Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sanojen supervoima

Kirjoitettu 08.09.20
Esseen kirjoittaja: Roosa Tiainen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sanojen supervoima
Kirjan kirjoittaja: Martti Vaalahti
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Alkupohdinnat

Otin tämän kirjan kuunteluun, koska siskoni oli laittanut tämän kuunteluun ja suositteli tätä minulle. Itse olin pohtinut sitä, että voi kumpa joskus osaisin laittaa jollekin luun kurkkuun sanoilla ja joku minulle vi***lee. Olen yleensä niin kiltti enkä löydä sopivia sanoja, että saatan tuollaisissa tilanteissa vain tuhahtaa. Ja vielä lisäyksenä, että en halua mennä haastamaan riitaa kiusallaan kenenkään kanssa. Tämän takia minua kiinnosti kuunnella tämä kirja. Kirja ei nyt tietenkään ihan täysin neuvonut, miten osata puolustautua sana harkassa toista vastaan, mutta jotain pieniä asioita, mitä voi hyödyntää, kuten nopeat vastaukset ja ilman epäröintiä. Täytyy hallita aihe, epätietoisuus näkyy selvästi.

 

Lapsellisuus

Aivan kirjan lopussa oli tarina isästä, joka keksi Polaroid kameran. Ajatus lähti siitä, kun hän otti lapsestaan kuvan ja lapsi halusi nähdä kuvan heti. Isä yritti selittää lapselle, ettei se ole mahdollista. Lapsen suusta se totuus tulee. Kirja neuvoi ajattelemaan asioita lapsen mielisesti. Tokaisin kerran miehelleni, että en ole aikuinen vaan ikuinen lapsi. Nyt tuota lausetta miettien se ei ihan pidä paikkansa. Ajattelen asioita aina järjellä ja realistisesti. Eihän lapsi edes osaa ajatella tällä tavalla. Lapsi miettii tekoaan vasta jälkikäteen, jos se alkaa surettaa eikä välttämättä toimi jatkossa enää niin. Asiat saattavat jäädä tekemättä, jos ajattelen heti, ettei tässä ole järkeä. Silloin jää asioita kokematta.

Minun kevääni oli aika lailla pelkkää suorittamista ja projektien haalimista. En enää nauttinut siitä, mietin vain, että toivottavasti olen tehnyt mahdollisimman paljon tunteja ja oppinut jotain, minkä voin todentaa jossain vaiheessa. Ei se kovinkaan hauskaa ollut, vaikka Tiimiakatemialla painotetaan projektien tekemistä ja siinä ohelle pitämällä hauskaa. Haluan välittää enemmän ulkopuolelle, kuinka Tiimiakatemialla on hauskaa. Kaikki tapahtumat ovat aina kivoja, mutta lisää hauskuutta tarvitaan projekteihin ja sen pystyisi välittämään myös asiakkaille. Uskon löytäväni oman lapsellisen minäni taas, kun alan löysentää ajatusmalliani.

 

Väärin valitut sanat

Riidat. Minua täysin kuluttavia tilanteita, jotka tekevät minusta huonovointisen. En osaa olla silloin oma itseni. Riidat saadaan aikaa väärillä teoilla ja etenkin sanoilla. Riidellessäni saatan sanoa kaikki ikävimmät asiat kerralla, että saan toisen ajattelemaan, mutta ei siitä tule kummallekaan hyvä mieli. On hyvä löytää riitoihin rakentava keskustelu eikä syytellä toisiaan (eräs viisas ihminen sanoi tämän minulle vasta: äitini). Asioita saa sulatella niin kauan kuin siltä tuntuu. Silloin, kun on käsitellyt aiheen, niin on helpompi keskustella rauhassa toisen kanssa.

 

Omat sanani

Itse mietin todella usein sanojani, mitä muille sanon. Ei kai vain mikään sanomisistani luokkaa ketään. En kestäisi, jos pahoitan jonkun mieltä, koska haluan olla kaikille aina niin mukava. Olen sellainen ihminen, että menen pyytämään pienestäkin asiasta anteeksi, vaikka en olisi edes välttämättä loukannut kenenkään mieltä. Teen tätä kyllä liikaa, koska ei jokaista sanottua asiaa voi miettiä, että loukkasiko se toista. Silloin täytyy vain toivoa, että se toinen ihminen toimii fiksusti ja sanoo asiasta, niin tilanne voidaan korjata keskustelemalla siitä.

Pyrin esimerkiksi puheissani tuomaan keskusteluun omia kokemuksia, minkä kautta kaikki voisivat samaistua aiheeseen. Minulle on myös tullut ihan uusi piirre, kun pidän jonkinlaista puhetta tai jos keskustelen jonkun kanssa: yritän koko ajan heittää vitsiä siihen väliin. Pyrin siis hauskuuttamaan ihmisiä puheillani. Tämä on tosi jännä, koska olen yleensä käyttäytynyt täysin päinvastoin kuin nyt. Teen tätä tosi paljon, kun puhun perheeni tai läheisteni kanssa. Vähemmän vielä tiimin kanssa, mutta en yhtään ihmettelisi, kun annan oman kuoreni vielä aueta enemmän, niin tekisin tätä samaa heidänkin kanssaan. Ei olisi pahitteeksi opetella käyttämään huumori esityksissäkin, koska kukapa ei tykkäisi nauraa ja se tekisi esityksestä mielenkiintoisemman.

 

Some vaikutus

Keskustelimme eilen treeneissä somen voimasta ja sen aiheuttamista ennakkoluuloista. Antti sanoi, että mitä väärää on tykätä esimerkiksi olla R-Kioskilla töissä, jos siitä itse tykkää ja nauttii. Somessa silti tällaisia ammatteja saatetaan haukkua ihan maanrakoon ja ylistetään vaikka vaikuttajia ja suuryritysten pomoja. Monet ihmiset eivät varmaan edes uskalla sanovansa olevansa vain myyjänä jossain ruokakaupassa. Minä olin 4 vuotta Prisman myyjänä enkä häpeä sitä. Pidin työstä paljon, koska se oli monipuolista ja päivät olivat erilaisia. Siellä pääsi myös ylentymään ja kouluttautumaan, jos oli kiinnostusta. Tässäkin tapauksessa sanoilla on suuri voima, kun ihmiset keskustelevat ja jakavat mielipiteitään sosiaalisessa mediassa, niin se aiheuttaa paljon ennakkoluuloja. Tällaiset aiheet voivat saada tosi paljon näkyvyyttä. Muutenkin he keillä on paljon seuraajia somen puolella, niin on todella paljon vaikutusta heidän seuraajiinsa. Heidän puheitaan kuunnellaan ja monesti samaistutaan. Somessa kannattaa olla kyllä varovainen, miten ja mistä asiasta jakaa mielipiteitä. Vaikka jokaisella on sananvapaus niin somessa saa lokaa niskaan, niin helposti. Ihmisistä puhutaan pahaa osakseen ihan vain kiusallaan. Itse olen joutunut lopettamaan Facebookin iltalehden uutisten kommentit, koska yksikään kommentti ei ole enää positiivinen. Jos haluaa saada päivänsä pilalle niin sinne vain. Ihmiset osaavat käyttää suutaan tosi rumasti.

 

Sanoilla puolustautumiseen

Ajatus tuohon ensimmäiseen kappaleeseen, missä puhuin siitä, kuinka voisin oppia sanomaan joskus takaisin, kun minulle kiusoitellaan. En osaa puolustaa itseäni sanoilla, koska yleensä alan vain märisemään, mikä on todella turhauttavaa. Tätä tilannetta voisi verrata väittelyyn. Tässä voisi parantua, kun tilanteita vain tulisi vastaan. Minulle ei ole kyllä tosin vielä käynyt näin, koska olen niin herkkä enkä pysty puolustautumaan. Tulen varmaan sitten vanhana mummona olemaan, niin äkäinen, kun näin nuorempana olen näin herkkis. Ehkä vain yhdellä lausahduksella ja sitä käyttämällä pääsee pitkälle. Parempi tapa tämä on kuin nyrkit. Eikä ketään saa oikeasti satuttaa 😊

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!