Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti

Kirjoitettu 10.12.17
Esseen kirjoittaja: Anton Vaulasvirta
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen & Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 3.6. Yrittäjyyden käsikirjat

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + Helvetti on mukaansatempaava kirja, jonka tarkoitus on innostaa ihmisiä yrittäjyydestä vastoinkäymisiä ja kamppailuja unohtamatta. Aidot tarinat puhuvat puolestaan siitä, mitä yrittäjät joutuvat oikeasti välillä käymään läpi. Olen kasvanut perheessä, jossa isäni on toiminut yrittäjänä nuoruudestaan lähtien ja nykyään myös äitini toimii yrittäjänä omassa vuokravälitysfirmassaan. Olen siis kokenutkin yrittäjyyttä jo nuoruudesta lähtien; ehkä se on myös osasyy sille innostukselle, mitä koen oman työpaikan luomiseen. Toisinaan yrittäjän on kuitenkin valmistauduttava olemaan yksin. Kuten Juhani Lehti mainitsi, täytyy yrittäjän ymmärtää, ettei hänen takanaan ole enää ketään. Yrittäjän täytyy olla se maalivahti, joka pysäyttää kiekot.

Tarinat ja toisten ihmisten kokemukset ja teot vaikuttavat meihin muihin, tiedostamatta tai tiedostaen, jopa pelottavankin paljon. Kirjan tarinat ovat mainioita ja esimerkiksi konkurssia käsitellään avoimesti, vaikka välillä herääkin ajatus siitä, että varta vasten on valikoitu tietynlaisia tarinoita. Entä ne epäonnistuneet yrittäjät? Totta kai – kirjan teemana on innostaa, ei lannistaa. Mutta aivan varmasti epäonnistuneilta voi oppia vielä enemmän fataaleista virheistä yrittäjänä. Aina ei voi onnistua, vaikka uskaltaa ottaa riskin ja laittaa itsensä likoon. On kuitenkin paljon tapauksia, joissa epäonnistutaan eikä menestytä.

 

Yrittäjänä olen voinut ja voin yhä vaikuttaa siihen, mitä teen huomenna ja ensi vuonna ja missä järjestyksessä. – Frenckell

 

Yrittäjyydessä itseäni kiehtoo varmaan sen valinnanvapaus. Se on työtä, jossa voit käytännössä tehdä mitä vaan. Yrittäjyys ei myöskään aseta omalle kehitykselle ja tekemiselle rajoja. Näin ollen voi olla vapaa ja silti tienata. Vaikka tällä hetkellä en tiedä, mitä aion akatemian jälkeen tehdä, olen päässyt kokeilemaan niin paljon erilaisia juttuja, että koen saaneeni laajan kirjon kokemusta ja etenkin varmuutta. Mikäli valmistumisen jälkeen jatkaisin jossakin työpaikassa, olen melko varma, että toimin silti yrittäjänä ainakin sivutoimisesti.

Yrittämisestä puhuttaessa mainitaan aina riski, joka kulkee käsi kädessä sen kanssa. Pieniä vastoinkäymisiä ilmenee aina, mutta päätavoitteen pitäisi pysyä kuitenkin kirkkaana mielessä. Yksi Tiimiakatemian hienouksista on juuri riskin hajautus; apuna on tiimin tuki ja näin riski lievenee, vaikka vastaatkin tekemisistäsi heille. Aina on tietenkin mahdollista, että homma kusee nilkkaan; tällöin tiimi kuitenkin nostaa sinut ylös. Olen vuosikausia ollut kiinnostunut kelluntatankin käytöstä ja sen mahdollisuuksista; mutta olisinko koskaan lähtenyt edes harkitsemaan sen ostamista, ellei tiimi olisi tukenut siinä? Tuskin. Vaikka homma onkin ollut aikamoista jarrua ja haastetta, on tankki saanut meihin aika erilaista virtaa. Aggressiivista ja vähemmän aggressiivista myyntiä, tuskailua, naurua ja ihmetystä. Ei voi tietää mitä tapahtuu, jos ei vaan mene ja kokeile. Epäonnistumisen pelko onkin yksi suurimmista riskeistä yrittäjälle.

Asenteella on merkitystä. Yrittäjyyden kauhupuolia usein edustavat pitkät päivät, loppuun palaminen, terveysongelmat tai konkurssi. Vähän niin kuin nuoralla tasapainottelua, jossa toisella puolella häämöttävät paineet ja vastuut, toisella taas menestys ja terveys. Virheet ovat sallittuja kaikille, mutta ydin onkin siinä, riittääkö rohkeus taputella pölyt housuista ja jatkaa matkaa. Vaikka kirja herätti paljon ajatuksia yrittäjänä olemisesta ja sen haasteista, lopullinen tunne kirjan jälkeen oli kuitenkin positiivinen.

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!