Istut palaverissa, jossa on esitetty kysymys ja muut miettivät vastausta kirjaamalla jotain ylös sinisiin A4 kokoisiin vihkoihin joissa on ruudullisia sivuja. Jos vihkon sivuista värittäisi joka toisen muodostaisi se hienon kuvion. Ennen kun kysymyksen kysyjä ehtii varmistaa kaikkien olevan valmis, olen ehtinyt laskea huoneen katossa olevat kattopanelit, miettiä jätinkö uuniin päälle, onko ulko-oveni sepposen selällään ja onko kotiavaimeni varmasti takkini taskussa. Haluaisin nousta katsomaan takkini taskuun, mutta muiden puhe keskeyttää ajatusten juoksuni. Huomaan, että vihkoni sivu on tyhjä ainut mikä sivulla silmääni pistää on kolme eri sävyistä punaista kukkaa. Olen unohtanut kysymyksen jo ja yritän vain saada muiden vastauksista selkoa kysymyksestä. Tämä on joka päiväistä ajatuksen juoksuani.
Kun puhutaan adhdsta tulee varmasti yleisimmin mieleen alasteella oleva ylivilkas poika joka ei pysy penkissään. Tämä on vain yksi ihmistyyppi eivätkä todellakaan kaikki ole samanlaisia. Oletko koskaan miettinyt miksi ihmiset lähtivät levittäytymään afrikasta muille mantereille? Jos paikassa on hyvä olla niin miksi ottaa riskejä ja lähteä kohti tuntematonta? Tiiätkö mikä on DRD4- geeni?
DRD4- geeniä kutsutaan seikkailija geeniksi. Seikkailija geeni pitää sisällään erilaisia ominaisuuksia kuten tarve liikua, elämyshakuisuus ja tarve ottaa riskejä. Kirjassa sanotaan näiden DRD4 – geenin omaavien ihmisten seikkailun hakuisuuden olleen yksi syy lähteä levittäytymään afrikasta muuallekkin maailmaan. Jos seikkailija geenistä tai adhdsta/ addstä olisi haittaa ihmisille olisi nämä karisseet pois evolulution myötä.
Mitäs tästä kirjasta saisi tämmöinen “perus pulliainen” irti? Yksi konkreettinen juttu kirjassa mikä herätti minussa ihmetystä ja kiinnostusta.
Kirja esitteli neljä erilaista millejärjestelmää. Uskon näiden olevan apua monelle muullekkin. Kun tietää oppimistavan voi panostaa parempaan ja kehittyneisempiin taitoihin.
- Visuaalinen – Asiat prosessoidaan ja koetaan kokonaiskuvina
- Auditiivinen – Asiat prosessoidaan ja koetaan erilaisina äänimaailmoina
- Auditiivis dikitaalinen – Asiat prosessoidaan ja koetaan käsitteellisesti, loogisesti ja rationaalisesti
- Kinesteettinen – Asiat prosessoidaan ja koetaan kehon kautta, tuntemuksina, hajuina ja makuina
Näistä osa on helpommin tunnistettavissa kuin toiset. Olen itse visuaalinen, mutta jokainen ihminen käyttää silti kaikkia vaikka se ns mieleisin on se mitä käytät eniten/hallitseva. Miellejärjestelmä ei liity pelkästään oppimiseen vaan sitä voi hyödyntää myös vaikka kontaktin luonnissa. Opiskellessa on hyvä hyödyntää kaikkia näitä, jotta oppiminen olisi mahdollisimman tehokasta.
Miellejärjestelmän tunnistaminen
Harjoittele miellejärjestelämän tunnistamista. Laita merkille miltä tasolta ihminen hakee vastausta kysymyksiin. Pistä myös merkille millaisia sanoja he puheessan suosivat. Esim. Visuaalinen käyttää paljon kuvailevia sanoja ja paljon käsillä puhumista taas kun auditiivisellä on vähäiset katsekontaktit ja puheessa on vähän taukoja.
Mielestäni tämä kirja avaa tosi hyvin sitä miten ihmiset eivät tahalleen mm. ole kuuntelematta tai puhu päällesi. Kirjassa on myös paljon vinkkejä kuinka saada adhd tyyppi keskittymään. Jos kirja ei kiinnosta yhtään eikä lähipiirissäsi ole ketään jota tämä kirja voisi koskettaa, kuuntele silti ensimmäinen tunti kirjasta sen jälkeen voit jatkaa omaa elämääsi. Tunnin aikana tulet ymmärtämään enemmän siitä miksi osa ihmisistä toimii niinkuin toimii. Kiitän muidenkin puolesta.
Keskustele artikkelista