Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Start with why

Kirjoitettu 07.10.17
Esseen kirjoittaja: Heidi Aittanen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Start with why
Kirjan kirjoittaja: Simon sinek
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Start with why – Simon Sinek

 

Kaikille Tiimiakatemialaisille on varmasti tutu Simon Sinekin työkalu, Golden Circle. Mikäli ei ole, niin siihen on ehdottomasti syytä tutustua. Monesti toimintaa suorittaessa tai suunnitellessa mietimme mitä me teemme ja ehkä kysymystä että miten me sen teemme? Suurin syy, suurin tarkoitus ja ehdottomasti tärkein asia jää usein takaa-alalle, nimittäin MIKSI me teemme?
Jokaisen pitäisi oppia kysymään itseltään, läheisiltään ja työkavereiltaan, miksi? Miksi kysymykseen vastatessa saadaan selville se sisimmäinen syy, miksi ylipäätänsä mitään kannattaa tehdä. Jokainen tietää pienet lapset, jotka ovat vielä viattomasti täynnä elämän intoa ja joilla riittää uteliaisuutta pienimpiinkin asioihin. Jokainen tietää sen lapsen joka kyselee jo meidän aikuisten mielestä liikaa ”miksi?”. Sen lapsen, joka vastaa miksi kysymyksen vastaukseenkin että miksi? Uteliaalla lapsella löytyy tarpeeksi miksi ajattelua, ja draivia selvittää syytä mikä on kaikkein syvimmällä. Välillä toivon että saisin itse takaisin tuon lapsen ajattelutavan, tuon viattomasti kyseenalaistavan, aidon uteliaisuuden kaikkiin asioihin. Onneksi uteliaisuus kuuluu jokaisen ihmisen luontoon ja sen tehostamista voidaan opetella.

Miksi sitten lähdemme Tiimiakatemialla tekemään erilaisia projekteja? Mikä on meidän projektien syvin miksi –syy? Omaa taustaani ajatellen suurimpana miksi –syynä on ollut yksinkertaisesti raha. Miksi me möimme joulukuusia, raketteja, väristiin Laajiksen päällä vaunussa jossa ei toimi lämmitys eikä asiakkaita näy, miksi keräsin kiekkoyhteystietoja 0,4snt/yhteystieto hintaan? Miksi mysteryshoppasimme, miksi hyllytimme Prismassa, miksi oi miksi suostuin maailman hirveimpään hommaan, eli pandakarhumaskotiksi kahdeksan päättymättömän tunnin ajaksi hikoilemaan asussa joka painoi varmaan 7 kiloa? Antti Tuiskua lainaten, ”ei rakkaudest lajiin, vaan rahan takii”. No olihan siinä syynä tietysti vähän muutakin, halusimme kokeilla, tehdä ja oppia. Kyllähän kaikista projekteista ja niinsanotuista nakkihommista jäi jotain käteen, muutakin kuin rahaa. Mieletön määrä kokemusta ja oppia. En ollenkaan vähättele asioita mitä olemme Aitolaisten kanssa tehneet. Miksi –syy voi olla raha ja halu oppia, eikä siinä ole mitään väärää. Sitten kun tarkastelen kahta minulle tärkeintä ja opettavaisinta projektia missä olen ollut, huomaan sen oikean miksi –syyn. Myllytuvalla teimme sitä siksi, että voisimme tarjota pienelle kylälle jotain huikeaa. Voisimme toimia kylän olohuoneena ja yhdistää ihmisiä. Voisimme itse tutustua uusiin ihmisiin ja nauttia täysin sydämin siitä mitä me teemme. Tuo oli ainakin minun miksi Myllytuvalla. Tulihan siitä paljon rahaakin mutta se nyt oli vain plussaa.

 

The-Golden-Circle

 

 

WHY?

Minun suurin miksi, tuli esille Rage Cubella. Eikä se ollut pelkästään minun miksi, vaan meidän kaikkien Ragelaisten miksi. Idea Rage Cubeen lähti pinkkuvuoden villissä pärinäperjantai –ideointi-illassa, jossa kaikki ideat olivat hyviä. Siitä sitten muutaman vuoden hautuessaan idea kypsyi ja palasi minun ja Ilarin mieleen. Lähdimme väärästä suunnasta liikkeelle. What? eli mitä. No kyllä siitäkin pääsee liikkeelle, sitten mietitään vähän että kuinka se tehdään ja riipaistaan nopealla draivilla jotakin kasaan ja lähdetään tekemään. Se, mitä emme ihan heti itsekkään hoksanneet, että me molemmat tiedettiin se miksi syvällä sisimmässä. Emme vain olleet hoksanneet sitä vielä. Teemme tätä siksi, että haluamme saada ihmiset kokemaan elävänsä. Haluamme edistää kierrätystä hyödyntämällä tavaraa, joka on jo jonkun toisen jätettä. Haluamme luoda oikeita tunteita.

 

HOW?

Tarjotaan tilat, varustus ja tavarat, sekä työkalut, jolla asiakas pääsee toteuttamaan itseänsä. Markkinoidaan toimintaamme elämyksenä ja ystävien kanssa toteutettavana asiana. Pidetään palelun laatu timanttisena, jotta asiakkaat lähtevät meiltä aina onnellisina pois.

 

WHAT?

Olemme Suomen ainut Raivohuone. Tarjoamme asiakkaille elämyksiä, hauskuutta ja mahdollisuutta purkaa stressiä, ainutlaatuisella tavalla.

 

Se minkä hyödyn Golden Circle tuo, on se, että kun tiedät mikä on se miksi, minkä takia jotakin teet. Tiedät miksi haluat tehdä sitä. Jos toimintasi miksi ei innosta sinua, mikä on sinun miksi, jotta sitä silti teet? ”Start with why” –lausahdus on jo varmaan menettänyt merkityksen joidenkin meistä korvissa, sillä sitä kuulee niin usein. Silti, se on kaikkein tärkein ja yksinkertaisin lause, mitä ei koskaan tulisi unohtaa. Jokainen tarvitsee sen oman whyn, jotta voi tehdä asioita joita oikeasti haluaa tehdä. Jokainen tarvitsee sen oman syyn miksi jaksaa painaa eteenpäin. Start with why.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!