Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taivas+helvetti

Kirjoitettu 06.04.20
Esseen kirjoittaja: Juuso Vainula
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taivas+Helvetti
Kirjan kirjoittaja: Terho Puustinen, Mika Mäkeläinen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Taivas+Helvetti käsittelee 21 yrittäjän tarinaa. Nimensä mukaisesti kirja kertoo niin onnistumisista kuin epäonnistumisista. Kirja on erittäin mukaansatempaava ja helppolukuinen, sillä yrittäjätarinat ovat hyvin luonnollisesti kerrottu ja kappaleet ovat lyhyitä. Kirjaan mahtuu kattava kirjo yrityksiä, niin miljoonien liikevaihdosta muutamaan tuhanteen. Kirja antaa hyvän käsityksen siitä, ettei yrittäjyys ole oikotie rikkauksiin tai menestykseen. Vaatii äärettömästi luonnetta ja lujuutta, jotta pärjää yrittäjänä ja pystyy ottamaan myös mahdolliset tappiot vastaan.

 

“If you’re going through hell, keep going. Why would you stop in hell?”

 ~ Steve Harvey

 

Yksi mielenkiintoisimmista tarinoista oli varmastikin Suvi Widgrenin tarina. Ehkä myös siksi, että hän on Tiimiakatemian alumni. Suvi oli nuori 22-vuotias, kun hän päätti perustaa vaateketju Vilan liikkeen Suomeen. Hän ottikin yhteyttä Tanskaan pääkonttorille ja saikin haastattelun. Nuoresta iästään huolimatta hän sai luvan perustaa Vilan toimipisteen. Tämä ei kuitenkaan tullut halvalla, sillä hänen piti ottaa pankista 250 000 € laina, jonka hänen vanhempansa takasivat. Liike laitettiin pystyyn ja loppu onkin historiaa. Suvilla on nykyään useampi liike Suomessa ja liikevaihtoakin on useampi miljoona. Suvin tarina ehdottomasti motivoi itseänikin haaveilemaan suuremmin. Tiimiakatemia tarjoaa eväitä valehtelematta lähes kaikkeen. On vain itsestä kiinni, että lähtee rohkeammin yrittämään ja ideoimaan.

 

Oma ensiraapaisuni yrittäjyyteen on varmaankin tullut ala-asteella. Järjestimme luokkamme kanssa kerran vuodessa juhlan, jonne kutsuimme kaikki naapureista sukulaisiin. Tarkoituksena oli kerätä rahaa leirikouluamme varten. Vaikka en 9–11-vuotiaana tiennytkään mitään yrittäjyydestä, oli se näin jälkeenpäin ajateltuna erittäin opettavaista aikaa. Järjestimme juhlat itse alusta loppuun; teimme itse kaikki myytävät kakut, piirakat yms., loimme itse koko ohjelman (näytelmiä, musiikkia, laulua) ja totta kai väliajalla möimme itse leivoksia ja virvokkeita. Saimmekin muutaman vuoden aikana leirikoulurahat kasaan ja kyllähän se oli yksi ala-asteen kohokohdista. Mahtavaa ajatella näin 16 vuoden jälkeen, että meille annettiin mahdollisuus itse kerätä rahat reissua varten ja luotettiin juhlan järjestämisessä. Valtava määrä kokemusta ja oppia, jota osaa arvostaa vasta hieman vanhemmalla iällä.

Itseäni yrittäjyydessä kiinnostaa vapaus ja monimuotoisuus. Voin itse suunnitella aikatauluni ja päiväni ei juuri koskaan ole samanlainen. Olen ollut ns. normaalissa palkkatyössä, enkä voi sitäkään moittia, kaikessa on puolensa. Palkkatöissä ehkä antoisinta on sen ”helppous”. Sinulla on tietyt tehtävät ja riittää, että suoriudut niistä. Joku muu saa hoitaa suuret päätökset ja linjaukset. Pidemmän päälle tämä voi puuduttaa. Riippuen tietysti työpaikasta ja työnkuvasta, päivät useasti ovat samanlaisia ja aikataulukin pysyy samana viikosta toiseen. Startupit ja ns. modernit yritykset ovatkin pikkuhiljaa pääsemässä pois tästä stereotypiasta ja antavatkin työntekijöilleen enemmän vapautta ja vastuuta.

 

Tiimiakatemialla ja yrittäjyydessäkin piilee huonoja puolia; vaihtoehtoja on runsaasti. Käytännössä maailma on pelikenttäsi, mutta vapaus yrittää mitä vaan voi tuoda tiimiyrittäjälle paljon stressiä. ”Mitä minä oikeasti haluan tehdä?”. Moni kamppaileekin tämän kysymyksen parissa. Olisi mahtavaa tehdä suuria juttuja, mutta ei tiedä mikä olisi se oikea. Toki tämäkin ongelma kannattaa kääntää positiiviseksi; Sinulla on vapaus tehdä ihan mitä vaan, kunhan uskallat yrittää. Kannustetaan ihmisiä kokeilemaan ja tutkimaan, mikä on se oikea juttu juuri sinulle. Elä turhaan murehdi ”mitä haluan tehdä loppuelämäni”, vaan lähde rohkeasti kokeilemaan ja oppimaan, se ei taatusti mene hukkaan.

 

Kirja ei itsessään opeta mitään uutta ja ehkä siksi tästä olikin vaikea kirjoittaa essee. Taivas+helvetti oikeastaan motivoi yrittämään ja kertoo yrittäjyyden hyvistä ja huonoista puolista. Samalla myös varoittaa, että onhan tämä vähän hullujen hommaa.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!