Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tahdonvoiman käyttöohje

Kirjoitettu 05.04.19
Esseen kirjoittaja: Jussi Nieminen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Tahdonvoiman käyttöohje
Kirjan kirjoittaja: Frank Martela
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tahdonvoiman käyttöohje – Frank Martela

Valitsin tällä kertaa luettavakseni tahdonvoimaan ja itsekuriin keskittyvän teoksen Martelan Frankilta. Päätökseeni päädyin oppimissopimukseeni lupaamani itsekurin kehittämisen myötä, ja toivoinkin saavani tästä kirjasta hyviä oppeja/koppeja. Kirja on nyt toinen lyhyen ajan sisään lähes samaan aihealueeseen liittyvä.

Kirjassa käytiin läpi mitä tahdonvoima on ja mistä se syntyy, sekä kuinka siihen liittyy läheisesti motivaatio. Teoksessa myös esiteltiin tahdonvoiman työkalupakki, johon oli listattu kaksikymmentä työkalua vahvistamaan ja kehittämään lukijan tahdonvoimaa. Tämän lisäksi kirjan lopusta löytyy seitsemäntoista kysymystä, jotka auttavat lukijaa löytämään sopivan työkalun tahdonvoiman eri haasteisiin.

Martela puhuu kirjassaa kuinka tahdonvoima on kuin lihas, joka kehittyy treenaamalla niinkuin punttimakella haba toistuvista hauiskäännöistä. Kirjan myötä olen suunnitellutki aloittavani tietoisesti harjoittamaan tahdonvoimaani esimerkiksi säännöllisillä aamuisilla kuntosaliharjoituksilla ennen akatemialla saapumista, sekä kirjan lukemisen aloitettuani jatkan sitä vähintään muutaman sivun verran, enkä vain selaile ja paiskaa takaisin pinkkaan. Teoriapohjaan nojaten itsekuria vaativia tehtäviä lisäämällä päiviini pikkuhiljaa pitäisi sen siis kehittyä.

Kirjassa paljastettiin myös yhtenä työkaluna 20 sekunnin sääntö, jonka tarkoituksena on siis asettaa tavara tai aktiviteetti niin helpoksi ja nopeaksi, että kykenet aloittamaan sen esim. herättyäsi alle kahdessakymmenessä sekunnissa. Tätä samaa työkalua voi myös käyttää päinvastoin, jolloin yli 20 sekunnin päähän asetetusta huonosta tavasta pystytään helpommin kieltätyä. Valmentajani Ulla Luukas mainosti näitä työkaluja treeneissä. Olen tätä työkalua käyttänyt huomaamattani monet kerrat aiemmin esim. asettamalla lukemista vaativat kirjat sohvapöydälle jolloin koulusta kotiin saavuttuani on nopea ottaa kirja lukuun ja rojahtaa sohvan pohjalle. Myös treenikassin pakkaan valmiiksi edellisiltana, jolloin aamulla riittää, että pesen hampaat ja suuntaan kohti kuntosalia, enkä näin siis tuhlaa tai rasita edellämainittua ”tahdonvoiman lihasta”.

”Toimintasi on sinua ympäröivien ihmisten summa” Martela ohjeistaa kirjassaan kuinka monet ihmiset muuttuvat lähemmäksi sitä mitä muut ryhmän ihmiset ovat oleskellessaan heidän kanssaan pidempiä aikoja. Olen kuullut tästä teoriasta aiemminkin, mutta tässä kirjassa aihetta pohjustetaan monilla aiheeseen liittyvillä tutkimuksilla. Pointtina on siis se, että kun haluat omaksua jonkin tavan tai työmoraalin kannattaa sinun etsiä itsellesi ympärillesi sellaisia ihmisiä, jotka jo omaavat nämä ja näin sinun on tutkitusti paremmat mahdollisuudet onnistua niissä myös itse. Omaa kokemusta löytyy tästä akatemialta, jolloin muiden motivaatio ja draivi tarttuu varmasti. Esimerkiksi ensimmäisenä asiakkuusviikkona koko talossa oli niin kova pöhinä ettei sitä energiaa voinut olla huomaamatta myös itsessään. Uskon myös, että tiimini kehittyessä tiimissä yrittäjyyshenki paranee ja taitoja pystyy oppimaan myös muilta.

Kirjassa on hyviä työkaluja ja vinkkejä pohjustettuna tieteen tutkimuksilla, jolloin oudoiltakin kuulostavat tekniikat ja seikat on helpompi ottaa vastaan. Muuten kirjan luettuani tuntui siltä, että tarvitsisin raudanlujan motivaation ja tahdonvoiman, jotta voisin ottaa nämä tekniikat jokapäiväiseen käyttöön. Suunnittelinkin siis aluksi koittaa muutamaa työkalua ja lisätä/vaihtaa näitä ajankuluessa ja eri projektien myötä. Kirja oli kohtuullisen helppoa luettavaa ja monet käytännön esimerkit tekivät luetusta myös helposti omaksuttavaa.

-Jussi

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!