Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas + Helvetti

Kirjoitettu 02.03.19
Esseen kirjoittaja: Ida-Maria Muilu
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen
Kategoriat: 3. Yrittäjyys

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + Helvetti -kirjoissa pidän siitä, kuinka rehellisesti niissä kerrotaan eri alojen yrittäjistä ja yrittäjyydestä mitään peittelemättä. Toiset onnistuvat paremmin, toiset huonommin. Itse olen pohtinut yrittäjyyttä yhtenä tulevaisuuden työvaihtoehdoistani ja sen takia haluankin kuulla tarinoita yrittäjiltä esimerkiksi siitä, miten kaikki alkoi ja mikä on oma mielipide siitä, miksi on menestynyt tai miksi ei.

Suurimmat osat tarinoista oli mielenkiintoisia ja inspiroivia ja niitä oli mukava kuunnella. Mieleenpainuvin kuitenkin oli Suvi Widgrenin tarina, sillä hänkin ollut nuorella Tiimiakatemialla, josta hänen ura on lähtenyt nousuun perustettuaan Vilan Jyväskylään.

Monet muutkin tämän kirjan yrittäjistä ovat aloittaneet yrittäjän uransa jo nuorena, ja nämä tarinat jäivätkin mieleeni parhaiten. Aina ei tarvitse olla monen vuoden kokemusta tietystä alasta, jotta voin perustaa yrityksen. Tekemällä ja selvittämällä sitähän oppii.

Mieleen jäi myös kertomus kahdesta kaverista, jotka perustivat oman IT-alan yrityksen oltuaan tyytymättömiä siihen, miten muut yritykset hoitelivat hommiansa. Alku ei kuitenkaan ollut niin helppo, kun he olivat luulleet. Vaikka he nostelivat luuria päivä toisensa jälkeen, kauppaa ei tullut. Tässä vaiheessa he kuitenkin ajattelivat, että potentiaalisten asiakasyritysten on vaikea luottaa heihin, sillä heidän pieni yrityksensä oli ollut alalla vain hetken ja he itsekin olivat erittäin nuoria. Sen jälkeen kyseinen yrittäjä osti itselleen kihlasormuksen ja väläytteli sitä kuin vahingossa asiakkaillensa ja asiakastapaamiset alkoivat aina perheiden kuulumisten vaihdolla. Näin heidän välilleen alkoi pikkuhiljaa syntyä luottamusta.

Ehkä itse en menisi luottamuksen luomisessa noin pitkälle (ja kaikkihan perustuikin valheeseen), mutta pointti tästä luottamuksen luomisesta on tärkeä. Usein itsellekin on asiakastapaamisissa käynyt niin, että asiakastapaamisessa asiakas ei ollut kuvitellut minua näin nuoreksi. Alussa se toi kyllä hieman epävarmuutta, mutta olen siitä ihan hyvin päässyt irti tässä vajaan kahden vuoden aikana ollessani Tiimiakatemialla.

Viime aikoina olen paljon miettinytkin tuota luottamuksellisen asiakassuhteen rakentamista, sillä siitä oli puhetta pari viikkoa sitten ollessani JES stagella. Miten on mahdollista päästä nollasta siihen tilanteeseen, että asiakkaan kanssa vallitsee täysi luottamus ja rakennetaan yhdessä molemmille sopivia yhteistyökuvioita?

Heti asiakastapaamisen alussa on tärkeää luoda tarpeeksi rento tunnelma. Pitää saada asiakas puhumaan omista ongelmista ja itse kuunnella ja johdattaa asiakasta ratkaisuiden pariin. Itse saatan olla näissä tilanteissa toisinaan liian äkkipikainen ja mennä suoraan asiaani, ettemme vaan tuhlaa turhaan toisiemme aikaa. Asiakkaat kuitenkin rakastavat puhua itsestään ja yrityksestään, joten tämä on asia, johon aion kiinnittää jatkossa enemmän huomiota. Hyvän asiakassuhteen rakentamisen tuleekin viedä aikaa.

Ja hyvänä pointtina myös se, vaikka onkin nuori, ei pidä epäillä omia kykyjään ja sitä, mihin kaikkialle on mahdollisuus päästä. Ja tokin se, että ei pidä luovuttaa liian helpolla. Yrittäjänä tulee varmasti epäilijöitä vastaan, pahimmassa tapauksessa se on oma perhe. Mutta kun tekee tarpeeksi töitä, se varmasti palkitsee. Tai ainakin luultavasti.

Kaikki kirjan yrittäjät tuntuivat tekevän hommia ”rakkaudesta lajiin” eikä kukaan, ainakaan alkumetreillä laskenut tekemiään tunteja. Kaikilla oli hyviä ja huonoja hetkiä, joilla jotkut päätyivät hyvin, jotkut huonosti. Kuitenkaan en muista ketään, joka olisi sanonut, että ei olisi kannattanut lähteä yrittäjäksi vaan olivat sitä mieltä, että kaikki oli sen arvoista.

Yrittäjyys on varmasti rankkaa, mutta palkitsevaa ja tätä minäkin olen saanut jo hieman maistaa Tiimiakatemialla olon aikana. Yrittäjyydessä minua houkuttelee erityisesti se, että saan itse päättää mitä teen ja saan vaikuttaa suuriin päätöksiin ja koko yrityksen toimintaan ja tulevaisuuten. Luulen, että työläisenä vanhanaikaisessa hierarkisessa yrityksessä tulisi olemaan vaikea olla Tiimiakatemialla olon jälkeen. Kuitenkin toimeentulo ja menestys mietityttää yrittäjäksi lähtemisessä. Ikinä ei voi tietää miten käy. Mutta ehkä, jos löytäisin oikean ala ja bisnesidean, voisi minusta hyvinkin tulla yrittäjä.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!