Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti

Kirjoitettu 07.09.17
Esseen kirjoittaja: Katariina Kiviniemi
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen, Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3. Yrittäjyys, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + Helvetti

(pinkku vuoden essee)

 

Valitsin kirjakseni Terho Puustisen ja Mikä Mäkeläisen kirjoittaman Taivas + Helvetti –kirjan entisen esimieheni kehoituksesta. Kirja kertoo 21 yrittäjästä, jotka kertovat oman tarinansa yrittäjyydestä ja siitä miten he päätyivät yrittäjiksi.

 

Nämä 21 henkilöä ovat hyvin erilaisia ja heillä on kaikilla erilaiset taustat mutta heitä kaikkia yhdistää yksi asia: yrittäjyys. Joukosta löytyi niin miljoonien eurojen voittoja tekeviä yrityksiä kuin varsin pieniä, lähelle nollatulosta tekeviä yrityksiä.

 

Oma käsitykseni yrittäjyydestä ei ole koskaan ollut mitenkään kovin kaunis, koska olen kasvanut yrittäjien keskellä. Kun ihmiset sanovat haluavansa yrittäjiksi rahan vuoksi, se särähtää todella pahasti korvaani. Yrittäjyys ei ole suoraan yhteydessä rikastumiseen, eivätkä kaikki tunnu tajuavan, kuinka paljon yrittäjät saavat tehdä työtä menestyksensä eteen. Vaikka raha olisikin iso ja tärkeä osa yrittäjyyttä, ei sen tulisi olla itsetarkoitus. Yrittäjyys ei muutenkaan tunnu olevan monellekaan kirjan henkilölle työtä/rahanlähde vaan elämäntapa tai jopa kutsumus.

 

Kirjassa esillä olevat yrittäjät kertovat uskomattoman avoimesti omasta polustaan yrittäjänä. Suurin osa heistä on käynyt pohjalla, osa jopa useamman kerran. GTW Group Oy’n Mika Mäkeläinen kuvailee epäonnistumista näin kirjassa:

 

”Mikään ei ole makeampaa kuin se, että kaatuu rähmälleen maahan, nousee siitä, pyyhkii kurat päältään ja hoitaa homman maaliin. Mikään ei voita sitä fiilistä, ei mikään.”

 

Itse pelkään epäonnistumista, pelkään sitä itseasiassa todella paljon. Tämä on piirre, josta haluaisin eniten päästä eroon. Olen aina ollut todella kilpailuhenkinen ja tahdon olla hyvä kaikessa mihin ryhdyn, mikä ei tietenkään ole mahdollista. Pienempiin ja vähemmän itselleni merkityksellisiin asioihin osaan suhtautua vähän keveämmin mutta mikäli asialla on minulle todella väliä, otan itselleni todella isot paineet ja stressi on välillä aika liioiteltua. Ja tähän syynä on pelko. Epäonnistuessani otan asiat raskaasti enkä meinaa päästä eteenpäin, koska pelkään epäonnistuvani seuraavassakin asiassa ja tuottavani muille pettymyksen. Luettuani kuitenkin kirjan yrittäjien tarinat, tajusin (entistä paremmin), ettei epäonnistumista tarvitse pelätä. Kirjan yrittäjät olivat kokeneet monia ylä- ja alamäkiä ennen menestystä, eivätkä he luovuttaneet epäonnistuessaan, vaan jatkoivat yrittämistä.

 

Kirjan luettuani aloin miettimään muutamaa asiaa: Miksi yrittäjyys kiinnostaa minua? Miksi olen Tiimiakatemialla? Mitä haluan tehdä elämässäni? Vaikka en ole vielä varma mitä elämältäni haluan ja mikä on se minun kutsumus, olen varma, että olen tällä hetkellä oikeassa paikassa. Haluan päästä kokeilemaan erilaisia asioita, löytää sen oman juttuni, kasvaa ihmisenä ja päästä tekemään jotain omaa muille työskentelemisen sijaan. Itse sain kirjasta paljon oppeja ja ideoita sekä uskoa ja rohkeutta itse tekemiseen.

 

Taivas+Helvetti oli ajatuksia herättävä, inspiroiva kirja ja se auttaa lukijaa ymmärtämään paremmin yrittäjien maailmaa. Lukija myös ymmärtää, että hän voisi myös itse olla samassa tilanteessa eivätkä yrittäjät ole mitään yli-ihmisiä vaan aivan tavallisia tallaajia. Yrittäjien rehelliset tarinat omista kokemuksistaan toivat uskoa omiin mahdollisuuksiin ja motivoivat ainakin minua löytämään sen oman juttuni. Jokaisen yrittäjyydestä kiinnostuneet tulisi lukea tämä kirja.

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!