Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Paremman työelämän puolesta

Kirjoitettu 28.11.16
Esseen kirjoittaja: Paula Äijänen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Dialogi
Kirjan kirjoittaja: Kirsi Piha
Kategoriat: 1. Oppiminen, 9. YPK:n ulkopuoliset, 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Mitä parempi työelämä sitten on? Onko se töitä 8-16? Onko se pakottimista vai vapautta tehdä? Millainen on toimiva tiimi tai työyhteistö? Miten saadaan luotua enemmän työpaikkoja?

Minulle ei ainakaan toimi, että istun toimistolla joka päivä tekemässä töitä aamusta iltapäivään. Aivoni tarvitsevat “vapaata aikaa”, vapauden ajatella. Kotona aamulla leivon pullaa tai käyn kävelemässä ja iltapäivällä olen valmis kiteyttämään ajatukseni kirjalliseen muotoon. Tarvitsen aikaa miettiä asioita ennen kuin osaan tehdä päätöksiä. Usein vasta illalla saan hahmoteltua ideat kokonaisuudeksi yhteen. Monimuotoisuus on se juttu. Työtä tehdään yhdessä, tiiminä, kelloon katsomatta.

Yhdessä ajattelun taito

Istutaan samaan pöytään, kaikki ketä siihen mahtuu. Ei mietitä ketä ollaan tai mistä tullaan, lähdetään samalta viivalta. Ollaan samassa pöydässä ja ajatellaan yhdessä. Kuulostaa hienolta ja helpolta, mutta kuitenkin niin kaukaiselta. Kehitetään yhdessä asioita eteenpäin, kohti yhteistä päämäärää ja tavoitetta.

”Työnteon tulee olla motivoivaa ja innostavaa.”

Ruohon juuri tasolta lähdetään ajattelemaan työelämää. Millaisessa työpaikassa minä haluan työskennellä? Jokainen voi, saa ja pitää olla osana työn, ja työhyvinvoinnin kehitystä. Täytyy olla jatkuvaa dialogia työelämän parantamisen puolesta. Laakereille ei voi jäädä makaamaan.

Työtä tulee mitata tulosten, ei ajan mukaan, aika + motivaatio = tuloksia.

Tällä hetkellä tuntuu, että ollaan menossa juuri väärään suuntaan. Yritetään kontrolloida työaikaa ja lisätä tunteja. Minusta asioita pitäisi miettiä eri kulmasta. Ei se työaika voi määrittää miten niitä töitä tehdään. Tai kuinka hyvin niitä tehdään. Luulisi, että tässäkin asiassa raha ratkaisi, niin kuin monessa muussakin asiassa. Eikö työn tehostaminen olisi järkevämpää? Tuntuu välillä, että aikaa menee turhanpäiväisiin kokouksiin, tehdään päällekkäisiä asioita. Jospa oltaisi hiukan yksinkertaisia ja tyhmiä. Kerrotaan eli viestitään kaverille mitä ollaan tekemässä ja miksi. Tai sitten tehdään se yhdessä.

Palaute

 

Palautetta täytyy antaa, sitä pitää oppia antamaan. Eikä mitään opi, jos ei siihen keskity tai sitä harjoittele. Aluksi vaikka annetaan kiitosta, hyvin hoidetusta hommasta, vaikka ensin yksi kiitos päivässä. On huomioitava ketä kiittää ja miten, millainen henkilö on. Miten hän haluaa kiitoksen? Miksi kiitän? Kiitoksen tulee olla aitoa. Miten otan vastaan kiitoksen? Peittelenkö oman onnistumiseni ja jätän kiitoksen huomiotta.

Palautteen saaminen ja antaminen on tärkeää. Oikeanlaisen palautteen saaminen on vielä tärkeämpää. Palautetta tulee antaa jatkuvasti, ei kauden lopussa tai projektin loputtua. Annetaan positiivisesti ja rakentavasti koko projektin ajan. Palautteen on oltava eteenpäin vievää.

Minua palaute on vienyt hurjasti eteenpäin. Olen ymmärtänyt paremmin missä olen hyvä ja mitä minun tulee kehittää. Olen oppinut huomaamaan miten toimin tiimissä, ja miten ei voi toimia. Olen oppinut antamaan ja vastaan ottamaan palautetta. En halua loukata ketään, enkä itsekään loukkaannu. Teemme monia asioita huomaamatta, niistä on hyvä välillä jonkun sanoa ääneen. Siksi on tärkeää, että ympärillä on ihmisiä, jotka uskaltavat sanoa asioita. Siihen tarvitaan rohkeutta ja luottamusta toiseen. Avoin ja kannustava palautteen annon ilmapiiri on tärkeä osa toimivaa työyhteisöä.

Työpaikka

Työllä täytyy olla merkityksellinen sisältö.

Olen aina halunnut innostavan ja hyvän työpaikan, jossa kahvihuoneessa voi kertoa tyhmiä juttuja. Jossa puhutaan epäkohdistakin ääneen, eikä pelätä. Uskalletaan olla oma itse.

Työilmapiiri vaikuttaa työn tekemiseen, sairauspoissaoloihin ja myös tulokseen. Hauskuus ja ilo vievät työssä eteenpäin. Kun on mukava aamulla lähteä töihin, niin se kertoo jo paljon. Jos et pysty tarjoamaan hyvää ja mukavaa työpaikkaa, et saa hyviä tyyppejä töihin. Yrityksestä pitää olla positiivinen yrityskuva, mahdollistaa hyvien tekijöiden saamisen. Työntekijällä tulee olla samanlaiset arvot kuin työpaikalla. Ei voi olla isoja ristiriitoja aatteissa.

Ura

En voi ajatella uraani yhtenä pitkänä moottoritienä. Tietä ei oikeastaan ole olemassa. Tuloni eivät tule yhdestä rahapuusta, vaan on osattava katsoa asiaa laajemmin. Vaihtoehtoina ei ole pelkästään yrittäjyys tai työntekijä, vaan mahdollisuus on sekoittaa näitä kumpaakin.

Tämä koulutus ei ole viimeinen koulutukseni. Vaan minulla on vielä mahdollisuus kehittää itseäni tulevaisuudessa. Minulla on mahdollisuus vaihtaa työtä tai kehittää sitä. Mikään ei ole lopullista, vaikka se nyt tuntuukin siltä. Tuntuu, että teen lopullisia päätöksiä, enkä voi perääntyä.

Työ on kokonaisuus. Yrittäjyys on intohimoa tehdä ja rohkeutta kokeilla. Joka tapauksessa tekemiseni on yrittäjämäistä, haluan vaikuttaa ja olla osa työtä ja sen yhteisöä. Kaikki liimautuu jotenkin yhteen, työ, harrastukset ja kiinnostuksen kohteet. Olen osa suurta kokonaisuutta.

Esimies

Esimies antaa palautetta työntekijöille. Puuttuu konflikteihin sellaisten tultua. On loppujen lopuksi vastuussa yrityksestä ja vastaa työntekijöiden hyvinvoinnista. Hän on vahva osaaja omalla alallaan, ja kehittää itseään siinä jatkuvasti. On ajanhermoilla. Haluaa aidosti auttaa ja osaa kuunnella ja keskustella. Esimies toimii esimerkkinä muille työntekijöille, niin palautteen annossa, kuin vastaanottamisessakin.

Olemme erialisia, erilaisia esimiehiä, erilaisia työntekijöitä. Meillä on omat tavoitteemme, joita kohti pyrimme. Me haluamme palautetta ja kannustusta tavoitteiden saavuttamiseksi. Haluamme tuntea olevamme jotain suurempaa, josta saamme onnistumisia. Avoimella työkulttuurilla, jossa uskaltaa sanoa asiat ääneen, eikä kuiskailla kahvihuoneessa. Sillä työtä saadaan kehitettyä, yhdessä ajatellen ja keskustellen avoimesti. Arvostetaan toisen mielipidettä eikä arvostella.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!