Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Supervoima

Kirjoitettu 13.05.21
Esseen kirjoittaja: Verneri Anttila
Kirjapisteet: 2
Kirja: Sanojeni supervoima
Kirjan kirjoittaja: Martti Vaalahti
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Sanojeni supervoima on kirja joka tuo lukijalleen selväksi sanojen voiman tässä maailmassa. Lyhyesti kuvailtuna kirjassa puhutaan siitä miten erilailla sanoilla voidaan vaikuttaa lopputulokseen. Myös se miten asiat tuo ulos on tärkeää. Henkilökohtaisesti minua kirjassa ärsyttää se miten asiat ovat liian yksiselitteisiä. Kirjassa on jatkuvia vertauksia siitä miten jonkun ihmisen yksittäinen toiminta tarkoittaa jotain hänestä. Eikö ihminen ole monimutkainen kompleksi asioita ja ajatuksia. Mielestäni ihminen tekee aina aika ajoin asioita joita ei sen enempää mieti ja sen ei pitäisi määrittää ihmistä suuntaan tai toiseen.

Toinen ongelma kirjan kanssa tuli mielestäni aika alussa olevasta kohdasta. Älä tuo esiin ongelmia jos sinulla ei ole ratkaisua. Tämä on mielestäni erittäin ongelmallinen lausahdus tiimin toiminnan näkökulmasta. Jokaisella tiimillä on ongelmia ja mielestäni niitä ongelmia ei voi ratkaista ilman että niitä tuodaan esiin. Tiimi toiminnan ydin on tehdä asioita yhdessä. Eikö vaan? Minkä takia sitten ihmisen jolla on ympärillään tiimi pitäisi pystyä yksin keksimään ratkaisuja erittäin monimutkaisiin tiimin ongelmiin. Mielestäni kaikki kehitys alkaa siitä että joku tuo ongelman esille ja hyvä tiimi alkaa ratkaisemaan tätä ongelmaa yhdessä. Ilman että ongelman tuo esille ei sitä voi ratkaista ja se jää vain myllertämään tiimin toimintaa pitkällä tähtäimellä.

Muutenkin kirja tuo ulos liikaa ns absoluuttisia totuuksia asioista. Toisaalta hetken asiaa pohdittuani onkohan se kirjailijan tapa tuoda ulos sanojen voima. Jos on toimii se ainakin minuun ärsyynnyin nimittäin sen verran monesti kirjaa lukiessani. Sehän on jo itsessään järkevää harva asia tässä maailmassa myy paremmin kuin tunteet. Ja jos joku ei aiheuta tunteita ei sitä ole tehty tarpeeksi tosissaan.

Näiden  ei niin imartelevien kohtien jälkeen on pakko tunnustaa että oli kirjassa hyviäkin pointteja. Kirja sai minut miettimään paljon omaa toimintaani. Henkilökohtaisesi olen verbaalisesti erittäin suora. Sanon aina asiat niin kuin ne mielestäni on. Tämä voi olla hyvä tai sitten huono asia. Joskus suoruuteni vie viestini erittäin selkeästi perille ja saa aikaa toivomani ketjun asioita. Joskus taas löydän itseni tilanteesta jossa joku loukkaantuu sanomisistani. Sanavalinnoissani on mielestäni paljon parannettavaa. Mutta olen sen tiedostanut jo jonkun aikaa.

Kirjan ehkä parasta antia oli tarinoiden voiman esille tuominen. Muistan kuulleeni nämä asiat sata kertaa mutta silti ne aina pääsevät unohtumaan. Tarinalla pystyy tekemään ihmeitä. Näin liiketaloudellisesta näkökulmasta löydän nopeasti ajateltuna satoja yrityksiä jotka yrittävät tarinalistaa joko koko yritystä tai vähintään tuotteita. Toisaalta eikös koko liiketoiminta ylipäätään ole pelkkää tarinan myymistä. Se mistä näkökulmasta sitä tarinaa katsoo onkin sitten yksittäisen ihmisen oma päätös. Kirjassakin taidetaan etäisesti puhua oikeastaan jopa siitä että kaikki tässä maailmassa on vain osa tarinaa. Mutta silti tarinat ovat erittäin tehokas keino esimerkiksi markkinoinnillisesta näkökulmasta. Montako ”perheyritystä” tiedät? Mutta mitä satuihin tulee on akatemia kyllä yksi satusetien unelma paikka. Pitää varmaan liittyä tähän kerhoon. Intiaaneilla on sanonta ”se joka hallitsee tarinan hallitsee maailmaa”.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!