Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Poket

Kirjoitettu 15.10.20
Esseen kirjoittaja: Tuulia Jäppinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Poket - Miehiä ovella 1955-2008
Kirjan kirjoittaja: Sakari Luoma
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

 

Tässäpä onkin mielenkiintoinen kirja. Kirjassa oli kaksikymmentä eri pokena toiminutta henkilöä (miehiä pääasiassa, mutta myös muutama nainen), jotka kertoivat omia kokemuksiaan alalta. Kirjan mukaan ennen vanhaan meininki oli hurjempaa mitä nykyään. Kirjassa oli myös pari Jyväskyläläistä pokea, jotka kertoivat kokemuksistaan Jyväskylän yöelämästä. Tämäkään työ ei ole mistään helpoimmasta ja turvallisemmista päästä. Otin tämän kirjan kuunteluun, sillä itse kävin juuri järjestyksenvalvojan kurssin, joten ala kiinnostaa. Tuskin siltikään ihan pokeksi tässä lähiaikoina rupean.  Tämän kirjan löytäessäni, minulla oli juuri järjestyksenvalvojan koe tulossa, enkä ollut juurikaan lukenut siihen. Ajattelin, että saan tästä kirjasta vähän apua kokeeseen, sillä tämä vaikutti paljon mielenkiintoisemmalta kuin lakiteksti. Eihän se itse työ kuitenkaan koostu pelkistä lakipykälistä, vaan tärkeintä siinä on juuri psykologiset taidot ihmisten kanssa työskennellessä. Todella innoissani kuuntelin kirjaa.

 

Olen lyhyen elämäni aikana tehnyt paljon asiakaspalvelutyötä. Olen työskennellyt kaupoissa, kahviloissa ja jopa puhelintyössä. Ja tietenkin nyt yrittäjänä työskentelen asiakkaille, mutta se on hieman erilaisempaa asiakaspalvelua. Asiakaspalvelutyössä vaaditaan pitkäjänteisyyttä, varsinki poket. Kirjan henkilöiden kertomukset olivat todella hurjia ja monella hermot pettivätkin tarpeeksi provosoivan tai päällekäyvän asiakkaan kohdalla. Sanotaan, että asiakas on aina oikeassa. Näin se ei kuitenkaan aina ole. Asiakaspalvelijatkin ovat kuitenkin vain ihmisiä. Kaikkia ihmisiä koskee samat lait. Usein on sellaisia asiakkaita, jotka eivät ehkä ajattele asiakaspalvelijaa oikeana ihmisenä, vaan pelkkänä työntekijänä. Näin hänen toimensa saattavat olla ajattelemattomia ja aiheuttaa koflikteja.

 

On lähes aina erilaista työskennellä humaltuneiden asiakkaiden parissa kuin selväpäisten. Humaltuneena ihmisellä estot ovat poissa ja tämä saattaa aiheuttaa käytöksessä normaalista poikkeavuutta. Asiakaspalvelutyössä täytyy osata toimia kaikenlaisten ihmisten kanssa ja tärkeää on ihmistuntemus. On hyvä osata lukea ihmisen sanoja ja eleitä, jotta voi ennaltaehkäistä esimerkiksi tulevaa konfliktia. Asiakaspalvelijan ei pidä provosoitua asiakkaan käytöksestä, koska useimmiten se lietsoo tilannetta. Jos kuvitellaan, että olen itse tilanteessa, jossa suutun työntekijälle; työntekijä hoitaa asian ammattimaisesti ja kärsivällisesti, suurempi todennäkisyys on, että suuttumukseni laantuu ja ehkä muuttuu jopa ilon puolelle. Kun taas jos miettii, että työntekijä provosoituu ja alkaa heittämään bensaa liekkeihin, en usko, että omakaan suuttumukseni laantuu siinä tilanteessa. Varmasti kummalekaan osapuolelle ei jää hyvä mieli tästä.

 

Vaikka pokena toimiminen vaatii hyvää kuntoa, kaikista parhaiten ovella kuitenkin pärjäävät ne, joilla on pää kunnossa. Monessakaan asiakaspalvelutyössä ei ole välttämätöntä olla hyvässä fyysisessä kunnossa, mutta psyykinen kunto taas täytyy olla hyvällä mallilla. Sen avulla pystyy hoitamaan työnsä hyvin ja osaa hoitaa tilanteita kuin tilanteita.

 

Lähdin itse suorittamaan järjetyksenvalvojan kurssia siksi, jotta pääsisin tapahtumiin mukaan erilaisen työn puolesta. Kävin jokin aika sitten tapaamassa erästä tapahtumakoordinaattoria ja häneltä sainkin idean tähän. Olen siis kiinnostunut tapahtumien järjestämisestä ja haluaisin tietää lisää käytännön asioita. Mikäpä olisikaan parempi tapa kuin olla mukana jossakin tapahtumassa töissä. Järjestyksenvalvojana tapahtumassa näkisi vähän enemmän sitä kokonaisuutta ja osaisi itsekin tapahtumaa järjestäessä ajatella järjestyksenvalvojan näkökulmasta tapahtumaa. Nyt harmillisesti kuitenkin korona jyllää maailmalla ja täällä Suomessakin, niin se on vaikuttanut suuresti tapahtumiin. En ole tällä hetkellä päässyt itse osallistumaan kuluttajana tapahtumiin, saati sitten, että olisin menossa töihin niihin.

 

Olen ollut melko paljon eri tapahtumissa promoottorina, varsinkin alkoholipainotteisissa tapahtumissa. Tänä syksynä olisi ollut pitkästä aikaa koronasta huolimatta eräs keikka, mutta se peruuntui kun minulle iski flunssa. Kylläpä harmitti! Nyt syksyllä oli tulossa myös pari tapahtumaa, joissa olisin ollut järjestämässä niitä, mutta nekin valitettavasti peruuntui tämän maailmantilanteen vuoksi. Nyt toivotaan siispä parempaa ensi vuotta!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!