Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taitavaksi rahan kanssa ja myös itsesi

Kirjoitettu 09.08.17
Esseen kirjoittaja: Aleksi Suomala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Varapuun taivakasi rahankanssa koulutus ja Varapuun sijoittamisen perusteet koulutus
Kirjan kirjoittaja:
Kategoriat: 9.10 Tapahtumat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Varapuun taitavaksi rahan kanssa koulutus on 2 päiväinen seminaari jossa pureudutaan vaurastumisen ja menestyksen tärkeimpiin kipukohtiin. Olen käynyt seminaarissa 2 kertaa. Tavoite on käydä kuuntelemassa seminaari 4 kertaa. Toinen varapuun seminaari jossa olen 2 kertaa käynyt on tee rahaa sijoittamalla. Koulutuksissa muistutetaan aina toiston tärkeyttä, mutta myös sitä että jos käyt saman seminaarin 4 kertaa kuuntelemassa, tulet oppimaan täysin eri asioita aina seuraavassa seminaarissa. Asiaa tulee niin paljon että kaikkea ei pysty sisäistämään ja toisaalta kehitystä tapahtuu aina seminaarien välissä joten pystyy keskittymään haastavimpiin asioihin.

 

Kaikki lähtee ajatuksista

Olen tajunnut tämän asian jo aikaisemmin, mutta nyt pyrimme tajuamaan että miten saamme muutettu ajatuksiamme enemmän menestystä tukevaksi. Kaikki ajatuksemme on ympäristöstä lähtöisin, tätä tukee monessa paikassa nähty sanonta: 5 lähimmäistä ihmistä elämässäsi määrittää sinunkin elämän. Jari Sarasvuo jaksaa aina muistuttaa miten tärkeää elämässä menestymisen kannalta on äitionni. Se miten sinut kasvatetaan ja mitä ajatuksia ympärilläsi pyörii, tulee määrittämään tulevaisuutesi.

 

Jos kotona puhutaan rahasta negatiivisesti ja jaksetaan muistuttaa siitä miten rikkaat ja menestyneet ihmiset eivät ole ihmisiä lainkaan yms. Tämä ei voi olla vaikuttamatta alle 6 vuotiaan lapsen alitajuntaan, koska tämän ikäinen lapsi ei vielä osaa käyttää tietoista mieltään kyseenalaistaakseen asioita.

 

Suomen kaltaisessa maassa, jossa käytännössä voidaan sanoa, että kuka tahansa voi luoda loistavan tulevaisuuden itselleen, on hämmentävää miten paljon ihmiset kumminkin kärsivät köyhyydestä. Toki tämä vain alleviivaa sitä, että kaikki lähtee lapsuudesta ja siitä uskomuksesta, että yritetäänkö täällä pärjätä vai menestyä. ”Ken kuuseen kurkottaa se katajaan kapsahtaa J” Koulutuksessa tuunattiin sanontaa ” Jos ei kuusen kurkota ei kapsahda edes katajaan” Toisaalta jos lapsuus ei tarjoa kulta lusikkaa suuhun niin vaatii se hieman tuuriakin että päätyy semmoiseen kouluun tai kaveripiiriin missä näistä asioista puhutaan. Näitä asioitahan ei opeteta nuorille vaan kaikkien pitää kaivaa tieto itse, jos haluaa.

Eli ajatuksia eli sinun ohjelmointia muokataan seuraavasti:

  1. Tunnista ohjelmointisi
  2. Kyseenalaista se!
  3. Uudista ja korjaa
  4. Toistoja riittävästi, lisää tunnetta oppimiseen

Koulutuksessa harjoiteltiin tunnistamaan ohjelmointi muistelemalla lapsuuden kokemuksia ja sanontoja rahasta ja menestyksestä, sitten käytiin nykyisten uskomusten kimppuun. Tämän jälkeen katsottiin onko ne terveitä, viekö ne elämässä eteenpäin? Korjataan ja uudistetaan niitä, jotta suunta näyttää oikealta. Toistot saavat alitajunnan mukaan, kun teet tarpeeksi, niin siitä tulee pienimmän vaivan reaktio. Tämä johtaa pitkässä juoksussa hyviin tapoihin, jotka tuovat menestyksen normaali suorituksella, menestyminen on vaikeaa jos ainut tiedossa oleva keino on lottovoitto, joka tutkitusti vie suurimman osan ihmisistä entistä huonompaa jamaan.

 

Yksinkertaista mutta ei helppoa

Kaikki tietää miten pitää laihduttaa mutta olemme historian suurimmassa ylipaino kriisissä. Kaikki tietää miten menestytään rahan kanssa paremmin, mutta silti menestynyt joukko jatkaa kaventumistaan. Nykyään tieto ei ole pullonkaula, sitä on enemmän kuin tarpeeksi tarjolla, missä siis mättää? En tiedä, mutta itse uskon että omat uskomukset ja tarinat voittavat tiedon voiman. Ihminen valitsee tunteen tiedon sijaan melkein varmasti. Peli saadaan pyörimään itselle suotuisasti kun saamme alitajuntaan oikeanlaisia voimakkaita tunteita.

Olen itse alkanut pyörittää alitajuntaa tiedostamalla että päätökset tulevat aina jostain syvempää kun tietoisesta mielestä, ne pitää aina kyseenalaistaa. Tarvitsenko todella kolmannet parit lenkkareita vai pitäisikö tämä summa sijoittaa. Yksinkertaista mutta ei helppoa.

 

80/20 sääntö

TV:stä tuttu, tai ainakin tuntuu siltä kun tähän palataan niin usein. Koulutuksessa tätä käytettiin kulutuksen miettimisessä, mikä on tarpeeksi. 20% aikaansaa 80% tuloksista. Tämä pätee muutenkin elämässä. Maistuuko jäätelöpaketista ensimmäinen desi paremmalle kuin loput neljä desiä. Tämä pätee ostoksiin ja kaikkeen muuhunkin, kävimme seminaarissa läpi kuukausittaisia ostoksia ja isompia ostoksia kuten lomamatkoja. Siinä huomaa miten paljon saa karsittua kuluja menettämättä nautinnoista helposti. Koulutuksen tärkeimpiä oivalluksia oli muutenkin se että, ei ne tulot vaan menot. Tärkeintä on saada talous ylijäämäiseksi ja sijoittaa rahat, näin homma alkaa rokkaa. Sitten vain odotetaan ja kehitytään paremmaksi sijoittajaksi, alku on vaikein.