Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Pikku Prinssi

Kirjoitettu 08.02.18
Esseen kirjoittaja: Samuel Pöyhönen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Pikku Prinssi
Kirjan kirjoittaja: Antoine De Saint-Exupery
Kategoriat: 1. Oppiminen, 8. Henkinen kasvu, 8.3. Havahtuminen - ihmisenä kehittyminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Pikku Prinssi

 

Lukasin yhden kirjapisteen Pikku Prinssin. Kirjan kannet ovat hauskasti lapsille suunnatut, mutta teksti ei niinkään. Omalla kohdallani en pysynyt aina oikein perillä, että mitä tekstillä haetaan, mutta sain kumminkin kirjasta muutamia ajatuksia.

 

Kuunteleminen sydämellä

Harjoittele kuuntelemaan aidosti ja sydämellä. Pysähdy siihen hetkeen, jos ystävälläsi on keskusteltavaa. Kun kuuntelet tarkasti, pystyt muistamaan kuukausienkin jälkeen keskustellut asiat. Kuunteleminen aidosti on aluksi varmasti vaikeaa, mutta sitäkin pystyy kehittämään. Tiimin treeneissä aidosti kuunteleminen voi olla vaikeaa, varsinkaan jos dialogi ei toimi. Treenitkin pitäisi suunnitella siten, että vireystila ei laskisi loppua kohden. Kuuntelemiseen auttaa varmasti lisäkysymysten viljely, josta kysyjäkin muistaa paremmin.

Pelkkä kuunteleminen auttaa kertojaa. Aina ei tarvitse tai pidäkkään vastata, kun vain kuuntelee herkeämättä.

 

 

Väärinkäsitykset

Väärinkäsitykset johtuvat yleensä sanoista. On totta, että jos esittelet ideaasi tai jotain muita ohjeita, on hyvä kaikki yksinkertaistaa ja tuoda asiat esille hyvillä esimerkeillä. On myös hyvä puhua oikeilla termeillä, jotta kaikki pysyvät mukana ja ennen kaikkea ymmärtävät sanoman. Suomessakin löytyy paljon eri murteita ja sieltä yleensä väärinkäsitykset tulevat. Tähän onkin hyvä vinkki olemassa: Ohjeistat toista henkilöä tekemään jotain puolestasi ja annat tietysti paljon ohjeita, jotta homma tulee hoidettua kunnolla ja oikein. Sen jälkeenkin on hyvä kysyä, että voitko toistaa nämä ohjeet mitä juuri kerroin. Kun kuuntelija toistaa samat ohjeet niin väärinkäsitykset putoavat varmasti aika radikaalisesti.

 

Matkusta ja kiertele

Matkustamalla ja kiertelemällä ympäri maailmaa opit ymmärtämään muiden näkökulmia ja ajattelemaan selkeämmin. Samalla näet uusia paikkoja ja kulttuureita, joista saat paljon irti. Kohtaamalla ennakkoluulottomasti uusia ihmisiä, saat heiltä aivan uusia tuulia.

Samalla kun kiertelet ja kaartelet ympäri ämpäri, voit ihmetellä ja kysellä tyhmimmistä tyhmimpiä kysymyksiä. Näiden hölmöjen kysymysten avulla voi oppia lisää ja se auttaa ajattelemaan eri tavalla, luovemmalla tavalla.

 

Jotkut asiat tulevat ajan kanssa

Jotkut asiat nimenomaan tulevat ajan kanssa, jos on tullakseen. Kannattaa luottaa siihen ensimmäiseen ajatukseen, jos tiedät sen sisimmissäni olevan oikein. Ehkä vetoan tässä kohtaloon, vaikkei kohtalokaan tule vain ajattelemalla. Ajattelen tämän varmasti myös oikea-aikaisuudella. Asiat tulevat kun on niiden oikea aika, oikea tunnelma ja oikea fiilis.

 

Ystävät ja tuki

Ystävät ja perhe ovat tärkeimpiä pitkässä juoksussa. Heiltä saa tukea ja apua vaikeissakin paikoissa. Arjen touhuissa ei ymmärrä yleensä miten tärkeää on olla hyvä ystävä. Olisitko autiolla saarella kaikkineen hienoineen tarpeineen yksin vai olisitko kohtalaisessa ympäristössä hyvän ystävän kanssa?

Täällä akatemialla tehdään niitä molempia. Tutustutaan, tiimiydytään ja opitaan ja siinä lomassa tehdään töitä. Miten mahtavaa 😊

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!