Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Taloustieteen oppikirja

Kirjoitettu 27.05.19
Esseen kirjoittaja: Riku Kylä
Kirjapisteet: 2
Kirja: Taloustieen oppikirja
Kirjan kirjoittaja: Matti Pohjola
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Jossain vaiheessa kevättä havahduin, kuinka talouden perusjutut olivat unohtuneet. Päätin kaivaa kirjahyllystä vanhoja talouden kirjoja ja alkaa virvoittaa muistia.

Matti Pohjolan Taloustieen oppikirja ei pyri selostamaan koko kansantalouden oppimäärää kerralla vaan antaa hyvät eväät ymmärtää sitä. Tämä onkin juuri sitä mitä normaalissa työelämässä tarvitaan. Sinun ei tarvitse osata jokaista talouden kaavaa ulkoa ja osata laskea niiden vaatimia laskutoimituksia päässä välittömästi. Tulee vain ymmärtää, miten talous toimii, jotta voit keskustella siitä. Tässä kirja onkin juuri parhaimmillaan, se kiteyttää tehokkaasti isoimmat aiheet noin 20-40 sivun pätkiin, jos lukija näistä innostuu niin sitten voi lainata lisää kirjoja ja lukea niistä lisää.

Milton Friedman on sanonut, että taloustieteen perusperiaatteet ovat niin yksinkertaisia, että ne voidaan kirjoittaa yhdelle sivulle. Siten myös tämän kirjan loppuun on listattu kymmenen perusperiaatetta, jotka helpottavat myös mikrotalouksia toimimaan arjessa ja ymmärtämään taloutta. Periaatteet ovat:

  1. Tehtäessä valintoja niukkuuden vallitessa on vertailtava eri vaihtoehtoja keskenään.
  2. Jonkin toimintavaihtoehdon kustannus on se vaihtoehto, josta joutuu luopumaan saadakseen valitsemansa.
  3. Vaihdanta kannattaa eli siitä voivat hyötyä kaikki
  4. Rationaaliset taloudenpitäjät tekevät päätöksiään vertaamalla rajaetuja ja rajahaittoja
  5. Markkinat ovat yleensä hyvä tapa järjestää talouden toiminta
  6. Julkinen valta voi parantaa markkinoiden toimintaa silloin, kun ne toimivat tehottomasti tai johtavat epäoikeudenmukaiseen tulonjakoon.
  7. Elintason kasvu syntyy työn tuottavuuden kasvusta, jonka lähteistä teknologinen kehitys on kaikkein tärkein.
  8. Työttömyys tasapainottaa työntekijöiden palkkavaatimukset ja yrityksen palkanmaksukyvyn. Sen tasapaino määräytyy hyödyke- ja työmarkkinoiden instituutioiden toiminnan perusteella.
  9. Rahan tarjonnan kasvu on inflaation perimmäinen syy
  10. Työttömyyden ja inflaation kesken vallitsee lyhyellä ajalla ristiriita. Täystyöllisyyttä ja vakaata hintatasoa on vaikea saavuttaa yhtä aikaa.

Näistä minulle tutuin on kolmas periaate: Vaihdanta kannattaa. Tätä olen toteuttanut paljon kuvaajana toimiessani. Mikäli tarvitsen jotain isompaa, olen ottanut yhteyttä yritykseen, joka tarjoaa tarvitsemaani ja sovin sisällöntuotannosta heidän kanssaan tuotetta vastaan. Tämä on myös hyvä kikka saada jalkaa oven väliin. Vaihdannan periaatteella toimii myös useat mikrovaikuttajat.

 

 

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!