Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas+Helvetti

Kirjoitettu 28.05.19
Esseen kirjoittaja: Tino Parhiala
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas + Helvetti 2
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen ja Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas + helvetti sisältää 21 tarinaa suomalaisista yrittäjistä ja heidän kokemuksiaan yrittäjyydestä. Luin kirjan jo Alkuvuodesta ,mutta unohdin kirjoittaa esseen. Tämä kertoo hiipivästä dementiasta mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Olen nuoresta asti ollut kiinnostunut yrittäjyydestä ja halusin lukea tämän kirjan, koska toivoin sen antavan itselleni potkua tiimiyrittäjyyteen ja akatemian arkeen ja tiimiyrittäjyyden alkuun todella Sainkin siitä innostusta ja motivaatiota. Kirja laittoi miettimään omia motiivejaan ja haaveitaan yrittäjyyden suhteen.

Vaikka kirja herätti paljon ajatuksia yrittäjänä selviämisestä ja sen haasteista, lopullinen tunne kirjan kannet suljettua oli kuitenkin positiivinen. Koin hyvin vahvan tunteen, että minäkin haluan menestyä. Haluan kehittää itseäni, elää yrittäjän vapaudessa ja olla itseni pomo. Haluan menestyä urallani ja tienata myös rahaa, jotta voin tehdä juuri niitä asioita, mitä haluan ja milloin haluan. Raha onkin ehkä yksi niistä asioista, mikä yrittäjyydessä hieman mietityttää. Joskus voi mennä aika kauan, ennen kuin itselleen voi maksaa kunnollista palkkaa. Mutta mikäli niin moni muukin on valmis ottamaan tämän riskin ja uskaltaa heittäytyä, miksen minäkin? Onhan opiskelija oppinut pienillä tuloilla elämään, joten siitä ei pitäisi olla kiinni. Makaroni on tullut tutuksi omassa keittiössäni.

 

Erityisesti tarinoiden takana olevat nuoremmat yrittäjät laittoivat ajattelemaan. Esimerkiksi Suvi Widgrenin Rohkeus ja asenne olivat todella motivoivia. Nuori nainen päätti perustaa Vila-ketjun liikkeen ja sen hän tekikin. Alkuun ilman tietoa rahoituksesta tai muista käytännön järjestelyistä hän kääri hihat. Tuollainen rohkeus on todella ihailtavaa. Koin pienen harmituksen pistoksen hänen tarinan kohdalla, sillä en olisi itse koskaan osannut keksiä kyseistä ratkaisua. Olen itsekin työskennellyt urheiluvaatekaupassa, mutta koskaan ei ole tullut mieleen, että voisin edes lähteä yrittäjäksi valmiiseen ketjuun. Jollain tapaa omassa päässäni olin ajatellut, että myyjän työn kautta ura siellä lähtee ylöspäin tai sitten perustetaan oma pieni kauppa. Oman kaupan perustaminen on riskialtista alan kovasta kilpailusta johtuen.

Toinen innostava nuoren tarina oli Rekolan Kukkatalo Oy:n äärimmäisen nuori yrittäjä Teemu Nikkanen. Hän aloitti puutarhalla isommin työskentelyn opon kielloista huolimatta vasta 14-vuotiaana, jossa monet muut vasta alkavat luopumaan lapsuuden leluistaan. Nuoren miehen positiivinen asenne sekä rohkeat ajatukset toiminnan laajentamisesta ja riskin ottamisesta ovat kyllä hatunnoston arvoisia.

 Olen kiitollinen vanhemmilleni, että itse olen saanut kasvatuksen, jossa työtä on opetettu tekemään ja tuloksia arvostamaan. Saamieni oppien ansiosta en pelkää tarttua lapioon, enkä myöskään puhelimeen, kun asiakkaalle tulee soittaa. Luen T+H kirjoja varmasti vielä jatkossa, koska minua tarinat inspiroivat ja niistä sai hyviä ideoita. Miksen minäkin voisi keksiä jotain tulevaisuuden mullistavaa tuotetta, jota jokainen ihminen haluaisi omistaa tai palvelua, jota kaikki kokisivat tarvitsevansa. Seuraava askel on loputon lapputalkoo, josta taas vähintään syntyy kultamunaus-palkinnon ansaitseva projekti.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!