Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot

Kirjoitettu 28.10.18
Esseen kirjoittaja: Johanna Lamberg
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot
Kirjan kirjoittaja: Liisa Keltikangas-Järvinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kuvitellaanpa tähän alkuun hetki. Ajattele, että olet menossa työhaastatteluun huomenna aamulla ja pohdit, millainen ihminen olet. ”Olen sosiaalinen ja tulen kaikkien kanssa toimeen” kuuluu melkein jokaisen sanomaan. Tällä kyseisellä lauseella ei ole nykypäivänä enää mitään arvoa, mutta silti kaikki haluavat kertoa sen haastattelussa. Vaikka olisit sosiaalinen persoona, et välttämättä omista hyviä sosiaalisia taitoja, eikä työhaastattelija voi tietää, kun vasta hetken tutustuttuaan sinuun, millainen tyyppi olet oikeasti.  Liisa Keltikangas-Järvinen käsittelee kirjassaan ”Sosiaalisuus ja sosiaaliset taidot” kuinka ympäristö on vaikuttanut sosiaalisten taitojemme kehitykseen ja miten sosiaalisuus eroaa sosiaalisista taidoista.

 

Sosiaalisuus vs Sosiaaliset taidot

Kuten juuri sanoin, vaikka olisit sosiaalinen, et välttämättä omista hyviä sosiaalisia taitoja. Moni varmasti ajattelee, että eikö se ole sama asia. Sosiaalisuus tarkoittaa synnynnäistä temperamenttipiirrettä ja halua olla toisten ihmisten kanssa. Sosiaalisuus tarkoittaa sitä, että nautit toisten ihmisten läsnäolosta. Kun taas sosiaaliset taidot opimme lapsuuden ja elämämme aikana. Sosiaaliset taidot tarkoittavat selvitä erilasista sosiaalisista tilanteista.

Itsestäni sen verran, että en ole hyvin sosiaalinen uusien ihmisten seurassa, mutta omistan hyvät sosiaaliset taidot. Tulen heidän kanssaan erittäin hyvinkin toimeen.  Olenkin pohtinut asiaa pitkään, että olenko muka sosiaalinen, kun tulen juttuun toisten kanssa. Silti saatan välillä mennä täysin lukkoon uusissa tilanteissa, enkä keksi mitään sanottavaa. Olen kokenut ristiriitaisia ajatuksia siitä, että olenko sosiaalinen vai ujo. Kuitenkin kirja avasi itselleni hyvin, että omistan nimenomaan hyvät sosiaaliset taidot ja temperamenttipiirteeltäni olenkin hieman ujo.

Ympäristö muokkaa sosiaalisia taitoja pienestä alkaen. Vanhemmat ja ystävät ovat siinä tärkeimmässä roolissa. Pienestä pitäen seuraat kuinka vanhempasi toimivat ja kuinka he reagoivat omiin tarpeisiin. Jos lapsella ei ole sosiaalista temperamentti piirrettä, tuli vanhempien kannustaa häntä erilaisiin sosiaalisiin tilanteisiin. Kirjassa kerrottiin, että kouluiässä tytöillä on tapana viettää aikaa yhden ihmisen eli sen parhaan ystävän kanssa. Hänen kanssaan jaetaan kaikki asiat ja vietetään paljon aikaa. Pojilla on taas tapana viettää porukassa aikaa, eikä vahvaa kaverisuhdetta rakennu oikein kehenkään. Näin heiltä jää kehittymättä syvempien asioiden kertomien muille. Itselläni oli nimenomaan pienenä se yksi hyvä kaveri, jonka kanssa vietimme aikaa. Ajan myötä kaveripiiri vaihtui hyvin monipuoliseksi ja kavereita oli paljon. Se on tuonut monipuolisuutta omiin sosiaalisiin taitoihin, kun vietti aikaa monenlaisten ihmisten kanssa.

 

Jos olen ujo, tulenko toimeen toisten ihmisten kanssa?

Ujous ei tarkoita sitä, että omistaisit huonot sosiaaliset taidot. Ujous ei ole sosiaalisuuden puutetta vaan ujous ja sosiaalisuus ovat täysin eri temperamenttipiirteitä. Vaikka olisit ujo, se ei tarkoita, että ettet olisi kiinnostunut muista ihmisistä ja nauttisi niiden seurasta. Tiedän, että omistan itse hieman ujouden temperamenttipiirrettä. Uusissa ja yllättävissä tilanteissa en saata keksiä mitään sanottavaa. Olen saattanut mennä täysin lukkoon. Kun tiedostan tämän asian, osaan varautua sellaisiin tilanteisiin. Omistan kuitenkin hyvät sosiaaliset taidot, joilla pystyn näyttämään muuta kuin mitä oikeasti tunnen.

Tiimiakatemialla jokaisessa tiimissä on varmasti ujoja ihmisiä. Osalla on hyvät sosiaaliset taidot ja osalla vähän heikommat. Se tuo haastavuuksia tiimin rakentumisen kannalta, kun kaikki eivät voi olla avoimia opintojen alusta alkaen. Tärkeää on antaa tällaisille ihmisille aikaa tutustumiseen, sekä kannustusta olemaan avoimempia. Meillä on mahtava paikka kuitenkin opetella kehittymään erilaisissa sosiaalisissa tilanteissa ja keksiä omat keinonsa selvitä yllättävistä tilanteista.

 

Liiallinen sosiaalisuus

Miksi yleensä liialliseen sosiaalisuuteen liittyy ongelmia, eikö sen pitäisi olla hyvä asia? Jos ihminen on hyvin sosiaalinen, siitä voi syntyä riippuvuuksia. Esimerkiksi riippuvuus muiden ihmisten mielipiteisiin. Muiden mielipiteet vaikuttavat hyvin paljon sosiaalisen ihmisen elämään. He haluavat kerätä kiitosta ja positiivista palautetta niin paljon, että se vaikuttaa heidän käytökseen. Kirjassa kerrotaan myös, että hyvin sosiaaliset ihmiset eivät osaa tehdä päätöksiä oman mielen mukaan vaan sen mukaan mikä miellyttää muita. Hän myös luottaa tunteisiin päätöksenteossa enemmän kuin järkeen.

Mielestä meidän tiimistä ei löydy ketään, joka omaisi liiallisen sosiaalisuuden. Osa on hyvinkin sosiaalisia, mutta he tietävät myös tarkalleen mitä he itse haluavat. Mutta ajan myötä, kun tutustumme toisiin vielä paremmin, voimme huomata tätäkin piirrettä jossakin.

”Hyvin sosiaalista ihmistä ei tulisi valita johtajaksi”

Kirjassa perustellaan kyseistä väitettä sillä, että hyvin sosiaaliset ihmiset eivät kykene tekemään ratkaisuja, joiden jälkeen kaikki eivät enää pidäkään hänestä. Joten hän delegoi ikävät ratkaisut muille tai kaikki päätetään yhdessä. Mielestäni on persoonasta kiinni, onko hyvin sosiaalinen ihminen hyvä johtaja vai ei. Vaikka asia on todistettu tutkimuksilla, mielestäni hyvin sosiaaliset ihmisetkin oppivat hyväksi päätöksentekijäksi ja johtajaksi, jos näin haluavat.

 

 

Kirjassa kerrottiin suurimmaksi osaksi siitä, kuinka sosiaaliset taidot muokkaantuvat lapsen kehityksessä. Odotin kirjalta enemmän neuvoja ja oppeja, kuinka aikuiselämässä saataisiin kehitettyä sosiaalisia taitoja. Sain kuitenkin hyviä pointteja sosiaalisuudesta ja sosiaalisista taidoista. Opin ymmärtämään itseäni paremmin ja sen miksi käyttäydyn tietyissä tilanteissa tietyllä tavalla.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!