Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sanojen supervoima

Kirjoitettu 10.03.20
Esseen kirjoittaja: Juuso Vainula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sanojen supervoima
Kirjan kirjoittaja: Martti Vaalahti
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

” Mikä on maailman voimakkain ase? Sen avulla on mahdollista vaikuttaa keneen, missä ja milloin tahansa. Se rakentaa siltoja maailmojen välille. Se voi tuoda onnen tai viiltää haavoja, jotka eivät parane. Se on kieli.”

 

Sanojen supervoima -kirjassa käsitellään kirjaimellisesti sanojesi voimaa. Kirja auttaa sinua käsittelemään maailman vahvinta asetta, omia sanojasi. Mitä kaikkea voitkaan saada aikaan valitsemalla sanasi oikein. Voit täyttää huoneen ilolla ja positiivisuudella tai voit yhdellä lauseella muuttaa ilman niin raskaaksi, että sitä voi leikata veitsellä. Se on sanojen voima.

 

Varo sanojasi

Olemme jokainen joskus valinneet sanamme väärin ja muistelemme niitä hetkiä jälkeenpäin, ”miksi ihmeessä menin sanomaan noin”. Omalla kohdallani tämä on liiankin tuttua. Ronski huumorintajuni ja ns. ”hyvät läpät” joita lauon päivittäin ilman pidempää miettimistä osuvat joskus huonoihin paikkoihin. Osalle juttuni uppoavat, mutta osa taas pyörittää kulmiaan ja saattaa jopa kauhistella sanojani. Noh, kaikkia ei voi miellyttää. Tarkoitus ei kuitenkaan ole loukata ketään eikä luoda negatiivista ilmapiiriä, päinvastoin. Olen oppinut elämään sen kanssa, että huumorintajuni ei välttämättä mene yhteen kaikkien kanssa. Jos joku haluaa pahoittaa mielensä jonkun urvelon (minun) ”ei niin loppuun asti mietityistä” sanoista, niin hän on hyvinkin oikeutettu siihen.

 

Myönteiset sanat synnyttävät tunteita, mutta niin synnyttävät väärin valitut sanat. Tunteita, joita emme unohda koskaan. Vaalahti kertoo teoksessaan, että muistamme jonkun tuottaman loukkauksen tunteen vielä lukiessamme hänen kuolinilmoitustaan. Viha on kaikista vaarallisin tunne ja vihaisena voit saada paljon tuhoa aikaan. Parisuhde voi päättyä yhteen valkoiseen valheeseen, ystävyys voi kaatua vääriin sanoihin ja vuosien projekti voi kaatua yhteen väärään vastaukseen. Tunteet tarttuvat ja siksi sinunkin tulisi harkita sanojasi, varsinkin vihaisena. Viha voi olla vaarallisin tunne, mutta vielä vaarallisempia ovat sanat, jotka herättävät sen.

 

Sanoillasi ja lauserakenteellasi on suuri merkitys lopputulokseen. Vaalahti esittää kirjassaan useamman esimerkin vaihtoehdoista ja niiden seurauksista. Kumpi vaihtoehdoista todennäköisemmin aiheuttaa positiivisen lopputuloksen:

 • ”Älä kaadu” vai ”Pysy pystyssä”?
 • ”Ole varovainen” vai ”Käytä harkintaasi”?
 • ”Älä mokaa tai saat potkut” vai ”Onnistu ja saat bonuksen”?
 • ”Sinä et osaa” vai ”Sinä voit oppia”?

 

Jokaisen tulisi välttää negatiivisia sanoja, vaikka niillä yritettäisiinkin ajaa positiivista asiaa. Oli asia kuinka positiivinen tahansa, ihmiset ajattelevat sen negatiivisena, jos he kuulevat negatiivisia sanoja, sisällöllä ei silloin väliä. Sinulla on paremmat mahdollisuudet saada asiasi läpi, jos vältät tarinassasi kielteisiä sanoja. Kirjassa mainitaan myös, että masentuneen tai ahdistuneen henkilön olotila vain pahenee, jos hän kuulee negatiivisia sanoja. ”Negatiivisuus on siis todellinen riski terveydellesi.”

Pyydä vähemmän, saat enemmän

Vaalahti haastaa lukijansa lopettamaan minäajattelun. Sanoilla vaikuttamisessa ei ole kysymys minusta eikä minun asiastani. Jos haluat oikeasti saada asiasi läpi, puhu pelkästään yhteisestä hyödystä ja edusta. Et voi saada mitään ideaasi tai asiaasi läpi, jos vastapuoli ei ala ensin haluta samaa asiaa. Kun lähdet ajamaan ideaasi eteenpäin, Vaalahti kehottaa sinua pysähtymään ja miettimään, ”Mitä minä voin antaa? Miksi haluaisimme samaa?”. Keskustele siitä, mikä toista kiinnostaa ja miten oma ideasi tai asiasi voisi häntä hyödyttää.

Tästä jos jostain on hyötyä Tiimiakatemialla. Oletko koskaan treeneissä turhautunut, kun kukaan ei lämpene ideoillesi? Syy voi olla sanoissasi ja siinä, kuinka tuot asian esille. Olen itse joutunut useaan otteeseen ns. myymään ideoita tiimilleni. Esimerkkinä tuleva Tempon Levin matka. Idea syntyi pienemmässä porukassa ja innostuin välittömästi. Meillä ei ollut sen suurempia suunnitelmia keväälle ja ajattelin, että pieni reissu olisi paikallaan. Samana päivänä totesimme, että voimme hyödyntää pohjoisenreissua myös projekteissamme. Meidän täytyy kuvata useampi automatkailuun liittyvä video huhtikuussa ja mikä olisikaan parempi paikka kuvata kuin talvinen ja luminen Lappi?

Esitin ideaa treeneissä, mutta idea taidettiin ottaa vastaan enemmänkin ”hupireissuna”, joten se ei hirveää kannatusta saanut. Jouduimme käsittelemään aihetta useampaan otteeseen ja keskustelemaan, että kyseessä ei olisi pelkästään hupireissu, vaan tässä on mahdollisuudet useamman projektin edistämiseen. Jos olisin aloittanut idean myymisen ajattelemalla yhteistä hyötyä ja etua, sen sijaan että ensimmäinen lauseeni oli ”Mennään Leville repimään kiisseliä ja tekee röitä”, olisi muu tiimi voinut ostaa idean helpommin. Jälkiviisautta kenties.

 

”Jos todella muistaisin kunnioittaa sanojen voimaa, olisin hiljainen mies.”

 

Vaikuta tunteella

Vaalahti kertoo nähneensä satoja organisaatioita ja uskoo, että niiden vaikutusvaltaisimpia henkilöitä yhdistää yksi tekijä, heitä halutaan seurata. Vaalahden mukaan ihmiset eivät sitoudu yritykseen, palkkaansa tai muihin etuihinsa, vaan lopulta ihminen sitoutuu aina ihmiseen. Vaikutusvaltaisilla ihmisillä on varmasta valtaa myös määrätä, mutta määräämällä et voi vaikuttaa. Määrääminen perustuu pakkoon ja se ei kanna kauas.

 

Vaalahti paljastaa kirjassaan 10 askelta menestyksekkääseen ja vaikuttavaan keskusteluun kenen tahansa kanssa:

 1. ”Esitellessäsi itsesi kiinnitä huomiota myönteisiin yksityiskohtiin.
 2. Osoita kiitollisuutesi mahdollisuudesta tavata. Mainitse yksityiskohta, jonka huomasit tavatessanne.
 3. Kysy toiselta, miten hänellä menee. Saatat yllättyä, mitä tästä seuraa.
 4. Kuultuasi vastauksen jaa oma kokemuksesi, älä mielipidettä.
 5. Jatka kysymällä. Älä ala esitellä omaa asiaasi, vaan selvitä arkiset huolet.
 6. Reagoi vastauksiin ymmärtävästi. Anna hänen avautua.
 7. Jos olet tekemässä ehdotuksen, jatka kysymällä.
 8. Kun tiedät riittävästi, vastaa: ”Kertomasi perusteella…”, ja osoitat ymmärtäväsi häntä.
 9. Päätä ideasi esittely kysymykseen, joka liittyy kuulemaasi tuskaan. Hänen on saatava oivaltaa itse.
 10. Kerro, kuinka asia etenee ja kiitä.

 

Muistutuksena vielä, että tapaamisessa ei ole kysymys sinusta tai agendastasi, vaan ihmisestä. Varmista, että tapaat henkilön, jolla on valta päättää. Muuten hän joutuu myymään ideasi uudelleen ja uudelleen, ja todennäköisesti asia ei etene sen pidemmälle.

 

Sanojen supervoima on kirja, jota suosittelisin ihan jokaiselle. Varsinkin Tiimiakatemialaisille tästä on varmasti hyötyä. Voit soveltaa kirjan oppeja niin yksityiselämässäsi kuin työssä. Kirja on täynnä vinkkejä siitä, kuinka voit parantaa ns. verbaalista ulosantiasi ja kuinka käytät sanojasi oikein. Kirjassa korostuu tarinoiden merkitys ja se, mitä voit saada aikaan positiivisella ajattelulla itsessäsi ja muissa.

 

”He, jotka kertovat tarinoita, hallitsevat maailmaa”

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!