Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Psykopaatit ympärilläni

Kirjoitettu 18.07.18
Esseen kirjoittaja: Anna-Mari Back
Kirjapisteet: 2
Kirja: Psykopaatit ympärilläni
Kirjan kirjoittaja: Thomas Erikson
Kategoriat: 1. Oppiminen

Psykopaatit ympärilläni, 4.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 4.0/5 (1 vote cast)

Luin jokin aika sitten teoksen nimeltä Idiootit ympärilläni Thomas Eriksonilta ja tykkäsin siitä todella paljon. Opin ymmärtämään omaa ja muiden persoonia mielenkiintoisella tavalla väripersoonien kautta. Kuultuani saman kirjailijan tehneen toisenkin teoksen nimeltä Psykopaatit ympärilläni, halusin ehdottomasti lukea myös sen, sillä aihe on kiinnostava ja ensimmäinen kirjakin oli ollut nappi valinta.

Somen tarinat
Nykypäivän sosiaalisen median myötä ihmiset ovat tottuneet jakamaan hyvinkin henkilökohtaisia asioita internetissä. Olen lukenut Facebookin naisille suunnatuista eri ryhmistä lukemattomia kertoja naisten avautumisia suhteistaan, joissa kaikki oli mennyt pieleen. Postauksissa on usein mukana kuvia pahoinpitelyn jäljistä. Tarinat alkavat aina samoin: aluksi mies oli hurmaava ja ihana. Kaikki meni hyvin ja tuntui siltä, että elämällä on vihdoin tarkoitus. Ihmeteltiin kuinka onkaan voinut olla näin onnekas. Mies kehuu ja ostaa lahjoja, hän antaa ymmärtää, että sinä olet hänelle kaikki kaikessa. Menee aikaa ja asiat pysyvät tasaisina jonkin aikaa. Muutos saattaa tapahtua pikkuhiljaa, esimerkiksi huomaamatta manipuloidaan erilleen omista ystävistä ja perheestä. Toisinaan jos nainen on jo tilanteessa, josta ei pääse helpolla pois (esim. yhteinen koti tai lapsi tulossa) voi muutos tulla kuin salama kirkkaalta taivalta; psykopaatti paljastaakin todelliset kasvonsa muuttamalla käytöksensä mustasta valkoiseksi hetkessä. Joka tapauksessa mies muuttuu aivan toiseksi kuin koskaan olisi voinut kuvitella. Pian nainen huomaa, että hänet on eristetty kaikista läheisistään, hänellä on vain mies, joka kohtelee häntä todella huonosti alistaen ja haukkuen ja usein pahoinpidellen. Naista saatetaan hyväksikäyttää kaikilla mahdollisilla tavoilla, häneltä viedään rahat, itsetunto, oman arvon tunne, kaikki mitä vietävissä on. Kaikesta valehdellaan mistä voidaan ja mies saattaa jatkaa matkaa yllättäen kun tajuaa, ettei saa naisesta enää hupia tai hyötyä tarpeeksi tai uusi uhri on jo löytynyt. Toisinaan taas mies ei halua päästää irti ikinä. Usein näihin postauksiin tulee kysymyksiä: ”miksi et lähtenyt pois heti, kun tajusit muutoksen?” Totuus on, että psykopaatin kynsistä on todella vaikeaa lähteä, sillä he tekevät kaikkensa estääkseen sen. Lopulta kun naiset pääsevät eroon, heille tulee tarve jakaa kokemuksensa ja taas uusi tarina löytyy Facebookin seinältä. Psykopaattien uhrit saavat usein elämänkestävät traumat ja pelkotilat.

Minkälainen psykopaatti on?
Tarinani esimerkki kertoo miehistä, mutta psykopaatteja löytyy molempien sukupuolien edustajista. Psykopaatit käyttävät muita ihmisiä välineinä saavuttaakseen itselleen jotain mitä he kokevat tarvitsevansa. Psykopaatit eivät koe aitoja tunteita, eivätkä täten myöskään empatiaa tai katumusta mistään teoistaan. Heidän naurunsa tai itkunsa ei ole aitoa, mutta he osaavat esittää tuntevansa tunteita, jotta saavuttaisivat jotain. Psykopaatit eivät myöskään pelkää, joten siksi he ottavat suuria riskejä. Psykopaatit ovat manipuloinnin mestareita ja he eivät kaihda keinoja saadakseen sen mitä haluavat. Usein he aluksi tarkkailevat kauempaa tulevaa uhriaan ja sitten päättävät mitkä keinot sopivat juuri häneen parhaiten. Psykopaatit saattavat iskeä useasti mieleltään heikompiin ihmisiin, esimerkiksi vasta eronneisiin, surullisiin ihmisiin. Psykopaatteja ei voi koskaan parantaa ja he itse eivät edes koe siihen olevan tarvetta. Useimmiten mielikuva psykopaatista on vankilassa viruva sarjamurhaaja, mutta suurin osa psykopaateista on toimeentulevia kansalaisia meidän joukossamme kulkemassa.

Maailman ihmisistä arviolta 5 prosenttia on psykopaatteja, eli sadan ihmisen joukosta näitä löytyy viisi. On siis hyvinkin todennäköistä, että olet tavannut elämäsi aikana psykopaatin. Psykopaatteja löytyy hyvin usein esimerkiksi toimitusjohtajista tai muista korkeista asemista työelämässä, sillä he eivät kaihda keinoja saadakseen sen mitä haluavat. Psykopaatin voi saada osakseen niin työelämässä kuin muissa ihmissuhteissa.

Voinko minä olla psykopaatti?
Muistan joskus vuosia sitten pelänneeni olevani itse psykopaatti. Olen aina tiennyt, että osaan halutessani manipuloida tietynlaisia ihmisiä erittäin hyvin ja esimerkiksi lapsena harrastin tätä paljonkin. Saatoin saada kaverini tekemään asiat juuri niin kuin itse halusin. Vanhemmalla iällä olen toisinaan kohdellut tiettyjä ihmisiä huonosti kokematta sen suurempaa katumusta. Huolestuin käytöksestäni ja kirjoitin googleen sanat psykopaatti ja luin mitä Wikipedia kertoo. Totesin, että en mitenkään voi olla psykopaatti. Luettuani kirjan löysin sieltä lauseen, jossa kerrottiin, että jos epäilet olevasi psykopaatti, et ole sitä, sillä aitoja psykopaatteja ei kiinnosta huolestua käytöksestään. Kaikkia psykopaatteja yhdistää taitava manipulointi erilaisin keinoin, mutta on tärkeää muistaa, että meistä jokainen saattaa joskus käyttää näitä samoja keinoja olematta kuitenkaan psykopaatti. Suurin osa meistä manipuloi toisia välttämättä itse edes huomaamatta. Psykopaatit manipuloivat ja valehtelevat, koska se on heidän mielestään hauskaa viihdykettä tai he haluavat itselleen jotain etua ja he myös tekevät sitä usein ja paljon. Muut manipuloivat ja valehtelevat harvemmin ja syinä voi olla esimerkiksi se, että halutaan itsestä tykättävän.

Keltainen persoona ja psykopaatit
Kirjassa esiteltiin väripersoonien pohjalta erilaisia manipulointikeinoja mitä tietyt värit käyttävät olematta kuitenkaan itse psykopaatteja. Psykopaateillahan ei ole omaa väriä, sillä heillä ei ole varsinaista persoonaa. Itse koen, että minussa on suht. paljon keltaista väriä ja keltaiset tyypit manipuloivat innostavasti ja inspiroivasti käyttäen paljon puhetta, hymyä ja tunteisiin vaikuttamista. Huomaan tämän piirteen itsessäni hyvin selkeästi. Jos haluaisin vaikkapa jonkun kaverini lähtevän ulkomaille kanssani, saattaisin kerrassaan vain puhua hänet pyörryksiin kaikesta siitä hauskasta mitä me reissulla yhdessä tehtäisiin ja kuinka saisimme ihania muistoja ja kuinka kaveria niin jälkikäteen kaduttaisi jos hän ei kerrankin tee jotain hauskaa itselleen. ”Kerranhan täällä vain eletään” ja ”sinä olet ansainnut sen” ovat lauseita, joita viljelisin tällaisessa tilanteessa takuuvarmasti. Tästä piirteestä voisi olla hyötyä esimerkiksi kiinteistövälittäjän roolissa, sillä osaisin maalata mielikuvan siitä minkälaista elämä uudessa kodissa olisi ja kuinka talo kannattaa ostaa nyt, eikä sitten kun on elämä on jo lipunut sormien ohitse.

Syitä miksi keltaisia persoonia itseään saatetaan epäillä psykopaateiksi, on juurikin hurmaavuus, puheliaisuus, tarinoiden liioittelu, joka voi mennä joskus valehtelun puolelle ja pinnallisuus. Keltaiset osaavat korostaa itseään ja syyttää muita, mikä on myös hyvin ominaista psykopaateille. Ainoastaan keltaiset käyttäytyvät näin, koska haluavat, että olisi hauskaa tai että heistä pidettäisiin, kun taas psykopaattien syyt ovat täysin toisenlaiset. Perimmäiset syyt toiminnalle ovatkin juuri niitä, jotka erottavat ”tavalliset ihmiset” psykopaateista.

Kuinka psykopaatit sitten manipuloivat erilaisia värityyppejä? He löytävät jokaiselta oman pahimman pelon ja sitten kun ovat saaneet itsensä manipuloitua toisen elämään, he toteuttavat tämän pelon. Punaisen pahin pelko on hallinnan puute, keltaisella eristäytyminen, vihreällä konfliktit ja sinisellä naurun alaiseksi joutuminen.

Keltainen ihminen rakastaa olla ihmisten ympäröimänä ja saa siitä itselleen energiaa ja voimaa. Psykopaatti matkii keltaisen käytöstä päästääkseen tämän lähelle esimerkiksi nauramalla ja puhumalla paljon. Kun psykopaatti on tärkeä osa keltaisen ihmisen elämää, alkaa pahimman pelon toteuttaminen eli keltaisen eristäminen muista ihmisistä. Hän saattaa esimerkiksi valehdella, jonkun keltaisen ystävän puhuneen hänestä pahaa, koska tietää että keltaiset loukkaantuvat helposti ja välit saa helposti horjutettua näin. Keinoja on monia ja lopulta jäljellä lähipiirissä on enää psykopaatti itse. Sitten psykopaatti alkaa haukkumaan keltaista kaikista hänen erityspiirteistään; esimerkiksi itsestään puhumisen vuoksi psykopaatti sanoo keltaisen olevan täysi narsisti. Lopulta keltaisella ihmisellä ei ole ystäviä ja hän on tajunnut olevansa huono ihminen ja hän masentuu. Jos keltainen löytäisikin uuden kaverin, saattaisi psykopaatti sanoa, että ”taas sinä vain kälätit ja kälätit sille tyypille, etkö huomannut kuinka sitä ei kiinnostanut ollenkaan?” Tai sitten vain syyttää esimerkiksi flirttailusta. Voisin kokea, että itsellenikin saattaisi nämä keinot toimia hyvinkin. Usein kaverustun puheliaiden ja nauravaisten ihmisten kanssa, oikein huomion keskipisteiden. Takuuvarmasti loukkaantuisin jos kuulisin läheiseltäni jonkun toisen läheiseni puhuneen minusta pahaa ja masentuisin jos ainoa tärkeä ihminen kokisi peruspiirteeni kamaliksi. Siksipä täytyykin olla varuillaan, ettei joudu psykopaatin kynsiin!

Kuinka puolustautua psykopaatilta?
Tärkeintä on osata tunnistaa epäilyttävä käytös ja lähteä pois mahdollisimman ajoissa. Psykopaatti voi ottaa silmätikukseen ihan kenet tahansa ilman sen suurempaa tarkoitusta. Muista keskittyä viimeisimpään käytökseen, älä muistele niitä aikoja kun kaikki oli vielä hyvin. Psykopaatteja ei voi parantaa, koska heillä on aivoissa poikkeavuus, joka ei muuksi muutu. Älä myöskään yritä kostaa, koska se on turhaa. On tärkeää osata arvostaa itseään ja muistaa, että olet tärkeä. Toisinaan täytyy luopua tärkeistä asioista päästäkseen psykopaatista eroon, esimerkiksi lähteä työpaikasta, mutta se on pienempi taistelu, kuin todistaa psykopaatti psykopaatiksi muille työkavereille. Pitää siis olla sopivan tarkkaavainen ja luottaa myös omaan intuitioonsa.

Tagit:

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!