Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti 2

Kirjoitettu 08.08.18
Esseen kirjoittaja: Anton Vaulasvirta
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti Vol 2
Kirjan kirjoittaja: Karo Hämäläinen, Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Taivas + Helvetti-teokset ovat todella mielenkiintoista ja päräyttävää luettavaa. Vaikka niistä tuntuu olevan vaikea kirjoittaa reflektioita, halusin tarttua Päätin tarttua tähän kakkososaan ajatuksella, että siitä saisi vielä viimeiset buustaukset loppusyksyyn ja akatemia-aikaan. Se on todella inspiroiva ja mukaansatempaava kokonaisuus 21 suomalaisen yrittäjän tarinasta, jotka jokainen kyllä herättää tunteita ja ajatuksia. Poimin tähän etenkin niitä stooreja ja ajatuksia, jotka jollakin tapaa itselle kolahtivat.

 

”Epäonnistumisen pohtiminen on osa menestystä, mutta ei niin, että se halvaannuttaa vaan niin, että tiedostaa, että se on mahdollista”

 

Lähes jokaiseen tarinaan liittyy hankalia ja jopa pelottava vaihe urallaan, jonka he ovat joutuneet selättämään sisukkuudella. Useasti vasta sen jälkeen on bisnes todella lähtenyt käyntiin. Olen itsessäni huomannut sen, että otan melko turvallisesti riskejä. Mutta silloin kuin niitä otan, saatan tehdä sen yllättävänkin heppoisin perustein – siis tunnepohjalla. Tällöin en edes halua pohtia epäonnistumista, sillä se juurikin saattaa lamaannuttaa minut. Haluan haastaa itseni tiedostamaan epäonnistumisen mahdollisuudet omissa teoissani, jotta tiukan paikan tullen en siitä lamaannu.

 

”Parempi olla hyvä siivooja kuin huono kirurgi.” – Darwich

 

Darwichin tarina oli itselle melko kolahtava, sillä hän toimi pitkään yrittäjänä kotikaupungissani Lappeenrannassa. Hänen tarinansa Grande Orchide-kauppakeskuksen suhteen oli siis itselle melko tuttukin, mutta en ollut muutoin perillä Darwichin taustoista ennen kyseistä kauppakeskusta. Hän on toiminut yrittäjänä ja aika menestyksekkäänä sellaisena jo pitkään. Hän kuitenkin löysi kohdeasiakkaansa Lappeenrannassa: venäläiset. Vaikka hän onnistui, sen taustalla oli jatkuva nälkä: yritystä täytyy saada kasvatettua, eikä tyytyä keskivertoon. Nälän täytyy kasvaa syödessä. Pidä kuitenkin mielessä se, mitä osaat ja mihin kykenet.

 

Eniten teoksesta päätään nostaa kuitenkin sitkeys. Kun jotain tekee, tulee aina yllätyksiä, niin positiivisia ja kuin negatiivisiakin. Reagointikyky on siis keskiössä. Tämän näkee jopa esimerkiksi renkaanvaihtoprojektissamme, jonka asiakkaina on autonomistajat, on reagointinopeus ongelmatilanteissa elintärkeää. Autot ovat isolle osalle asiakkaista hyvin, hyvin tärkeässä asemassa. Kun näpräillään sellaisten lelujen kanssa, joissa on paljon liikkuvia osia ja huolellisuus tärkeää, sattuu tiukassa aikataulussa toisinaan virheitä. Panostamme huolellisuuteen ja osaamiseen, mutta jotain sattuu aina: siksi se, kuinka reagoimme reklamaatioihin, peilautuu maineessa ja asiakasvirran jatkuvuudessa. On siis oltava valmis toimimaan ja etenkin orientoitua siihen etukäteen, että adaptoituminen muutoksiin lähtee selkäytimestä. On OK, että tulee virheitä ja vahinkoja; kyse on siitä, kuinka niistä suoriudut. Onnistuminen tulee usein epäonnistumisen kautta.

 

”Ei me koskaan ole mitään hirveästi osattu. Me on vaan tehty paljon töitä.” – Salmela

 

Ehkä siitä syystä herättävin tarina oli Heikki Salmelalla, joka kertoi Hesburgerin syntytarinan. Työntekoon on kasvettu varhain, ja asiat tehdään me-tyylillä yhdessä vaimon kanssa. Kun on rinnalla luotettava tekijä, ei myöskään koe olevansa yksin tiukassa paikassa. Koen itse olevani ahkera työmyyrä ja kova tekemään hommia kun kiintopiste on silmissä, mutta tarvitsen silti ympärilleni tiimipelaajia. Isoja juttuja on vaikea saavuttaa yksin, mutta vielä enemmän tarvitsen uusia näkemyksiä ympärille. Olen myös kova innostumaan uusista jutuista ja näkemään potentiaalia uusilla mahdollisuuksilla, mutta tarvitsen myös innostuneita ihmisiä ympärilleni. Oma innostukseni hiipuu, kun en näe muiden porskuttavan samalla tahdilla eteenpäin ja fokukseni jakautuu muihin mahdollisuuksiin. Aionkin jatkossa olla yhtä lailla innostunut, mutta haluan kaiken mahdollisen irti viimeisestä syksystä Tiimiakatemian aikana.

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!