Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä Köyhä isä

Kirjoitettu 02.11.18
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Rikas isä Köyhä isä
Kirjan kirjoittaja: Robert Kiyosaki
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Robert T. Kiyosakin kirja Rikas isä Köyhä isä kertoo erään miehen matkasta lapsuudesta aikuisuuteen, jonka aikana hän saa monia korvaamattomia oppeja rahasta. Kirjassa aloitetaan hyvin pienistä ja yksinkertaisista opeista rahan kanssa, kuten esimerkiksi säästämisestä ja rahan tienaamisesta. Rikas isä opettaa pojalleen ja päähenkilölle oikeanlaista suhtautumista rahaan. Rikas isä kehottaa nuoria valitsemaan työn, josta oppii jotakin, eikä ainoastaan tienaa rahaa. Suomessa puhutaan yrittäjyyden tärkeydestä, mutta usein jätetään puhumatta rahasta. Menestyä yrittäjä haluaa vaurastua ja raha on yksi tärkeimmistä motivaattoreista.

 

Kirjassa neuvotaan kasvattamaan varojen saraketta ja myös palkitsemaan itsensä. Suurin osa ihmisistä maksaa pakolliset laskut ja vuokrat, jonka jälkeen miettivät, voivatko käyttää rahaa omiin tarpeisiinsa ja sijoittamiseen. Mutta jos ensin maksettaisiinkin omat tarpeet ja mietittäisiin, millä keinoin saadaan tämän jälkeen pakolliset menot maksettua, oppii ihminen tienaamaan enemmän kuin kuluttaa.

Kirjassa korostetaan taloustaitojen oppimisen tärkeyttä. Mielestäni tärkein oppi on, että ihmisten tulisi kasvattaa enemmän varojen osuutta omaisuudesta eikä tehdä velkaa, jota monet luulevat varallisuudeksi. Tästä hyvä esimerkki on talo, jonka olet lainarahalla ostanut tai rakentanut.

 

”Rikas ostaa varallisuutta.

Köyhillä on vain menoja.

Keskiluokka ostaa velkaa, jota luulee varallisuudeksi.”

 

Minulle talousasiat ja raha ovat olleet hyvin pienestä pitäen tuttuja asioita. Tähän nojaten nimenomaan tämän kirjan opit eivät tulleet kaikki uutena. Pyrin kuitenkin näkemään asioita uudessa valossa ja löytämään teoksesta pointteja, joissa voisin itse olla parempi ja oppia tulevaisuudessa. Olen huomannut, että jo lapsuudesta alkaen olen säästänyt suuren osan tienaamistani pennoset viikkorahoista ja kesätöistä toisinkuin kaverini, joilta olen asiasta kysynyt. Tämä trendi jatkuu edelleen. Monet shoppailevat tai juovat vähäiset rahansa, kun taas itse tykkään säästää ja sijoittaa varojani.

 

”Käy koulua, hanki hyvät arvosanat ja etsi turvallinen, varma työpaikka” On ajatus, josta ihmisten tulisi päästä pois. Tähän ihmiset ovat oppineet, vaikka se ei todellakaan ole ainoa tapa toimia. Tämä ajatusmaailma ajaa siihen kuuluisaan oravanpyörään, josta monen on vaikea päästä pois. Miksi ihmiset tekevät näin?

 

  1. Pelko

 

Ihmisiä ajaa pelko epäonnistumisista. Halutaan pelata varmanpäälle eikä oteta riskejä.

Itse olen yrittänyt ajatella asiat mahdollisuutena, en uhkana. Olen lähtenyt yrittäjäksi, vaikka takaraivossa jyskytti pelko siitä, miten käy, jos mikään ei onnistuisikaan. Nyt olen sitten jo toista kertaa yrittäjänä täällä tiimiakatemialla.’

 

  1. Kyynisyys

 

”En ole tarpeeksi hyvä” ”Hän on parempi kuin minä” Suomalaiset saattavat olla kyynisyydessä maailman parhaimmistoa. ”Mitä jos” Epäröintiä harrastetaan aivan liikaa. Epäröintimme lamaannuttaa meidät emmekä pysty siirtymään eteenpäin. Tämä on este, jonka olen huomannut myös itsessäni. Haluan oppia siitä pois. Tiimiakatemia on mielestäni hyvä paikka harjoitella tätäkin asiaa. Tämän kirjoitettuani aionkin haastaa itseäni ja kehittyä tässä asiassa.

 

  1. Laiskuus ja huonot tavat

 

Kiireeseen vedoten vältellään jotain tärkeää. On helpompi sanoa, että johonkin ei ole varaa ja ei tarvitse ajatella. Rikas isä käski aina lapsiaan olla toteamatta näin vaan rohkaisi heitä kysymään ”miten saan siihen rahat” Tämä ruokkii taloudellista älykkyyttä mikä taas kehittää sinua keksimään uusia ansaintamuotoja ja näkemään mahdollisuuksia siellä missä muut eivät niitä näe. Opimme yleensä siihen, että palkasta maksetaan ensin kaikki pakolliset menot ja sen jälkeen vasta itselle, jos jotain jää yli. Robert kehottaa maksamaan ensin itselle, jolloin pelko velkojen kasaantumisesta saa sinut miettimään mitä uusia ansaintamahdollisuuksia voisit keksiä. Tämä tuo henkistä ja taloudellista kasvua.

 

Koen, että tässä asiassa olen ollut aktiivinen ja kehittänyt omaa taloudellista älykkyyttäni. Aina ei tarvitse mennä töihin toiselle ansaitakseen rahaa. Tiimiakatemian kautta taloudellista älykkyyttä pääsee vielä entisestään kehittämään eri liikeideoita keksiessä ja niitä toteuttaessa.

 

  1. Ylimielisyys

 

Rika isä sanoi: ”Joka kerta kun olen ollut ylimielinen, olen menettänyt rahaa. Sillä ollessani ylimielinen ajattelen, että se, mitä en tiedä, ei ole tärkeää”

 

Ajattelen, että koskaan ei voi tietää tarpeeksi ja koskaan ei voi olla tarpeeksi hyvä, jotta voisin olla ylimielinen. Silloin et anna itsellesi mahdollisuutta oppia uutta, jolloin monta mahdollisuutta menee todennäköisesti ohi nyt ja tulevaisuudessa.

 

Kirja laittoi minut miettimään uudestaan, tiedänkö varmasti kaiken rahasta ja totesin että en tiedä tarpeeksi, jotta voisin lopettaa opiskelun aiheesta. Tämä kirja sai taas mielenkiintoni heräämään ja aion lukea saman tyyppisiä kirjoja lisää.

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!