Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sodankäynnin taito

Kirjoitettu 28.05.19
Esseen kirjoittaja: Timo Hänninen
Kirjapisteet: 1
Kirja: Sodankäynnin taito
Kirjan kirjoittaja: Sun Tzu
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sodankäynnin taito on yli kaksituhatta vuotta vanha sodankäyntiä käsittelevä teos ja sitä luetaan vielä tänäkin päivänä ja sitä arvostetaan paljon. Teos koostuu pitkälti erilaisista kehotuksista ja neuvoista ja yksi pääajatuksista on kyky osata voittaa sota ilman taistelua. Sun Tzu painottaa, että kaikki sodankäynti perustuu harhaanjohtamiseen. Nykypäivänä harhaanjohtamisfilosofiaa voi käyttää esimerkiksi neuvottelutilanteessa, jossa myyjä ei paljasta heti kaikkia korttejaan, vaan odottaa asiakkaan vastausta ja reagoi siihen sen mukaan.

Armeija toimii parhaiten, kun sen huolto on kunnossa. Nykypäivänä panostetaan paljon esimerkiksi työhyvinvointiin ja positiiviseen ilmapiiriin. Pitämällä huolta siitä, että työntekijät voivat hyvin niin fyysisesti kuin henkisesti, he voivat keskittyä itse olennaiseen.

Hyvä johtaja ansaitsee joukkojensa luottamuksen ja arvostuksen, jolloin alaiset seuraavat häntä loppuun saakka. Johtaminen on vaikeaa ja siitä syystä kuka tahansa ei voi olla automaattisesti hyvä johtaja. Johtajan täytyy tuntea itsensä ja osata johtaa itseään, ennen kuin voi johtaa muita. Täytyy olla tietoinen omista heikkouksista ja vahvuuksista.

Sodassa voittoisa on se, jonka joukkoja yhdistää yhteinen päämäärä. On paljon helpompi päästä tavoitteeseen, kun tietää mitä tavoittelee. Tiimiakatemialla meillä on päämääränä, että pääsemme kaikki lähtemään maailmanympärysmatkalle valmistuttuamme. Maailmanympärysmatka motivoi tekemään töitä silloinkin, kun on rankkaa.

Sodankäynnin päätavoite on voitto. Samoin yritystenkin päätavoite on kasvattaa liikevaihtoaan ja voittoaan. Keinoja siihen kuinka se tapahtuu, on lukuisia mutta kukaan ei kerro, mitkä ne keinot milloinkin ovat. Sun Tzun opit toimivat eri lailla kussakin tilanteessa ja elämänvaiheessa ja ne pätevät niin urheiluun, bisnekseen ja henkilökohtaiseen elämään. Päällimmäisenä teoksesta jäi mieleen, että tee huolellinen strategia, pidä huoli tiimiläisistäsi ja itsestäsi johtajana ja tee asiat harkitusti, mutta tehokkaasti.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!