Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rahaviisaus

Kirjoitettu 10.06.21
Esseen kirjoittaja: Lasse Helminen
Kirjapisteet: 3
Kirja: Rahaviisaus
Kirjan kirjoittaja: Maarit Lassander
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jos rahan puute on aina ahdistanut, säästämisestä voi tulla pakonomaista. Jos lapsuudesta löytyy hyviä hetkiä shoppailu reissuilla tuhlaamiseen, voi villi tuhlaaminen aikuisenakin tuoda hyvän olon. Jos rahaa on aina pidetty tabuna ja aina vaiettu asiasta, siitä voi olla hankala puhua. Käytämme rahaa arkisiin ostoksiin, mutta raha liittyy myös elämämme suuriin asioihin, kuten työhön, kotiin, terveyteen ja onnellisuuteen. Kun rahankäyttöön liittyvät tunteet ja uskomukset tunnistaa, voi kulkea kohti juuri itselle sopivaa elämää. Viisas suhde rahaan on kaikkien ulottuvilla.

Valitsin kirjan sillä olen tänä vuonna keskittynyt todella paljon sijoittamisen opiskeluun ja tämä kirja pomppasi silmiini Bookbeatissä. Ajattelin, että tästä voisi olla hyvin apua kokonaiskuvan opiskeluun rahasta.

Elämän perustarpeiden täyttymiseen tarvitaan rahaa. Tätä faktaa kukaan ei pysty kiertämään. Perustarpeilla tarkoitetaan asioita, jotka ovat välttämättömiä elämisen kannalta. Näitä ovat esimerkiksi asunto, ruoka ja sään mukaiset vaatteet. Perustarpeita ei ole kuitenkaan paljon. Ihminen tulee pakon ollessa hyvin vähällä toimeen. Jos kaikki ihmisen perustarpeet eivät täyty ja ihmisen tulot lisääntyvät, niin ihminen kokee suurta onnellisuutta. Lisääntyvillä tuloilla hän saa täytettyä pakollisia perustarpeitaan.

Ihmisen onnellisuutta määrittelevät tunteet. Onnellisuus on siis tunnetila, jota ihmiset ihannoivat ja etsivät. Ihmisen onnellisuuteen vaikuttaa hyvin paljon muutkin tekijät kuin rahan tuomat perustarpeet ja mahdollisuudet. Kaikkiin tekijöihin ei voi edes itse vaikuttaa. Onnellisuuden tunteeseen vaikuttaa myös ulkopuolelta tulevat tekijät. Näitä ovat esimerkiksi muut ihmiset ja maailman tilanteet. Hyvänä esimerkkinä nykyään korona. Ulkopuolelta tuleviin asioihin ei voi suoranaisesti vaikuttaa, mutta niihin suhtautumiseen kuitenkin voi. Annatko asioille painoarvoa ja miten suhtaudut niihin. Tällaisiin asioihin raha ei vaikuta.

Onnellisuuden määritteleminen vaatii vertailukohtia. Usein nämä vertailukohdat tulevat itsemme ulkopuolelta, joka aiheuttaa vääristymää eikä kerro totuutta. Vertaamme omaa tilannettamme muihin ihmisiin, kuten vaikkapa tuttuun. Tämä aiheuttaa sen, että annamme materian määrittää onnellisuuttamme. Miten ulkoiseen tekijään voidaan vertailla, jos kyse on omasta henkilökohtaisesta onnellisuuden tunteesta? Ainoa relevantti vertailu kohta on omat tuntemukset ja niiden muutokset. Ulkoisiin tekijöihin vertaillessa raha todella voi tehdä onnellisemmaksi, sillä rahalla voi ostaa vaikkapa hienomman auton kuin tutulla. Lisäksi on huomattava, että mikäli onnellisuuden mittarina käytetään ulkoisia tekijöitä, ei koskaan voi saavuttaa pysyvää onnellisuutta. Maailmassa on aina joku, jolla on enemmän rahaa ja materiaa.

Raha kuitenkin tarjoaa avaimet onnellisempaan elämään. Kuten sanoin aiemmin, jos kaikki ihmisen perustarpeet eivät täyty, ihminen kokee suurta onnellisuutta lisääntyvistä tuloista, joilla hän saa täytettyä perustarpeitaan. Mutta mitä jos puhutaan muusta kuin perustarpeista? Tutkitusti perustarpeiden täyttymisen jälkeen, raha menettää merkitystään. Olen kuitenkin sitä mieltä, että raha mahdollistaa onnellisemman elämän. Jos minulla olisi rajaton määrä rahaa käytettävänä, asuisin luultavasti talvet golfaten ja matkustellen ystävieni kanssa lämpimässä. Tiedän että olisin onnellinen, jos pääsisin toteuttamaan tätä suurinta intohimoani juuri haluamallani tavalla. Se vaatii vain rahaa, joka toimii mielestäni avaimena onnellisempaan elämään.

Olen itse pienestä pitäen oppinut työnteon ja rahan arvon merkityksen. Muistan, kuinka nuorempana halusimme pikkuveljeni kanssa ensimmäisen tietokoneen eikä vanhempamme halunneet suoraan antaa rahoja tähän. Teimme veljeni kanssa kaikenlaisia hommia timpurin apupojasta ikkunanpesuun monta kuukautta kerätäksemme rahat tietokoneeseen. Lopulta saimme kerättyä rahat ja veimme pusseittain kolikoita kauppaan, jolla ostimme tietokoneen.

Tällä samalla sisulla olen nuoresta asti mennyt eteenpäin ja saanut työnteolla säästettyä hyvin. Pääsin hyvin nuorena siihen tilanteeseen, että elämäntilanteeni nähden tienasin todella hyvin. Sain asua vielä vanhemmillani eikä tarvinnut ostaa ruokia. Tämä aiheutti minulle sen, että rahan arvo menetti osittain merkityksen. Hyvä esimerkki tästä on, kun esimerkiksi ostin huutokaupasta heräteostoksena BMW 320 auton miettimättä asiaa enempään. Myöhemmin ajatellen oli hyvä, että raha säilyi renkaiden päällä eikä kulunut älytöntä vauhtia lompakosta.

Myöhemmin aloin kiinnostumaan enemmän säästämisestä ja sijoittamisesta. Samaan aikaan myös yritys tuli elämääni. Osittain kiinnostus sijoituksiin, mutta myös yrityksen taloudellinen huolehtiminen on pistänyt takaisin miettimään rahan käyttöä. Nykyisin sijoitan osakkeisiin, rahastoihin sekä kryptovaluuttoihin säännöllisesti eikä rahankäyttöni ole enää niin holtitonta. Kuitenkin sama sisu on pysynyt töiden tekoon, mikä on nuorena opittu.

Jokaisella on oma suhteensa rahaan ja sen vaikuttavuus on eritasoista. Toisille raha on väline toteuttaa itseään ja toisille se voi tuoda statusta. Maaritin sanoja lainatakseni ”Joskus on vaikea erottaa itseään kuvasta, mitä näyttää muille”. Olipa syy mikä tahansa rahalla on vaikutusta joka tapauksessa kaikkiin, ja kaikkeen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!