Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sarasvuon opit

Kirjoitettu 09.08.17
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Jari Sarasvuon radio kuunnelmat. 1.käyttöliittymä ei ole mieli vaan aistit, 2.Uhriutuminen, 3.elämä on niin rankka laji, että sen pelaajat vammautuvat, 4.Edes ruotsalaiset eivät pysty viemään meiltä uhriutumisen ykkössijaa
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 9. YPK:n ulkopuoliset

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Uhriutuminen

 

Jari Sarasvuo puhuu radio monologissaan suomalaisten kansanharrastuksesta uhriutumisesta mielenkiintoisesti. Ensin määritellään mitä se tarkoittaa ja sitten, miten siitä voi päästä eroon. Uhriutuminen voi haitta elämässä pärjäämistä ratkaisevalla tavalla.

 

Uhriutuminen tarkoittaa sitä, että joku ihminen alkaa rakastamaan omaa kärsimystään ja jopa vaalia sitä. ”Aina minua kohdellaan näin paskasti ja kukaan ei ajattele minua” Uhriutuvat ihmiset ovat äärimmäisen itsekeskeisiä. He vellovat ja vatvovat omissa tunteissaan ja luulevat asian hoituvan parhain päin miettimällä. Tilanne lähtee monesti vastoinkäymisestä mitä ei osata käsitellä oikein. Kaikille tulee elämässä heikkoja hetkiä joiden kanssa pitää pystyä elämään, uhrituva ihminen kääntää vian aina muihin ihmisiin ja siitä syystä jää polkemaan paikalleen. Ratkaisu löytyy aina lopulta peilistä, monesti uhritumisen taustalla onkin ihan pätevää syy, mutta ihminen on itse vastuussa asian käsittelystä.

 

Onnekseni voin todeta etten itse ole kauhean uhriutuvaa sorttia, tai oikeastaan olen. Asiat vaan aina kerkeää selviämään ennekuin alan vetämään Oskarin arvoista draamaesitystä. Olen onneksi syntynyt isoilla korvilla ja pienellä suulla. Olen oppinut ajattelemaan ennen kuin sanon mitä mielessä liikkuu. Saatan uhriutua, mutta pystyn käsittelemään asian ”talon sisällä” ennekuin siitä tulee harmia muille. Ehkäpä tämäkin taito on kehittynyt akatemian aikana reilusti, koska tässäkin asiassa kaikki lähtee ajatuksesta ”Olen täydellisessä vastuussa siitä mitä minulle tapahtuu ja ennen kaikkea siitä miten reagoin asioihin” Kun koen että minua kohdellaan epäreilusti, muistan aina Brian Tracyn kirjasta yhden elämän ultimaattisista säännöistä, Elämä on epäreilua. Se miten reagoidaan asiaan, on taas itsestä kiinni, posin kautta pääsee parempiin tuloksiin.

 

Sarasvuo käy radioissa lukuisia tutkimuksia siitä, miten elämän kolhuja kannattaisi käsitellä, jokaisellehan niitä tulee. Monelle ihmiselle käy hirveitä asioita, mutta toiset selviävät niistä voittajina, heille on yhteistä se, että he osaavat ottaa etäisyyttä tunteisiin. Tunteita ei saa kieltää, sillä sitten ne kasvavat hirviömäisen suuriksi, tunteita pitää käsitellä myötätuntoisesti sivustakatsojan perspektiivillä. Tutkimusten mukaan kirjoittaminen tai puhuminen on tehokkain tapa käsitellä traumoja/tragedioita. Sarasvuo suositteleekin kirjoittamaan päiväkirjaa, jossa käsitellään syvimpiä juttuja rehellisesti, tämä puhelu itsensä kanssa auttaa.

Käyttöliittymä ei ole mieli vaan aistit

Elämää ylipäätään pitäisi käsitellä aistien ja läsnäolon kautta, eikä sen kautta miltä tuntuu. Ihminen on taipuvainen huijaamaan, ennen kaikkea itseään. Jos lähdetään tunteiden vietäväksi, niin paikka josta löydät itsesi voi olla aika pimeä.

 

Ihmisestä riivaa 3 todella räikeää ajatusharjaa jotka vetävät elämässä alas.

  1. Ylimielisyys, tämä antaa sinulle oikeutuksen luulla, että sinä olet muita parempi. Luonnonvoimat eivät ole tehty sinua varten. 80% pitää itseään huomattavasti parempana kuskina kuin kukaan muu. Tämä kertoo ehkäpä ongelman laajuudesta.
  2. Kateus, tämä on kokemus siitä, että joku muu on aina syypää siihen mitä ongelmia sinulla on elämässä. Tähän liittyy vahvasti yhteen ilkeys toista kohtaan. Ei riitä että itsellä menee huonosti, mutta muillakin pitää mennä huonosti. Tämä muiden kärsimys antaa jotain mielihyvää.
  3. Ahneus, rajaton tarpeen tyydytys muiden kustannuksella. Ahneus on krooninen niukkuuden muoto, mikään ei ole riittävästi. Ahneus liittyy vahvasti köyhyyteen, jos olet tarpeeksi kauan vaikkapa ilman rahaa niin sinulla tulee todella epäterve suhde siihen. Tästä oli myös useampi tutkimus, miten jatkuva niukkuuden tunne saa sinut tekemään päätöksiä sinua vastaan. Köyhän ihmisen ongelman ratkaisu palautuu normaalille tasolle kun niukkuus on selätetty, ahne ihminen sen sijaan kaivaa vain lisää kuoppaa kun saa niukkuuden selätettyä.

Miten käytetään aisteja hyväksi elämässä

Ihmisen keho on tehty liikkumista varten, se alkaa heti kärsiä ja viestiä, jos se ei saa liikuntaa. Tutkimuksien mukaan monet asennevammat ja ajatusvääristymät poistuu tekemisen kautta, oikeastaan niin fyysiset kuin henkisetkin ongelmat. Se johtuu kaiketi hormoni epätasapainosta ja aineenvaihdunnasta suurimmaksi osaksi. Eli jos lähdetään rakentamaan toimivaa ukkelia, niin pitää lähteä perusteista. Keho ja sen tuntemus määrittävät sinua enemmän kuin pään sisällä tapahtuva myllerrys. Olenkin aina sanonut ihmisille joilla meinaa olla väärä asenne elämään, että hymyile väkisin, keho luulee että sinulla on hauskaa.

Olen omasta kokemuksesta saanut huomata liikunnan tärkeyden arjessa. Tiimiakatemian aikana suurimmat henkiset taantumat tapahtuivat aikana jolloin syystä tai toisesta liikkuminen jäi minimiin. Tästä toinen esimerkki on otettu Läsnäolon voima kirjasta, siinä yksi tehtävä on tarkoitettu tehtäväksi tilanteeseen jossa on todella epämukava olla. Sinun pitää rauhoittua ja hengittää syvään, kysy itseltäsi: Mikä on hätänä, olenko kuolemassa. Harjoittelen tätä jatkuvasti kylmässä suihkussa ja kylmäaltaassa. Silloin kun keho on aivan shokissa ja tekisi mieli hypätä äkkiä pois, niin tämä on auttanut rauhoittumaan tilanteessa.