Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Raha ratkaisee

Kirjoitettu 20.06.17
Esseen kirjoittaja: Jake Vitikainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Raha ratkaisee- 101 vinkkiä menestykseen
Kirjan kirjoittaja: Jethro Rostedt
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alkusanat..

 

Kiinteistövälitysalalle tultuani olen alkanut seuraamaan Jethro Rostedtin elämää. Kyseistä henkilöä en hirveästi ole aikaisemmin seurannut, vaikka hän onkin julkisuudessa ollut, vaikka minkälaisissa tilanteissa ja tapahtumissa mukana. Alalle kun tulin, niin totta kai alkoi kiinnostaa, että kuka tämä kiinteistökeisari on. Näin ollen sitä tuli sitten alettua katsomaan hänen ohjelmiaan ja seuraamaan muutenkin sosiaalisessa mediassa. Olen tässä matkan varrella muutaman vuoden aikana kuullut paljon siitä, että Jethro eli Jeti on muutakin kuin pelkkä hauska tosi-tv tyyppi.

 

Jetihän on rakentanut menestyvän kiinteistönvälitysyrityksen (Aninkainen) ja etevä asuntosijoittaja. Kaiken tämän päälle hän erittäin kova myyntimies. Eihän tästä kaverista voinut kuin kiinnostua. Hän kun on kulkenut hyvin samanlaisen polun kuin mille itse olen ”nuorena” räkänokkana astumassa. Kun kuulin, että hän on kirjoittanut kirjan, missä antaa vinkkejä menestykseen, niin olihan se pakko heti ostaa. Näin ollen aionkin tähän reflektoida osan asioita, mitkä minua tällä hetkellä koskettaa kyseisestä kirjasta. Tässäpä siis parhaita paloja.

 

Mikä tekee hyvän myyjän..

 

”Tuotetietous, argumetointi, ahkeruus, luottamus, kuuntelutaito ja sympaattisuus. Jos jokin näistä ominaisuuksista puuttuu, sinusta tuskin tulee huippumyyjää.”

 

Siinäpä nuo myyjän tärkeimmät taidot. Ei voi muuta kuin allekirjoittaa ne. Noita on itsekin alettava tietoisesti kehittämään. Yksi kulmakivi on myös se, että myyjän täytyy tarkalleen tietää se kohderyhmä, kenelle myydään. Ei ole mitään järkeä myydä ja myydä, jos ei tiedä kenelle myy. Kohderyhmä on hyvä rajata mahdollisimman tarkasti.

 

”Jethron menestyksen salaisuus: Jethro tietää täsmälleen, mitä hänen myymänsä tuote pitää sisällään. Tuotetietous on myyntityön lähtökohta numero yksi.”

 

Päällimmäisinä kehityskohteina itselleni tulee mieleen tuo tuotetietous. Vielä kun en kohteissa pääse itse tekemään toimeksiantoja, on tärkeää ottaa mahdollisimman paljon asunnosta selvää ennen ensimmäistä asuntoesittelyä. Tätä toki hankaloittaa se, että meillä on paljon kohteita, mutta kenelläkään ei ole täysin omia kohteita. Jos olisi, pystyisi helpommin selvittämään asioita omista kohteista. Nyt kun on paljon kohteita, ei millään voi muistaa kaikkea. Olemmekin pohtineet, että pitäisi aloittaa uusi toimeksianto niin, että käymme porukalla sen läpi. Jetin oppien mukaan, aion jatkossa aloittaa ottamaan selvää enemmän kohteesta mitä olen myymässä. Muutkin kuin perusjutut eli pinta-alat, remontit jne. Ei saisi tulla sellaista esittelyä, missä asiakkaalle joutuu sanomaan, ettei tiedä.

 

Luottamus on todella tärkeää..

 

”Kun osaat vastata asiakkaan kysymyksiin, se synnyttää luottamusta. Ilman luottamusta ei ole mitään. Mutta kun saat luottamuksen, sinulla on kaikki.”

 

Luottamus on äärimmäisen tärkeää asuntokaupoissa. Juuri se, että ei osaa vastata kysymyksiin on todella ärsyttävää, ainakin itselleni. Sellaisissa kohteissa, joita olen esitellyt paljon ja tiedän kaiken kyseisestä asunnosta, on älyttömän mahtavaa. Sellaista kohdetta on ilo myydä. Monesti tässä tämän keväänkin aikana olen huomannut, että kun tiedän paljon asunnosta, monesti kaupatkin ovat lähellä. Sen oikein tuntee, kun myyjän ja ostajan välille on syntynyt sellainen luottamuksen kehä. Sellainen tunne pitäisi saada jokaisen kohteen kanssa. Silloin raha liikkuu ja kaikki ovat tyytyväisiä.

 

Tarinan tärkeys..

 

”Hyvällä tarinalla pääsee pitkälle, mutta tarinan on oltava aito ja sympaattinen. Keksitty tarina ei kauas kanna, mutta huipputarinalla tehdään saletisti tili!”

 

Hyvä tarina myy, se on selvä asia. Jethrokin on menestynyt nykypäivään asti sillä, että on ollut tarinoissaan rehellinen. Kun kertoo rehellisesti asiat niin kuin ne ovat, asiakkaat ymmärtävät ja ostavat tarinan. Jethro kun myi pienenä poikana äitinsä meikkejä, hän kertoi rehellisesti, että haluaa ostaa myyntituotoilla pyörän. Jokainen asuntokin on oma tarinansa. Asuntojen myyminenkin on tarinan kerrontaa. Ostajalle kerrotaan mahdollisuuksista, mitä kaikkea asunnossa voit tehdä. Piirretään niin sanotusti taivaanrantaa ostajan silmiin, kuitenkin rehellisesti. Jos ja kun hyppäämme Petrin kanssa yrittäjiksi tälle alalle, on sekin yksi mielenkiintoinen tarinansa jo nyt. Siitä sitten lisää joskus tulevaisuudessa!

 

Klousaamisen kärsivällisyys..

 

”Kun myyjä esittää kysymyksen ostatko, silloin pitää tuijottaa ostajan silmiin niin kauan, kunnes vastaus saadaan. Tätä piinaavaa hiljaisuutta ei saa katkaista millään välihöpötyksillä.”

 

Jethro oli oppinut tämän kaupankäynnin neuvon Turkissa, vanhalta Kaiser- nimiseltä kansanryhmältä. Ne ketkä ovat oikeasti myyntiä tehneet, tietävät varmasti mitä tuolla hiljaisuudella tarkoitetaan. Olen itsekin sitä kokenut moneen otteeseen ja pidän itseäni sen suhteellisen hyvin hallitsevana ihmisenä. Moni kuitenkin säikähtää hiljaisuutta ja alkaa höpöttelemään niitä näitä. Tässä pätee tosiaan se vanha sanonta, että myyjällä on kaksi korvaa ja yksi suu. Välityshommissa tätä klousaamista tapahtuu myös paljon puhelimessa, kun väännetään kauppahinnasta. Maltti on valttia oman kokemukseni mukaan. Itse odotan aina, että vastapuoli vastaa ensin kysymykseen, miten jatketaan. Useasti kaupat on siitä sitten klousattu, sillä välimaasto löytyy kun tarpeeksi on kärsivällinen.

 

Miten menestyä välitysalalla..

 

”Välittäjän työ on verkostosta kiinni. Alalla menestyvät vain ne, jotka saavat itselleen paljon myytävää ja sitä kautta välityspalkkioita.”

 

Jokaiselle asunnolle löytyy ostaja. Joskus se vaatii aikaa, joskus remonttia. Kuitenkin aivan varmasti jokaiselle asunnolle on ostaja. Meilläkin on joskus tullut sellaisia kohteita myyntiin, että sitä on tullut ajateltua, että meneeköhän tämä ikinä kaupaksi. Kyllä ne vain kuitenkin menevät. Joskus se tosiaan vaatii sitä remonttia, joskus aikaa. Yksikin ostajaehdokas voi riittää, niin kaupat syntyvät.

 

Vaikka myytävää olisi paljon, ei välittäjä saa kuitenkaan innostua liikaa etukäteen tulevista välityspalkkioista. Tosiasia on kuitenkin se, että yhtäkään välityspalkkiota ei tule ennen kuin kohde on myyty. Joskus se voi vaatia aikaakin. Tämä on hyvä muistaa aina!

 

Loppusanat..

 

Näin kiinteistönvälittäjänä pidin kirjasta paljon. Oli mukava lukea, miten Jeti on päässy siihen pisteeseen missä on nyt. Hän on taistellut todella hyvin Suomen ”tasapäistämisen” kulttuurin kanssa, missä kenelläkään ei saisi mennä hyvin. Täällä kun satutaan katsomaan pahalla, jos joku menestyy. Hän ei ole turhia stressannut elämästä, sillä se ei ketään auta. Kateuskin pitää kuitenkin ansaita, joten nostan hattua Jetille.

 

”Matka menestykseen on vaatinut pitkiä päiviä, kovaa työtä, erehdyksiä, sattumaa ja puhdasta onnea. Jos todella haluat jotain, saat sen.”

 

Jake Vitikainen

Bisnera/K-S Oma Koti

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!