinen työkalu haastavien tilanteiden harjoitteluun. Visualisoinnilla voit harjoitella harjoittelematta. Kun kuvittelet tilanteen tai esim. liikeradan sinun aivosi tulittavat samat hermo radat, kuin oikeassakin tilanteessa. Voit siis tulla paremmaksi pianon soittajaksi kuvittelemalla itsesi soittamassa pianoa. Visualisoinnin avulla voit myös harjoitella tärkeitä tilanteita (esim. puheen) etukäteen ja näin vähentää hermostuneisuutta oikeassa tilanteessa. Ihmisiä hermostuttaa vähemmän, jos tilanne on ennestään heille tuttu. Visualisoimalla voidaan tärkeä tilanne ”suorittaa” useaan kertaan ennen tärkeää hetkeä.

Visualisointi harjoittelua voisin itse, mutta myös tiimi hyödyntää tärkeisiin tilanteisiin valmistuessa. Esimerkiksi kun menemme Pariisiin puhumaan Tiimiakatemiasta yrityksille, on monella varmaan perhosia vatsassa. Tuota reaktiota voitaisiin hillitä hyödyntämällä visualisointia.

Pienet asiat luovat kokonaisuuden

Kirjassa puhuttiin kuinka kaikki pienet arkiset valinnat vaikuttavat lopputulokseen, erityisesti huippu-urheilussa. Se on lumipalloilmiö. Kun tekee monta pientä valintaa, ne kaikki alkavat kasaantua päällekkäin ja kun loppuun päästään, on pallosta kasvanutkin jo yllättävän suuri. On siis hyvä huomata, kuinka kaikki pienet asiat vaikuttavat isoon kuvaan. Kokonaisuushan on tehty monesta pienestä palasesta. Tiimiä pitäisi siis aina välillä muistuttaa, että pienet asiat ovat monesti ratkaisevia.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!