Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Start with why

Kirjoitettu 09.04.18
Esseen kirjoittaja: Lotta Paakkinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Start with why
Kirjan kirjoittaja: Simon Sinek
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Simon Sinekin kirjoittama Start with why -kirja esittelee Golden Circle -teorian, jota ollaan tiimiakatemiallakin käytetty. Kirjassa käydään läpi menestyneiden yritysten viestintää ja miten se tulisi rakentaa. Kirjan nimi kiteyttää erinomaisesti koko kirjan sanoman. Aloita kertomalla miksi. Miksi teet sitä, mitä teet.

Golden Circle -teoria muodostuu kolmesta kehästä. Uloin kehä on mitä, keskimmäinen kuinka ja sisin kehä miksi. Suurin osa yrityksistä aloittavat viestimällä siitä mitä he tekevät ja kuinka he erottuvat kilpailijoista. Kuluttajalle ei välttämättä avata ollenkaan sitä, miksi tehdään niin kuin tehdään. Tätä kutsutaan ulkoa sisäänpäin viestimiseksi.

Kuten kirjan nimikin kertoo, ensin tulisi aloittaa kertomalla miksi. Miksi yritys on ylipäänsä perustettu? Sinek käyttää Applea hyvänä esimerkkinä tästä. Apple kun ei määritellyt itseään sen mukaan mitä he tekevät, vaan sillä miksi he haluavat jokaisena päivänä tulla töihin. Apple on panostanut motivoivaan ja inspiroivaan työympäristöön, jonka tuloksena he ovat tuoneet markkinoille innovatiivisia tuotteita.

Tiimiakatemialla miksi helposti unohtuu, ja puhutaan vain siitä, että mitä ja kuinka. Muistan treenit, jossa esiteltiin ensimmäistä kertaa uusi projekti-idea. Idea esiteltiin mitä ja kuinka näkökulmista, miksi -kysymykseen ei saatu vastausta. Ja kun sitä alettiin kysymään, meni pojilla hermo. Miksi -kysymyksen esittäminen tuntui heistä kyseenalaistamiselta, että heidän ideaansa ei uskottu. Asia jäi siihen ja projektista ei kuultu enää. Henkilö, joka nosti miksi -asian ilmoille, oli selkeästi lukenut Start with why -kirjan. Ja pojat eivät selkeästi olleet. Asiaa yritettiin selittää auki, mutta sisäistämiskyky ei hermojen menettämisen jälkeen ollut yhtä hyvä. Tiimiakatemialla pitäisi olla lista kirjoista, mitkä olisi hyvä lukea ensimmäisen vuoden aikana, jotta tällaisissa asioissa ihmiset olisivat enemmän samalla kartalla.

 

Sinek kertoo kirjassaan, että Golden circle ei ole pelkästään bisneskäyttöön. Sitä voi käyttää kaikilla elämän osa-alueilla. Koko homma lähtee liikkelle biologiasta. Aivot on jaettu kolmeen osaan ja ne toimivat samalla tavalla kuin golden circle. Aivojen uloin kehä hallitsee tekoja, joita tehdään hetken mielijohteesta ja kielenkäyttöä. Jos kiroilun lopettaminen tuntuu vaikealta, niin tässä syy. Aivojen kaksi sisempää kehää taasen hallitsee tunteita ja uskollisuutta. Ne vastaavat myös käyttäytymisestä ja päätöksenteosta. Sisimmillä kehillä ei ole tilaa ajattelulle. Kun esität siis miksi -kysymyksen, puhut toisen aivojen uloimmalle kehälle. Tämä selittää yllä mainitun poikien hermostumis -reaktion. He kun eivät osanneet odottaa miksi -kysymystä.  

Vaikka Tiimiakatemialla miksi saattaa unohtua ja kadota, täytyy muistaa, että tärkein miksi on sinun omasi. Kun saat sen selville ja kirkastettua, sujuu loppu paljon helpommin. Miksi on ultimaattinen motivaation lähde. Motivaation tärkeys korostuu entisestään siinä vaiheessa, jos sinun täytyy johtaa tavoitteet muille. Jos et tiedä miksi teet jotain, mistä saat energian kyseisen asian tekemiseen? Ja miten voit motivoida muita tekemään asioita sen eteen?

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!