Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Reflektio: Yhteisöpäällikkö

Kirjoitettu 17.05.21
Esseen kirjoittaja: Juuso Vainula
Kirjapisteet: 1
Kirja:
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Minut valittiin keväällä 2020 Tiimiakatemian ensimmäiseksi yhteisöpäälliköksi. Entinen Brand Managerin rooli oli muutettu Markkinointipäälliköksi ja Yhteisöpäälliköksi, jotta roolien kuvat hieman helpottuisivat.

Oma pestini ei lähtenyt käyntiin erityisen hyvään aikaan. Maailmanlaajuinen pandemia oli juuri rantautunut Suomeen (ootte ehkä kuullu koronasta?) ja koko Akatemia laitettiin etähommiin. Koko yhteisö sai aikamoisen tällin. Koko opinahjon idea kun on, että nähdään toisiamme ja treenataan yhdessä. Voisin kuvitella, ettei yhteisö ole koskaan ollut yhtä pohjalla mitä se oli juuri tuolloin.                Kevät ei millään mittakaavalla ollut helppo. Jokainen taisteli zoom-ähkyä vastaan ja yritin itsekin kehitellä yhteistä etätekemistä. Tosiasia oli se, ettei ketään kiinnostanut viettää zoomissa enää hetkeäkään, vaikka kuinka mainostaisi yhteisiä kahvihetkiä tai afterwörkkejä. Sain keväällä 2020 Mannerheim-palkinnon yhteisön kehittämisestä. Olin otettu, mutta en kokenut ansaitsevani sitä vielä. Olin vasta aloittanut roolin enkä mielestäni ollut ehtinyt tekemään mitään maata järisyttävää

 

Syksyllä kun opinnot jatkuivat, rakensin ympärilleni oman yhteisötiimin. Tekemistä olisi paljon ja pienestä tiimistä olisi hurjasti apua. Ryhmään ilmoittautui 5 jäsentä minun lisäksenä ja annoin meidän poppoolle nimeksi Haippirinki. Klassikko I know.

Haippiringin kanssa lähdettiin heti suunnittelemaan, että mitä myö keksittäis hybridi-aikakaudelle. Ensimmäisenä oli vuorossa saunailtoja, jotka olivat porrastettu, että vain tietyt tiimit pääsevät saunalle tiettynä iltana. Näin pysyttäisiin rajoissa ja toteutus olisi mahdollisimman turvallinen.

Seuraavana vuorossa olisi rakettipäivät. Koronasta johtuen rakettipäivät olivat hieman mysteeri, eikä kukaan oikein tiennyt tuleeko niitä vai ei. No ei tullut. Mutta tuli ”Epäraksat”, joka oli ainakin lähes yhtä hyvät kuin normaalit raksat. Anyway, jaettiin jengi neljään eri ryhmään eri puolille Jyväskylää. Kehiteltiin päivälle 2 toimeksiantoa, toinen oli Alumniltamme Johannes Laineelta ja toinen Hartwallilta. Johanneksen Case oli meidän osoitus Akatemian voimasta ja sen yhteisön välittämisestä. Hartwall oli meille lähes pakkomielle. Pakko saada Hartwall mukaan tähän ja piru vie myö saatiin! Pohdittiin ED-energiajuoman brändiä ym. Päivä päättyi siihen, että jokainen tiimi meni ravintolaan syömään. Ihan hyvät ”epäraksat” vaikka itse sanonkin.

 

Loppusyksy olikin sitten täynnä tiukempia rajoituksia, karanteeneja, zoom-toimintaa ja mm. Piipunkaatajaiset!

Syksyltä suuria oppeja olivat varmasti se, että ei kannata tehdä yksin, vaan rakentaa ryhmä ympärillesi ja se, että pienilläkin teolla on suuri merkitys. Vaikka Syksy alkoikin isommilla tapahtumilla, on muistettava myös ne pienet. Pyrimme keksimään pieniäkin tapahtumia, jotta mahdollisimman moni saisi jotain irti. Pokeri-illoista zoom-bingoon. Pystyimme pitämään viikottain palavereja ja homman rentona. Sanoin jo alussa Haippiringille, että kukaan ei ota näistä harmaita hiuksia, vaan mennään ns. fiiliksen mukaan.

 

Menee ihan jaaritteluks.

 

Keväällä otettiin kuvioihin liikuntavuoroja sulkapallon merkeissä. Näistä tuli todella hyvää palautetta. Porukka pääsi pitkästä aikaa näkemään ja tekemään yhdessä ja varsinkin uudet pinkut pääsivät tutustumaan meininkiin.

Kevät olikin täynnä pieniä voittoja, mutta mukaan mahtui myös epäonnistuminen. Suunnittelimme pitkään Megatiimin kanssa TA-Trenders puhujatapahtumaa. Halusimme, että se olisi ilmainen Akatemialaisille, mutta viime hetkillä mm. JAMK perääntyi. Samaan aikaan kuulimme, että tulossa oli jo toinen puhujatapahtuma, joka olisi ilmainen (ja vielä hyvillä puhujilla). 1+1 TA Trenders vaihtui DreamUpiin ja meille vapautui huomattavasti lisää aikaa. Nooh, loppujen lopuksi oliko meillä edes niin paljon intoa järjestää Trendersiä. Porukalla taisi olla niin paljon kiireitä, ettei Trendersille jäänyt niin paljon aikaa tai energiaa. No, loppu hyvin kaikki hyvin.

 

Keväälle mahtui vielä mm. NPS Afterwörk (Ja tottakai NPS kokonaisuudessaan, kiitos siitä järjestäjille vielä kerran!), joka yllättävän menestynyt Zoom-tapahtuma. Koko Afterwörkin kruunasi vielä avanto, joka sai myös yllättävän hyvin osallistujia! Mahtoiko johtua shottitarjoilusta, mene ja tiedä.

Vielä viimeisenä kokeiluna järjestettiin pikainen Speed Dating. Uusi ja freesi tapa tutustua pinkkuihin. Tätä voisi kokeilla jatkossakin!

 

 

Tässä oli hyvin pikaisesti kiteytetty muutamia tapahtumia vuoden varrelta. Mitäkö tästä sitten jäi käteen? No paljon! Koen, että on tultu koko talon voimin yhdessä eteenpäin. Vuoden 2020 kuoppien jälkeen koko talo on puhjennut kukkaan. Mielettömiä ja uudenlaisia projekteja joka puolella ja tekemisen meininki näkyy Akatemialla. Ei tästä tietysti voi kunniaa ottaa itselleen, mutta ehkä meistäkin on ollut jotain hyötyä! Voitettiinhan myös sentään Yhteisöpalkinto! Mieletöntä, 2 pystiä samasta kategoriasta. Mä näen että tuleva syksy 2021 tuo uusia tuulia taloon. Korona toivottavasti alkaa hiljaa hiipiä poispäin ja se taas mahdollistaa paluun ns. normaaliin arkeen ja legendaarisiin juhliin. TA yhteisö kaipaa yhteistä aikaa.

 

Vuosi ei ollut helppo, mutta varmasti opettavainen. Toivon toki tuleville yhteisöpäälliköille hieman helpompia vuosia. Minä kiitän osaltani menneestä vuodesta. Jatkakoon tulevat Haippiringit tätä legendaa.

 

 

Juuso Vainula
Hallituksen Puheenjohtaja

MOTOROLA
Mikä meni hyvin?
 • Jatkuva ja aktiivinen työ läpi vuoden
 • Mahtava jengi!
 • Viikottaiset säännölliset tapaamiset
 • Meno pysyi rentona
 • Kohtuu vastuullista tekemistä pandemiavuonna
 • Haippirinki koostui eri tiimien edustajista
 • Useita tapahtumia koko yhteisölle
Mitä kehitettävää / mikä meni huonosti?
 • Pinkkujen perusteellisempi perehdyttäminen
 • Korona…
 • TA Trendersin olisi voinut järjestää yksinkertaisemmin tai kuopata aikaisemmin (Ei tiedetty DreamUpista, joka oli loistava)
 • Oltaisiin voitu olla enemmän esillä ja jakaa tietoa meidän toiminnasta
 • Ei tehty mitään mistä olis saanut rahaa/laskutusta (Jos Hartwallin energiajuomia ei lasketa 😋)
 • Vielä enemmän villejä ideoita!
Mitä opimme?
 • Jengi haluu bilettää yhessä
 • Pienilläkin asioilla on suuri merkitys
 • Jatkuva työ ei välttämättä näy niin hyvin kuin isot yksittäiset asiat
 • Tiimin sisäinen diversiteetti rocks (tässä tapauksessa tasavertaisesti miehiä/naisia ja kaikki eri tiimeistä)
Mitä viemme käytäntöön?
 • Haippirinki jatkaa olemassa oloaan tulevaisuudessakin!
 • Aktiiviset ja suunnitellut palaverit jatkossakin
 • Megabileet heti kun aika sen sallii

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!