Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pelon hinta

Kirjoitettu 08.10.19
Esseen kirjoittaja: Annika Palmari
Kirjapisteet: 2
Kirja: Pelon hinta
Kirjan kirjoittaja: Henkka Hyppönen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luen tällä hetkellä useaa myyntiin ja myyntityöhön liittyvää kirjaa, sillä useissa projekteissamme tänä syksynä vaaditaan paljon myyntitaitoja. Näitä kirjoja lukiessani huomasin, että myyntiin ja liiketoimintaan sekä yrittäjyyteen liittyy paljon toimintaa ja liikettä estäviä pelkoja, joten otin tämän kirjan tutkiakseni tarkemmin tätä pelon aspektia.

 

Esimerkiksi 24H-projektien myynnin saralla on tiimissämme nähtävissä pelkoja ja ennakkoluuloja. Monilla, minä mukaan luettuna, on vain vähän kokemusta kylmäsoitoista ja myynnistä, joten lähdimme niin sanotusti heti väärällä jalalla liikkeelle. Kun kaikilla on tämä asenne myyntiin, helposti puhumme ja levitämme keskenämme näitä pelkoja. Kirjan mukaan tämä on juuri se pahin tapa kylvää pelkoja. Kun huomio kiinnittyy vain negatiivisiin asioihin ja kokemuksiin, pelko kasvaa entisestään, lopulta ylitsepääsemättömäksi. Hyppönen neuvookin kirjassaan, että viheiden ja pelkojen sijaan tulisi keskittyä haasteisiin valmistautumiseen. Kun ihmiset saa uskomaan itseensä ja mahdollisuuteensa onnistua, ei tuo tuleva haaste tunnukaan niin mahdottomalta. Tämän vuoksi meidän on nyt erittäin tärkeää auttaa ihmisiä kehittymään myyntityössä ja keskittymään valmisteleviin toimiin itse haasteen sijaan. Olemme jo ottaneet tätä hieman käytäntöön pitämällä esimerkiksi myyntitreenit, jossa käsitellään myyntispiikkejä sekä eri myyntikanavien käyttämistä ja opetetaan myyntitaitoja. Näin keskitymme pelon sijaan ratkaisuun. Lisäksi, kun onnistumme tässä myyntihaasteessa, tiimin jäsenten usko omiin myyntitaitoihinsa kasvaa ja voimme tulevaisuudessa ottaa kontollemme entistä suurempia myyntihaasteita.

 

Kirja esitteli pelon vaikutuksia useista eri näkökulmista, mikä oli kiinnostavaa. Erittäin yllättävä tieto liittyi pelon fyysisiin vaikutuksiin. Esimerkiksi negatiivisena tunteena koettu pelko on ilmeisesti hyvin lähellä esimerkiksi positiivisen jännityksen kokemista. Eli voi olla hyvin helppoa siirtyä pelosta odottavaan jännitykseen, negatiivisesta tunteesta positiiviseen. Hyppösen mukaan tämän muutoksen voi pakottaa tapahtumaan itse omalla ajattelulla: jos tunteen ajattelee johtuvan pelosta, se myös muuttuu siksi. Kun taas jos päättää, että kyseinen tunne on positiivista innostusta, se myös voi muuttua sellaiseksi.

 

Pelko on usein tarttuvaa, niin luonnossa laumaeläimissä kuin meissä ihmisissäkin. Tämän vuoksi pelot helposti lietsovat lisää pelkoa ympärillä. Hyppösen mukaan avoimuus ja läpinäkyvyys auttavat vähentämään turhia pelkoja. Olen itsekin huomannut tiimissämme, että epävarmuus tosiasioista herättää pelkoa. Esimerkiksi aiemmin aina kun johtoryhmämme kokoontui, ihmisissä alkoi näkyä selittämätöntä pelkoa. Monet olivat huolissaan siitä, mitä päätöksiä siellä tehtiin ja mistä siellä puhuttiin. Syynä tähän oli se, etteivät he tienneet, mitä tuossa tapaamisessa tapahtui, joten he alkoivat kehittelemään epävarmuuden tunteistaan kauhuskenaarioita. Nämä ajatukset nopeasti levisivät keskusteluissa, ilman mitään todellista syytä pelkoon. Nämä ongelmat vähenivät huomattavasti, kun johtoryhmän kokouksista tuli avoimempia ja johtajat jakoivat käsiteltyjä aiheita enemmän muille tiimiläisille esimerkiksi treeneissä. Vastaavanlaista avoimuutta tarvitsisimme myös enemmän tunteisiimme. Tällä hetkellä kerromme helposti tunteistamme ja ajatuksistamme hyvin pinnallisesti, mikä saattaa johtua toisten reaktioiden pelosta. Kun emme tiedä, mitä muut ajattelevat, emme myöskään itse uskalla avautua. Tämä voisi helpottua ajan kanssa, mitä helpottaisi tiiviimpi yhteydenpito ja yhteiset haastavat projektit, jotka vaativat haastavien tunteiden käsittelyä yhdessä.

Itselleni kirja antoi hyviä vinkkejä pelkojen hallitsemiseen. Esimerkiksi myyntityön kohdalla yritän muuttaa ajatteluani, ja haluan yrittää kääntää negatiivisen vireystilani positiiviseksi energiaksi. Vielä on paljon opittavaa tällaisten tunteiden hallitsemiseen, mutta näiden uusien ratkaisukeinojen avulla saan varmasti jotain tuloksia.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!