Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas Isä, Köyhä Isä

Kirjoitettu 05.10.17
Esseen kirjoittaja: Juuso Nieminen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas Isä, Köyhä Isä
Kirjan kirjoittaja: Robert T. Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen

Rikas Isä, Köyhä Isä, 5.0 out of 5 based on 1 rating
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 5.0/5 (1 vote cast)

Oma suhtautumiseni rahaan on ollut aina jotenkin kankeaa. En ole osannut arvostaa sitä, enkä varsinkaan haluta sitä siinä määrin, jos aion toteuttaa sitä elämäntyyliä, josta olen aina haaveillut. Liian altruistinen luonne, siinä määrin, että rajoittaa omaa hyvinvointia ajattelussaan muiden edelle, on vahingollista ja se on haitannut kehitystäni eteenpäin. Olen kuitenkin päässyt siitä ylitse ja oppinut hyväksymään, että saan haluta asioita ilman, että olisin jotenkin huono ihminen. Tasapainon säilyttäminen sen välillä, että toimii epäitsekkäästi, mutta silti itsekkäästi on vaatinut itseltäni aika suurta ajatusmaailman myllerrystä. Välitän muista ihmisistä ja koen olevani ihmisläheinen ihminen, vaikkei se kaikessa aina välttämättä näy. Siksi on jotenkin ollut vaikea antaa itselle lupaa tavoitella rikastumista, vaikka eihän se ole ihmisläheistä ajattelua millään tapaa poissulkeva asia. Koen kuitenkin olevani viimein valmis ryhtymään siihen työhön todenteolla. Ja paras vaihtoehto aloittaa tämän asian tavoittelu, on mielestäni ollut ehdottomasti Robert Kiyosakin kirja Rikas Isä, Köyhä Isä.

Teoksen mukaan ihmiset kulkevat lähes koko elämänsä oravanpyörässä, ja olen samaa mieltä. Se oravanpyörä on nimeltään yhteiskunta. Opimme jonkun ennalta määräämille tavoille, emmekä sitten osaa loppuelämämme aikana päästää niistä tavoista irti tai kyseenalaistaa omaa ajatteluamme. Ja voin kertoa, että olen syyllistynyt tähän ajatteluun itsekin, vaikka monesti mietinkin miksi asiat tapahtuvat tietyllä tavalla. Mutta jatkossa minun tulee kiinnittää huomiota tähän entistä enemmän, ajatella omilla aivoilla ja pohtia mitä järkeä joissain asioissa on. Se on ensimmäinen asia, jonka kirjasta opin.

Toisekseen ymmärrän enemmän miltä kapitalistinen ajattelumaailma näyttää. En ollut koskaan pohtinut sitä sen enempää tai miettinyt sen merkitystä, mutta viimein ymmärrän, miten rikkaat ajattelevat eri tavalla. Se ei jostain syystä ole minulle koskaan selkiytynyt ja jatkossa aion kiinnittää siihen lisää huomiota.

Rikkaat eivät tee työtä rahasta

Tämä on opetus numero yksi, jonka Rikas isä kertoo. Rikkaat eivät tee tosiaankaan työtä rahallisesta korvauksesta, vaan he laittavat rahan tekemään työtä puolestaan. Jo tämä avarsi omaa ajatteluani siihen, miten minun tulee itse ryhtyä keräämään varallisuutta.

En ole koskaan pitänyt ajatuksesta, että erikoistuisin ainoastaan johonkin tiettyyn ammattiin (eikä se myöskään kirjan mukaan ole järkevää jos haluaa rikastua), sillä silloin olisin vain sitä yhtä ja tiettyä. Olisin esimerkiksi valokuvaaja, vaatturi, markkinointijohtaja, brändiasiantuntija… ainoastaan jokin yksi kokonaisuus, ja se ei tyydytä minua, sillä haluan olla enemmän. Haluan olla muutoksentuoja, johtaja, esikuva ja vaikuttaja. Sekä rikas, jolla on mahdollisuus pitää yllä arvokasta elämäntyyliä ja nauttia vapaudesta läheisten parissa. Mutta sen tiedän, että matka sinne on erittäin pitkä. Se on aivan tajuttoman pitkä, sillä olen aloittanut tämän itseni kehittämisen niin myöhään. En aio antaa sen kuitenkaan häiritä. Siitä kuitenkin muodostuu yksi heikkous, joka minulla on:

Odotan tuloksia yhdessä yössä.

Mikä meitä rajoittaa tavoittelemasta unelmiamme?

Suurin rajoite sisäiselle ja ulkoiselle kukoistukselle on pelko sekä sen hallinta. Juurikin se, että annamme tunteiden vaikuttaa liian usein päätöksentekoon nakertaa kehittymistämme. Asian pitäisi olla ennemminkin toisin päin, eli meidän tulee käyttää tunteita ajattelun tukena, muttei suoranaisesti ajatella tunteilla.

Vaikkakin pelko rajoittaa esimerkiksi omaa elämääni ja vaurastumistani, on myös taloudellinen ymmärrys itselläni hyvin lapsenkengissä, enkä voi mitenkään rikastua ilman sitä. Rikastuakseen tulee osata erottaa toisistaan varat ja velat, ja ostaa varallisuutta aina kun vain mahdollista. Se mitä tämä omalla kohdallani tarkoittaa, on että minun tulee päättää mihin varallisuuteen haluan panostaa, kasvattaa ymmärrystäni asiasta ja laittaa rahani siihen. Tähän pätee kirjan neuvo hankkia varallisuutta, jota rakastat, sillä muuten et pidä siitä huolta. Itselläni tällä hetkellä suurin kiinnostus liittyy osakkeisiin, joten se on asia, jota minun tulee opiskella ja aloittaa sen myötä sijoittaminen. Toisekseen minua kiinnostaa omistaa myös menestyvää liiketoimintaa, mutta sen suhteen en vielä oikein näe miten pääsisin vaurastumisen asteelle. Ajatus on kuitenkin kehitteillä, ja kun taloudellinen älykkyyteni kasvaa, tulen todennäköisesti löytämään uusia mahdollisuuksia sen suhteen.

Mitä tämä minulta vaatii?

Minun tulee olla perillä asioista, tietää vähän mahdollisimman paljosta ja opetella muutama taito erityisen hyväksi. Ensinnäkin minun tulee perehtyä kirjanpitoon, sijoittamiseen, markkinoiden ymmärtämiseen ja lainsäädäntöön. Sen lisäksi minun tulee opetella myymään ja markkinoimaan paremmin. On myös olemassa kolme tärkeää johtamistaitoa, joita jokaisen, joka aloittaa liiketoimintaa tulee osata:

1. Kassavirran johtaminen

2. Ihmisten johtaminen

3. Oman ajankäytön hallinta

Tiimiakatemialla olen tähän mennessä opetellut kahta jälkimmäistä taitoa näistä kaikkein eniten. Minun tulee jatkaa edelleenkin niiden kehittämistä, mutta seuraava selkeä kehityskohteeni tulee olemaan kassavirran johtaminen sekä taloudellisen ymmärryksen lisääminen. Ajattelumme ja aikamme ovat suurimmat voimavaramme ja sen vuoksi myös minun tulee käyttää mahdollisimman paljon aikaa uuden oppimiseen. Rikkaat tekevät työtä oppiakseen, he eivät tee työtä rahasta.

Mihin päivittäinen toimintani johtaa?

Kirjan ehkä olennaisin kysymys on tämä. Joka päivä meillä on mahdollisuus ensinnäkin valita. Voimme valita suunnan johon haluamme kulkea. Sitä ei määritä äitisi, isäsi, naapurisi tai opettajasi. Jokainen on vapaa tekemään itse ne päätökset. Kysymys myös tuo itselleni mieleen lainauksen eräästä englannin kielisestä runosta, jonka kirjoittajaa en muista. Sen viimeiset säkeet kuuluvat vapaasti suomennettuna jotenkin näin: ”Mutta mitä aiot tehdä tällä mahtavalla ja mielenkiintoisella elämälläsi?” Nämä kaksi kysymystä on hyvä pitää mielessä joka päivä.

Oma toimintani siis johtaa joka päivä lähemmäksi henkilökohtaista mestaruutta ja rikastumista. Silti itsestäni ei tunnu, että etenisin tarpeeksi nopeasti. Se mitä kirja jätti itseni vielä miettimään on, kuinka nopeutan kehitystäni. Joka päivä tuntuu siltä, että en ole oppinut tarpeeksi tai saanut riittävästi asioita aikaan. Ja se johtuu siitä, että itsestäni tuntuu, että olen kokoajan takaa-ajomatkalla, sillä aloin pohtimaan haluamaani elämän suuntaa todenteolla vasta 22-vuotiaana. Joka tapauksessa oma kehittymiseni on ollut huimaa siitä lähtien, mutta kyltymätön haluni ei ole saanut vielä läheskään tarpeekseen tuosta vauhdista. Ja vauhtia minun tulee pitääkin, sillä puolitoista vuotta Tiimiakatemiaa enää jäljellä, ja siihen mennessä minun tulisi olla kehitykseni suhteen täysin uudella tasolla ja valmis tienaamaan miljoonia. Kiire on paras muusa, kun haluaa saada asioita aikaan ja tässä kohtaa se on todellinen.

Tagit: ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!