Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pieni teksti priorisoinnista

Kirjoitettu 13.05.21
Esseen kirjoittaja: Verneri Anttila
Kirjapisteet: 2
Kirja: Juu ei pieni kirja priorisoinnista
Kirjan kirjoittaja: Saku Tuominen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Nykymaailman priorisointi on kääntynyt ympäri. Sanomme helposti ei kun pitäisi sanoa kyllä ja vastapainoisesti sanomme kyllä kun pitäisi sanoa ei. Kolmas vaihtoehto on olla tekemättä päätöstä. Ihmiset lupaavat entistä enemmän miettiä ehdotuksia. Tämä yleensä tarkoittaa taasen sitä että asiaa ei oikeasti mietitä se vaan jätetään olemattomiin. Niin kuin kirjailija kirjassaan sanookin päättämättömyys on uusi musta.  Maailmassa jossa oman elämän merkityksellisyyden tarve on kasvanut on tämä jokseenkin omituinen ajatus. Aikaa pitäisi käyttää sellaisiin asioihin joista nauttii asioihin jotka ovat merkityksellisiä sinulle. Tämä ei tarkoita sitä että et tekisi niitä tylsiä asioita elämässäsi niitä on meistä jokaisen pakko tehdä. Vaikeuksia ei pidä kuitenkaan tavoitella mutta ne pitää hyväksyä.

Priorisointi on meidän jokapäiväinen valintamme tehdä jotain. Tai sitten olla tekemättä. Saku Tuominen kirjassaan Juu Ei on mallintanut priorisoinnin kaavan. Vaaka akselissa kulkee kevyt ja raskas taasen pysty akselissa on pieni ja suuri. Itsessään päättäminen rupeaako jotakin tekemään on yksinkertainen. Ongelmia tilanteeseen saadaan sitten kun jokin asia mitä tekee siirtyy ristin sisällä paikasta toiseen. Tässä tilanteessa on tärkeää osata priorisoida tekemisiä.

Omaa toimintaani pohtiessani huomasin tekeväni liikaa itselleni merkityksettömiä asioita. Saatan istua sohvalle työpäivän jälkeen ja istua siinä selaamassa somea kaksi tuntia. Tämän jälkeen valittelen kun päivät menevät liian nopeasti enkä ehdi katsoa esim urheilua saatika sitten ihan oikeasti urheilla. No urheilun katsominen on oikeasti tiettyyn aikaan sidottua. Mutta kuntoilu ei, aikaa sen löytymiseen ei kuitenkaan päivästäni kaikelta somettamiselta löydy. Enkä edes pidä puhelimella selaamisesta. Tässähän ei sinäänsä ole mitään järkeä. Kirja antoikin hyvää perspektiiviä tälle oman elämäni saralle. Oman päiväni tehostamiseen on monia tapoja. Yksi oudoimmista on se etten saa katsotuksi urheilua vaikka siitä tykkäisinkin, mutta pari viikkoa sitten ostin urheilukanavapaketin ja sen jälkeen onkin tullut katsottua urheilua melkein joka päivä. Se hinta minkä maksoin kanava pakteista sai minut priorisoimaan urheilun puhelimen sijaan. Tämä on tietenkin vain yksittäistapaus.

Työn ja vapaa-ajan priorisointi on mielestäni yksi mielenkiintoisimmista kohdista omassa elämässäni. Jos jään kotiin tekemään töitä niin kuin olen paljon jäänyt vallitsevan tilanteen takia saatan päätyä laittamaan itseni vapaalle kesken työpäivän ihan vaan koska voin. Jos taasen menen akatemialle tekemään töitä saatan puskea töitä ja sen jälkeen kirjoja vaikka seitsemään illalla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä että priorisoisin töitäni vapaa-ajan edelle. Teen sen kuitenkin sen takia että kerrankos täällä taas ollaan joten sama kai se on tehdä sitten enemmän. Joten mielestäni vallitsevalla ympäristöllä on erittäin suuri vaikutus niihin päätöksiin joita päivittäin teemme.

Sumpit pihisee projektissa huomasin myöskin jättäneeni toiminnan minimiin koska homma ei oikein innostanutkaan minua. Työ sen eteen ei välttämättä ollut kovin isoa mutta se oli raskasta. Eikä fyysisesti raskasta vaan henkisesti raskasta. Risti asteikolla projekti sijoittui vasempaan ala kulmaan.  Jatkossa tiedänkin sen ettei tarvitse oikeastaan tehdä mitään vastaavaa koska se alkaa vain ärsyttämään.

Henkisen hyvinvoinnin kannalta oman ajan priorisointi on erittäin tärkeää. Merkityksellisyyden tunne tuo omaan arkeen huomattavan määrän lisäbuustia ilman sitä palamme loppuun tässä suorituskeskeisessä maailmassa missä edelleen ihannoimme paljon tekeviä ihmisiä. Ylipäätään ihmisen ei mielestäni pidä tehdä paljon vaan lähinnä laadukkaasti sen mitä tekee. Liika tekeminen aiheuttaa vääjäämättä priorisointi ongelmia. Jos jatkossa löydän itseni tekemässä liikaa asioista tiedänkin vähentää ja mahdollisimman nopeasti tärkeää on kuitenkin muistaa ensin katsoa mikä on tärkeää itselle ja mikä ei.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!