Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Rikas isä, köyhä isä

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Robert Kiyosaki – Rikas isä, köyhä isä

Oskari Rouhiainen

Ideaosuuskunta INTO

 

 

 

 

2 Isää

Kirja kertoo Robert Kiyosakin nuoruudesta ja siitä kuinka hän sai tilaisuuden valita kumman isän, rikkaan vai köyhän, rahan käsitys ja rahankäsittelytaidot hän oppii. Robertin oma isä on tarinan köyhä isä ja hänen ystävänsä Miken isä on rikas isä. Mike ja Robert menevät kysymään neuvoja siihen kuinka rikastua ja rikas isä ottaa pojat oppilaikseen.

Ensin Miken isä opettaa tekemään rahaa työnteon avulla, ei kertomalla. Hän on sitä mieltä ettei muuten kuin tekemällä opi. Ei auta kertoa miten kuuluu toimia vaan kuuluu antaa poikien itse ymmärtää ja oivaltaa kuinka asiat hoituvat. Tämä on sama idea kuin mille Tiimiakatemia perustaa oppimisen. Ei luennoilla istumiseen ja kuuntelemalla oppimiseen vaan tekemällä rahaa ihan oikeasti. Se ja vapaus lukea mieleistä kirjallisuutta teoriatueksi oppimiselle on  löymätön yhdistelmä.

Nopeat hyvät päätökset ovat tärkeitä. Elämä on paras opettaja päätöksentekokyvylle. Rikas isä haluaa opettaa pojille tärkeän asian. Sen sijaan että hän suoraan kertoisi oikean vastauksen, hän pistää pojat kokemaan ja oivaltamaan asian itse. Tekeminen ei opeta samalla tavalla kuin luennot vaan se elämä heittelee meitä eri suuntiin ja meidän täytyy sopeutua eri tilanteisiin. Niin oppii parhaiten. Onhan se juurikin niin että vaikka vanhempamme ovat kertoneet meille mitä kannattaa ja mitä ei kannata tehdä niin löydämme itsemme mokailemasta juuri näissä asioissa. Itse täytyy kokea ennen kuin asiat todella menevät kaaliin.

Keskiluokkaisen ja rikkaan rahakäsityksen eroavaisuudet

Kirjan mukaan köyhät ja keskiluokkaiset toimivat pelon ohjaamina koko heidän elämänsä. He pelkäävät menettävänsä turvallisen työpaikkansa ja työetunsa. Rikkaat toimivat kunnianhimon ja intohimon johtamana. Jotta voi rikastua on tehtävä uhrauksia, kuten pikku Robert 9-vuotiaana sai oppia rikkaalta isältään. Akatemiallakin voi tyytyä normaaliin palkkatasoon tekemällä yksin hanttihommia tai sitten voi uhrata helpon rahan siihen että käyttää hanttihommissa (baarimikon hommat, inventaariot jne.) ”tuhlatun” ajan sen sijaan jonkun suuremman suunnitelman toteuttamiseen. Tämä kestää mutta maksaa itsensä takaisin joko onnistumisena = rahana tai epäonnistumisena = oppina!

”Rikkaat eivät tee töitä rahasta, he opettelevat miten raha toimii ja laittavat sen tekemään töitä puolestaan”.

Rahanahneus saa meidät tekemään niska limassa töitä koko elämämme ilman että oikeasti rikastuisimme. Sitä mukaa kun tulomme kasvavat, kasvavat menommekin. Päästäksemme eroon tästä oravanpyörästä on meidän ymmärrettävä mitä eroa on varoilla ja vastuilla. Tavis ei ymmärrä eroa näillä kahdella. Kun kysytään keskivertosuomalaiselta kumpaan lokeroon tämä laittaisi omakotitalonsa tämä todennäköisimmin vastaisi että varoihin. Väärin, oma asunto on huono sijoitus ja vastuu siksi että se tuottaa kuluja, ei tuottoa. Asunto voi olla vara jos et itse asu siinä vaan joku muu maksaa sinulle vuokraa enemmän kuin mitä sinulla on asunnosta kiinteitä kuluja.

Jotta voit rikastua sinun täytyy ymmärtää seuraava:

Tavallisen tallaajan rahankierto on sellainen missä palkka kattaa juuri ja juuri velat ja vastuut ja muut menot. Mahdollinen ylijäämä käytetään kasvattamalla vastuita. Varoja tavallisesti ei ole. Rikas pitää menot ja vastuut pienenä ja siirtää rahaa sivuun joka palkasta mahdollisimman paljon ja sijoittaa sen varoihin. Kun varat ja niistä saatavat tulot kasvavat lähestytään koko ajan tilannetta missä varoista saatavat tulot kustantavat kaikki menot. Mitä lähemmäs tätä taloudelliseksi vapaudeksi kutsuttua tilaa päästään niin sitä enemmän rahaa pystytään palkasta käyttämään varoihin. Näin rikkaat lopulta pääsevät tilaan missä palkka ei ole enää välttämätön tulo vaan kaikki velat/vastuut ja menot katetaan varoista saatavilla tuloilla.

Yllä oleva rahavirtakaava on minulle tuttu syksyllä käymästäni Varapuun Mikko Sjögrenin vaurastumiskoulutuksesta. Kirja toisti ja kertasi aika laajasti silloin oppimaani. Olen pohtinut jo pitkään taloudellista riippumattomuutta yhtenä elämäni tavoitteista. Se on siitä fiksu tavoite että kun sen saavuttaa, avaa se ovia kaikkeen muuhun mitä elämältäni haluan. Tavoitteeni kirkastuivat lukiessani tätä kirjaa ja olen taas askeleen lähempänä polkua joka johtaa taloudelliseen vapauteen.

Kirjaa lukiessa ei voi olla pohtimatta sitä millaisen rahakäsityksen omat vanhempani ovat minulle antaneet. Huomaan molempien vanhempieni olevan kirjan oppien mukaan köyhiä. Molempien vastuulokero on paljon suurempi kuin vara-lokero. On varmaa että ennen kuin opin nämä asiat olen heiltä oppimallani rahankäsityksellä päätynyt osaksi oravanpyörää. Nyt on aika alkaa toimimaan siten että pääsen siitä pois. Tai edes poispäin!

 

Tagit: , , ,

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!