Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Saavutusten seikkailu

Kirjoitettu 16.08.12
Esseen kirjoittaja: Jukka Tiihonen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Saavutusten seikkailu
Kirjan kirjoittaja: Juhani Töytäri
Kategoriat: 8. Henkinen kasvu

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Teemmekö asiat niin kuin itse haluamme tehdä, vai teemmekö asiat niin, kuin muut meidän haluavat tekevän? Juho Deb puhuu siitä, että hän on onnellinen siitä, että voi tehdä sitä mitä itse haluaa. Hän on ymmärtänyt pitemmän kaavan mukaan, että miten hallita elämäänsä ja tehdä siitä sellaista, kuin haluaa. Tiimiakatemia on kyllä sellainen jännä paikka, että siellä tulee taatusti sellaisia haasteita eteen, että on pakko tehdä asioita, joista ei välitä! Mutta asenne tässäkin. Miten suhtautuu tilanteeseen? Jos antaakin nuo työt itselleen mahdollisuudeksi?

 

Huominen tulee olemaan samanlainen kuin tämä päivä. Aurinko nousee ja laskee niin kuin ennenkin. Ainoastaan muutos meissä itsessämme muuttaa elämämme sisältöä.

 

Kaikki mitä sinä teet sinä enenet siinä, kaikki mitä teet vähemmän vähenet siinä. Kaikki mitä minä teen itse, ajattelen, katson, kuuntelen, koen yms. vaikuttaa siihen mitä minun videotykkini näyttää muille. Tämä on kyllä havaittavissa ja allekirjoitettavissa. Kyllähän minun elämän eri vaiheet paistavat minun käytöksestäni läpi. Suurimmat minuun vaikuttajat, eli vanhemmat näkyvät minussa heidän opetuksinaan. ”Kaikki mitä meillä on menossa täällä (päässä) näkyy muille.”

 

Ei saa antaa toisten päättää missä olemme hyviä ja missä emme. Puhuimme juuri viikonloppuna kavereitteni kanssa siitä, että miten laulaminen on perinteinen asenteellinen käden vääntö. Kuka voi määrittää, että onko hyvä laulaja? Ei ole yhtä absoluuttista vastausta kumminkaan, että kuka on hyvä ja kuka on huono laulaja. Päätämme itse. Ei ole kuin mielipiteitä asioista. Minulla ja muilla olkoon mielipiteensä.

 

Tehköön muut niin kuin ovat itselleen parhaaksi nähneet. Kopioidessa kopioidaan myös mukana huonot seikat. Meillä on onneksi itsellämme mahdollisuus soveltaa.

 

Meidät tunnetaan meidän omista tekemisistämme. Tiimiakatemiallakin ainut asia mikä merkkaa muiden silmissä heidän muodostaessaan mielipidettä meistä yksilöinä ja Mainiosta tiiminä rakentuu käytäntöön viedyistä asioista. Siksi meidän pitää pyrkiä tekemään priimaa. Valitettavaa on, että meitä nyhdetään siirtymään asiasta toiseen. Se pudottaa meidän tekemisen laatua.

 

Suurin haaste ihmisellä on sen oma pää. Minäkin rakennan itse omat esteeni. Kuinka voimme luottaa itseemme, niin että uskallamme edetä kohti haasteita? Juhani neuvoo luottamaan itseemme. Jos muu ei auta, niin voimme rohkaista itseämme tekemällä ihan konkreettisen listan, mistä tukalista paikoista olemme selvinneet elämämme aikana. Jos tuo lista tehtäisiin meidän tiimiläisten osalta, uskoisin, että näkisimme taas potentiaalimme erilaisessa valossa.

 

Paras auttaja meille auttamaan meidän omien tavoitteiden saavuttamisessa on sellainen henkilö, joka on jo raivannut tiensä kyseiseen tavoitteeseen. Mentoroinnin oivalluus tulee taas tässä esille. Seuraa johtajaa.

 

Päättämättömyys on meidän suurin aikavarkaamme. Emme pääsääntöisesti ole vihaisia itsellemme siitä mitä olemme tehneet, vaan siitä mitä emme ole tehneet. Jokainen meistä on miettinyt jotain päätöstä niin paljon, että emme tahdo itse kyetä tekemään päätöstä. Jos huomaamme jonkun painivan päätöksen teon kanssa, on meidän syytä yrittää vaikuttaa siihen, että kaveri tekee päätöksen.

 

Mikä on pahin mahdollinen lopputulos, jos teemme päätöksen?

Jos pahin mahdollinen toteutuu, onko siitä mahdollista selvitä?

 

Varovaisuus on hyväksi. Mutta liikavarovaisuus voi olla ongelma. Arsin haaste on liikavarovaisuuden välttäminen. Välillä Arsin ylivarovainen rahojen ”jemmaaminen” kääntyi häntä itseään vastaan. Se meni yli.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!