Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pelaajalta Pelaajille

Kirjoitettu 12.12.17
Esseen kirjoittaja: Kasimir Tillanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Pelaajalta Pelaajille
Kirjan kirjoittaja: Jorma Vuoksenmaa
Kategoriat: 9.01. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Vedonlyöntiguruna tunnettu Jorma Vuoksenmaa on kirjoittanut uuden version kirjastaan Pelaajalta pelaajalle. Kyseessä on siis uudistettu versio vuoden 1995 kirjasta. Jorma Vuoksenmaalla on yli 30:nen vuoden kokemus pelisijoittamisesta ja sijoittamisesta. Kirjassa hän kertoo omia kokemuksia sekä tutkimustuloksiaan pelisijoittamisen saralta. Lisäksi teoksessa paneudutaan erilaisiin perusteorioihin vedonlyönnin saralla, ja erityisesti voitollisen vedonlyönnin saralla. Esseessä en paneudu teorioihin, vaan kerron lähinnä omia kokemuksia kirjasta löydetyistä ilmiöistä ja asioista, sillä vedonlyöntiteorioiden avaaminen näin lyhyeen kirjoitukseen on hieman hankalaa.

Kyseessä on siis teos, jonka luettuani heräsi lopullisesti palava intohimo pelisijoittamista ja sijoittamista kohtaan. Kirjassa puhutaan paljon todennäköisyyksistä, ja ajattelinkin kertoa niistä hieman lisää. Kun tarkemmin ajatellaan, niin elämähän on täynnä todennäköisyyksiä. Oikeastaan aivan joka asialle mitä maailmassa tapahtuu on joku todennäköisyys. Millä todennäköisyydellä saan kaikki kirjapisteet ajallaan palautettua? Entä millä todennäköisyydellä herään huomenna ajoissa treeneihin? Tai millä todennäköisyydellä joku lentokone tippuu huomenna alas kello 12:13? Erittäin kiehtovia asioita. Vaikea selittää mikä niissä kiehtoo, ehkä se kun numerot eivät valehtele. Ne vain on ja ne kertoo usein totuuden. Katsoin tuossa taannoin dokumentin jossa pohdittiin, onko matematiikka ja numerot luotu ns. ”sisäänrakennettuna” ominaisuutena, vaiko onko ihmiset itse kehittäneet sen selittääkseen erilaisia ilmiöitä. Mutta takaisin aiheeseen. Olen saanut kirjasta paljon uusia näkökulmia, sekä se on opettanut analyyttista suhtautumista eri asioihin. Analyyttisuus onkin yksi tärkeimmistä asioista mikäli haluaa menestyä vedonlyönnissä.

Vedonlyönnissä yksi tärkeimmistä asioista tajuta pitkäjänteisyys. Mikäli haluaa menestyä pelisijoittajana, on pikavoittojen tavoittelu unohdettava välittömästi. Tämä pätee hyvin myös muuhun elämään. Pikavoittoja on harvoin saatavilla mistään. Ihmiset niitä kuitenkin haalivat sillä olemme perusluonteeltaan ahneita. Pitkäjänteinen ajattelu ja teot ovat siis avainasemassa pelisijoittamisen maailmassa, mutta ne on myös hyvä muistaa ihan jokapäiväisessä elämässä. Kirja onkin opettanut minulle hyvin pitkäjänteisen ajattelutavan, tai ainakin sen tärkeyden. Vielä riittää paljon opeteltavaa sen saralla.

Yksi kirjan mielenkiintoisimmista anneista mielestäni on kappale kertoimien liikkeistä. Kappaleessa siis pohditaan sitä ,mitä asiat vaikuttavat erilaisiin kertoimiin. Luonnollisesti perus joukkueiden eri fundamentti tekijät yms. mutta yksi suurista asioista on massojen käyttäytyminen ja psykologia. Eli miten markkina/massat reagoivat erilaiseen informaatioon, yli- vai alireagoivatko he, ja miten nämä reagoinnit vaikuttavat kertoimiin, eli todennäköisyyksiin. (Kerroin=todennäköisyyden käänteisluku). Tämän kappaleen luettuani kirjasta aloin toden teolla kiinnostua joukkopsykologiasta, ja se onkin yksi tämän hetken tärkeimmistä opiskeluni kohteista. Esimerkkinä siitä mitä tutkin. Onko mahdollista käyttää teknistä analyysia joukkueiden arvioinnissa ja voiko sillä tavoin saada etua markkinoihin nähden. Teknistä analyysiä käytetään siis yleisesti sijoittamisessa, eli siinä tehdään sijoituspäätökset markkinan toiminnan ja trendien mukaan. Voisiko teknistä analyysia siis soveltaa huomattavasti pienempään ryhmään, eli joukkueeseen, ja näin arvioida sen suorituskykyä .

Viimeisenä mutta ei suinkaan vähäisimpänä kolahduksena, jonka kirjasta sain, on asioiden tarkastelu monesta eri näkökulmasta. Eli asioita pitää osata tarkastella monesta eri näkökulmasta, jotta voidaan päästä parhaaseen lopputulokseen. Esimerkkinä mistä kerroin on muodostunut? Siinä pitää tarkastella asiaa myös kertoimenlaskijan näkökulmasta, ja pohtia kuinka ja minkä informaation perusteella hän on kertoimen muodostanut. Asioiden tarkastelu eri näkökulmista on myös tärkeä asia kun puhutaan tiimin toiminnasta. Yksilöiden pitää osata asettua toisen tiimiläisen asemaan, ja nähdä myös hänen näkökulmansa. Mielestäni tiimissä on muutamia henkilöitä, jotka tuovat omaa näkemystään liiaksikin esille, välittämättä muiden mielipiteistä. Tässä tärkeä asia, jota pitäisi puida koko tiimin kanssa. Lisäksi olen Tiimiakatemialla huomannut, että siellä ylistetään Tiimiakatemian toimintatapoja ja metodeja, unohtaen ympäröivän maailman mielipiteet. Tämä onkin mielestäni yksi suurimmista ongelmista Tiimiakatemialla. Vedonlyönti ja Pelaajalta Pelaajille kirja on kuitenkin opettanut minulle, ettei maailmassa ole yhtä ainoaa totuutta, sekä sen että kaksi täysin eri näkemystä yhdestä asiasta voivat molemmat olla yhtä hyviä sekä pitkässä juoksussa tuottavia.

Tagit: , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!