Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas+helvetti

Kirjoitettu 13.12.17
Esseen kirjoittaja: Timo Hänninen
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas+helvetti-kirja kokoaa yhteen monen suomalaisen eri alan yrittäjän tarinan. Kirja ei missään nimessä ole yrittäjyyden tietokirja, vaan ennen kaikkea ”innostaja”. Kunkin yrittäjän tarina kerrotaan hyvin avoimesti ja epäonnistumisia ei peitellä. Kirjan tarinat ovat esimerkkejä siitä, mitä kovalla työllä sekä oikealla asenteella on mahdollista saavuttaa. Kaikki on loppupeleissä kiinni itsestä.

Taivas+helvetti on kirjoitettu erityisesti suomalaisia nuoria varten. Nuorisotyöttömyys on Suomessa korkealla tasolla, ja eräs ratkaisu piilee tulevaisuuden nuorissa yrittäjissä. Uudet yritykset lisäävät työpaikkoja ja näin ollen vähentävät työttömyyttä. Kirja myös kertoo avoimesti ja arkailematta yrittäjien tarinoita, joten kirjaa ei voi pitää yrittäjyyden ”ylistyskirjana”, vaan yrittäjyyden olemus välittyy todenmukaisesti lukijalle. Kirjasta löytyy niin sanottuja super- kuin myös tavanomaisia yrittäjiä. Se, että ryhtyy yrittäjäksi ei tarkoita automaattisesti sitä, että pitäisi saavuttaa miljoonien eurojen liikevaihto, vaan on mahdollista toimia menestyvästi pienemmässäkin mittakaavassa. Kynnys yrittämiseen ei siis pidä olla liian korkea.

Menestyminen vaatii pitkäjänteisyyttä, tahtoa, intohimoa ja ennen kaikkea kykyä ottaa iskut vastaan ja selvitä niistä. Esimerkiksi kirjassa, Niklas Hed kertoo ettei Rovion menestys perustu tuuriin vaan ”jumalattoman kovaan duuniin”. Aikana ennen Angry Birdsejä Rovio teki kymmeniä suuria virheitä ja tuhansia pieniä. Asiat ovat usein opittu kantapään kautta, mutta se on selvää, että epäonnistumisista oppii eniten.

Epäonnistumiset ovat osa jokaisen yrittäjän arkea. Tästä syystä niitä pitää oppia käsittelemään oikealla tavalla, jos mielii menestyä yrittäjänä. Tärkeintä on oppia omista virheistään ja miettiä mitä tekee seuraavalla kerralla toisella tavalla. Tiimiakatemialla ollessa tulee tehtyä erilaisia projektia. Jotkut menevät hyvin, jotkut huonommin. Kuitenkin jokaisesta projektista on hyvä löytää jotain positiivista ja negatiivista. Tästä syystä Tiimiakatemialla hyödynnetään muun muassa Motorola-menetelmää, jonka avulla arvioidaan ja kehitetään osaamista eteenpäin. Takaiskut ovat ikäviä asioita, mutta niistä voi syntyä aina jotain uutta, vähintäänkin mahdollisuus tehdä asiat seuraavalla kerralla paremmin.

Moni varmaan ajattelee minkä takia jotkut ihmiset haluavat ryhtyä yrittäjäksi. Syitä on olemassa varmasti monia. Joitain motivoi raha, joitain jokin muu. Se asia mikä kirjasta tulee ilmi on, että yrittäminen on ennen kaikkea elämäntapa. Vapaus tehdä asiat niin kuin itse haluaa ja olla oman itsensä pomo ovat monelle suuria motivaattoreita. Suuri yrittämisen hyvä puoli on myös mahdollisuus menestyä taloudellisesti. On kuitenkin hyvä muistaa, että yrittäjäksi ei kannata ryhtyä vain rahan takia, sillä silloin kun on vaikeaa, luovuttaa helpommin verrattuna siihen, että tekisi jotain itselleen mieluista.

Taivas+helvetti on erittäin mieluisa lukukokemus, sillä jokaisen yrittäjän tarina on erilainen. Harvoin tulemme ajatelleeksi, mitä kaikkea menestyvän yrityksen eteen on joutunut uhraamaan. Oma talous, perhe- ja ihmissuhteet ovat voineet kärsiä, mutta silti kaikesta on selvitty lopulta. Kirja herättää itsessäni paljon arvostusta yrittäjiä kohtaan, sillä he ovat joutuneet tekemään valtavasti töitä unelmiensa eteen. Jokainen yrittäjä, joka on raivannut itse oman tiensä huipulle, on varmasti paikkansa ansainnut.