Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Secrets of success from the co-founder of Twitter

Kirjoitettu 21.05.18
Esseen kirjoittaja: Hemmo Markkula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Secrets of success from the co-founder of Twitter
Kirjan kirjoittaja: Biz Stone
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Secrets of success from the co-founder of Twitter – Biz Stone

 

Olin ostanut kyseisen kirjan jo pari vuotta sitten. Ajattelin, ettei kirja ehkä ollutkaan itselleni kiinnostava. Eihän minulla itselläni ollut edes Twitteriä – kuinka väärässä pystyinkään olla. Biz on startup vehkeilijä ja yrittäjä isolla Y:llä! Hän on seurannut omia intohimoja koko elämänsä ja haastanut itseään mukavuusalueelta jo kouluikäisenä. Secrets of success from co-founder of Twitter kertoo Biz Stonen elämästä ja kuinka ideasta, mihin kukaan ei aluksi uskonut syntyi ihmisten omaksi ottama sosiaalisen median kanava. Kanava mille ihmismassat ympäri maailmaa antoivat uusia merkityksiä aina oman aamiaisreseptin jakamisesta hätäviestintäkanavaksi.

 

 

Tee sitä mikä innostaa

 

Biz on yrittäjä henkeen ja vereen. Oli äärimmäisen innostavaa lukea, kuinka taiteilija-nörtti suunnisti elämässään intohimojensa ohjaamana rikkomalla matkalla normeja ja tekemällä asiat kuten itse koki parhaaksi. Hänen matkansa oli jyrkkää ylä- ja alamäkeä, mutta se mitä teki oli tärkeintä. Biz jätti varmat ja turvalliset paikat yliopiston taiteenstipendioppilaana sekä myöhemmin Googlella tehdäkseen, kuten itse kirjoitti: ”Ottaakseen riskejä, ideoidakseen tulevaisuutta ja keksiäkseen itsensä uudelleen.” Molemmilla kerroilla hän ajautui suuriin velkoihin ja asusteli mm. äidinsä kellarissa tyttöystävänsä kanssa. Nämä eivät kuitenkaan lannistaneet missään vaiheessa vaan ennemminkin potkivat eteenpäin.

 

Olen itse hakenut vastaavaa ja tällä hetkellä Japanin kulttuuri on ehkä lähimpänä. Lisäksi olen pitänyt itseni mukana ainakin yhdessä projektissa mistä voin puhtaasti oppia. Olen kuitenkin huomannut kaksi asiaa tästä. Ensiksi, jos todella haluat oppia, niin tee jotain mikä innostaa aidosti sinua sekä muita projektilaisia. Jos projekti ei innosta, niin se vie paljon enemmän energiaa ja aikaa suhteessa mitä saat siitä. Toiseksi nämä asiat eivät aina kohtaa tiimin kanssa, jolloin pahimmassa tapauksessa teet tiimin ulkopuolista projektia, mikä ei innosta, vetää kaiken energian ja et pysy mukana tiimin kehityksessä.

 

”If you don’t love what you’re building, if you’re not an avid user yourself, then you will most likely fail even if you’re doing everything else right.”

-Biz Stone

 

 

Sillä miten teet, on merkitystä

 

Tämä uuden luonti ja toisenlainen ajattelutapa ilmeni Bizillä jo lukiossa. Hän tiedosti joukkueurheilulajien tuoman laajennuksen sosiaaliseen piiriin ja perusti lacrosse joukkueen, jotta muutkin olisivat aluksi yhtä hukassa. Harrastus vei kuitenkin aikaa, joten kaikkien kotitehtävien tekeminen oli yksinkertaisesti mahdotonta. Tähän ratkaisuksi Biz keksi itselleen ei kotitehtäviä-periaatteen. Jos hän olisi koulussa täysin keskittynyt ja imisi kaiken tiedon tunneilta, voisi hän jättää koulukirjat koulun kaappiin. Itselleni on lähiaikoina herännyt kiinnostus juuri tähän asiaan liittyen. Minun on mahdotonta selviytyä kilpaurheilusta ja tiimiyrittäjän kaikista ”kotiläksyistä”, mitä haluaisin tehdä. Se ilmeni kehon hajoilemisena sekä siinä ettei asiat vain enää pysynyt hyppysissä. Olen viime viikot pyrkinyt kehittämään itsetietoisuutta, kurinalaisuutta ja fokusta. Se millaisessa moodissa ja millaisella keskittymisellä suoritat käsillä olevaa tehtävää, on tärkeämpää, kuin mikään muu. Ihmisen mieli nauttii, kun saa keskittyä täysillä yhteen asiaan ja tekemällä näin pystyt nauttimaan enemmän myös mukavuusalueesi ulkopuolella olevista tehtävistä. Tämä kirjoittaminen lukeutuu itselläni näihin. Omat ajatukseni harhailevat paljon ja olenkin huomannut, että laatu korvaa määrän mennen tullen aivoja vaativassa työssä. Esimerkiksi päivällä vireystilani ollessa huono, en edes yritä opiskella Japanin kielen sanoja tai kirjoitan tehokkaimmin heti aamusta levänneenä ja ilman ärsykkeitä.

 

 

 

Luo omat olosuhteet

 

Älä odota suotuisia olosuhteita, vaan luo ne itse. Näin varmistat myös olevasi ensimmäinen kuka hyödyntää niitä. Tämän Biz leimaa yrittäjyyden ytimeksi. Sama toimii myös muilla elämän osapuolilla. Jos jokin mietityttää, voit aina kysyä! Se on ilmaista.

 

Älä myöskään anna olosuhteiden muokata kuka olet. Poista rajoitukset ympäriltäsi ja ole itsesi. Bizin kirjoittaessa Google ajoistansa, ymmärtää kuinka mahtavan värikkäitä persoonia heillä oli töissä. Uskon itse vahvasti sen olevan myös valttikortti, mikä nosti Googlen sen tämänhetkiseen asemaan.

 

 

Hyödynnä rajoitteet

 

Rajoitteet eivät ole aina huonosta. Rajoitteet voivat myös ruokkia luovuutta. Kirjassa on aivan huippu esimerkki tästä! Bizin äiti antoi usein paperin ja kynän hänen käteen ja sanoi piirrä jotain. Nuori Biz ei kuitenkaan millään keksinyt mitä piirtää, kunnes äiti sanoi ”piirrä vaikka roska-auto”. Tällöin Biz alkoi heti piirtämään ja se ei välttämättä ollut roska-auto tai se ei oikeastaan koskaan ollut roska-auto.

 

Tämä riippuu tietenkin myös henkilöstä ja etenkin siitä miten suhtautuu, mutta rajoitteet tekevät ihmisestä usein tehokkaamman ja innovoivamman. Tiukka aikataulu saa sinusta tehokkaamman ja luultavasti lopputulos on jopa parempi kuin mitä olisi ollut muuten. Uskon tämän johtuvan myös siitä, ettei ole aikaa jäädä pohtimaan, jolloin luova osa aivoitasi aktivoituu enemmän.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!