Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tarinoita Piilaaksosta

Kirjoitettu 10.12.18
Esseen kirjoittaja: Johanna Lamberg
Kirjapisteet: 2
Kirja: Lannistumattomat
Kirjan kirjoittaja: Liisa Jokinen, Hanna Artman
Kategoriat: 3.1. Yrittäjien elämänkertoja ja yritysten historioita, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut, 4.3. Johtamisen ja organisaation kehittämisen työkalut, 4.4. Johtamisen haasteet

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Kirja kertoo menestyneiden suomalaisyrittäjien tarinoita. He kaikki asuvat Amerikassa paikassa, missä ei ole maantieteellisiä rajoja, mitä kutsutaan Piilaaksoksi. Piilaakso sijoittuu Yhdysvaltojen Kalifornian osavaltiossa sijaitsevaan San Franciscon eteläpuoleiselle rannikolle. Yksi haastateltavista yrittäjistä on jopa kuvaillut aluetta vain mielentilaksi, jossa nähdään vahvuuksia ja mahdollisuuksia uhkien ja heikkouksien sijaan.

Jokaisen yrittäjätarinan alussa on heidän tärkein mottonsa, jonka jälkeen kerrotaan hänen menestystarinansa. Tämän jälkeen he myös kertovat parhaimpia vinkkejään hyvään menestykseen ja otankin esseeseeni aiheeksi nämä heidän kertomat vinkit.

 

Mika Salmi: ”Seuraa intohimoasi”

Salmen parhaimpana vinkkinä on se, että täytyy seurata omia kiinnostuksen kohteitaan. Nämä pitävät mielenkiinnon yllä työntekoon ja kantavat pitkälle. Hän myös korostaa sitä, kuinka epäonnistumisia tulee jokaiselle, eikä niistä pidä lannistua. Hänellä oli urallaan neljä suurta onnistumista ja loput epäonnistumisia. Hän vain uskoi omiin ideoihinsa ja jatkoi eteenpäin epäonnistumisista huolimatta.

Hänen mielestään yrittäjäksi oppii yrittämällä, eikä koulunpenkillä. Olen samaa mieltä Salmen kanssa, joten tässä kohtaa ajattelinkin, kuinka hyvä opiskelupaikka Tiimiakatemia on meille yrittäjänhaluisille ihmisille. Meille korostetaan sitä, että emme ole opiskelemassa vaan nimenomaan töissä meidän oikeassa osuuskunnassa. Voisiko olla parempaa mahdollisuutta päästä käytännössä kokeilemaan yrittäjyyttä ja tiimityöskentelyn taitoja. Jos haluaa yrittäjäksi, niin eihän se pakosti vaadi korkeakoulututkintoa, mutta teoriaa kylläkin. Kukaan ei pärjää ilman yrittäjyyden perustietoja yrityselämässä.

 

Jyri Engeström: ” Ajoitus määrää menestyksen”

Engeström työskentelee teknologia-alalla. Hänen mielestään sillä alalla on vain yksi voittaja ja loput häviäjiä. Voittaja on yleensä se, joka osaa ajoittaa toimintansa oikeaan ajankohtaan. Lisäksi hänen mielestään toimitusjohtajalla on yksinkertaisuudessaan vain kolme tehtävää: rahoituksesta huolehtimien, osaajien rekrytointi ja vision kommunikointi. Ihan hyvin sanottu, mutta toimitusjohtajan tehtävään kuuluu myös paljon muuta. En ala niitä luettelemaan sen enempää, mutta toimitusjohtajan tehtäviä ei voi rajata noin pieneen alueeseen.

Moni Piilaakson yrittäjistä on myynyt yrityksensä, jonka jälkeen he tekevät sitä, mikä heitä enemmän kiinnostaa. Se kertoo siitä, että etsimme yleensä ensin markkinaraon, keksimme siihen idean, jonka jälkeen yritys myydään. Yrityksen myynnin jälkeen yrittäjät alkavat tehdä sitä mistä on kiinnostunut.On opettavaista lukea näiden menestyneiden yrittäjien tarinoita. Kirjaa lukiessa alkaa itsekin ajattelemaan, että itsekin jonain päivänä voisin tavoitella samanlaiseen tilanteeseen.

 

Samuli Zetterberg: ”Piilaaksossa kaupantekoa tukevat verkostot”

Zetterberg korostaa verkostojen tärkeyttä. Hänen toimintansakin alkoi verkostojen luomisella. Sillä on valtava merkitys, niin Piilaaksossa kuin Suomessakin. Ilman niitä ei kukaan pääse helposti juttusille potentiaalisten asiakkaiden kanssa. Amerikassa yritysten välille on vedetty ns. ympärilleen muurit, jotka estävät ottamasta yhteyttä johtohenkilöstöön ilman ketään yhteistä tuttua. Onhan se totta, että jos tunnet yrittäjän tutun, saat häneen helpommin yhteyden.

Suomessa, kuin myös Tiimiakatemiassa verkostojen luominen on erityisen tärkeää. Nuorempana tehdessäni kotipalvelu töitä iäkkäille ihmisille, se oli yksi verkostoitumistapa. Asiakkaiden lapset ja lapsenlapsensa saattoivat olla hyvinkin menestyneitä yrittäjiä. Tätä kautta nykyään olenkin saanut heiltä tukea asioissa, mihin koen tarvitsevani apua. Heidän kautta on mahdollista saada yhteys johonkin hänen tuttuun. Tiimiakatemiassa olen myös huomannut verkostojen tekemisen helppouden ja sitä haluan tehdä kovasti opintojeni aikana. Haluan saada hyvät verkostot, ennen kuin valmistun Tiimiakatemialta.

 

Ari Tulla: ”Idean arvo on nolla”

Tullan mielestä toteutus on ideaa tärkeämpi. Vaikka olisit keksinyt yrityksellesi upean idean, niin tämän toteuttaminen on kuitenkin se tärkeämpi osavaihe. Hän kertoo myös rahoituksen keräämisestä. Se on vähän kuin deittailua. Kukaan ei rakastu ensimmäisellä tapaamisella ja sijoittajat haluavat yleensä tavata monta kertaa ennen sopimuksen tekoa. Sama tilanne tulee vastaan, kun esimerkiksi hankimme yhteistyökumppaneita yrityksille. Siinäkään sopimuksen tekeminen ei synny hetkessä, vaan asiaa pohditaan tarkasti ja keskustellaan monia puheluita.

Hänen mielestään myös raha ei ole menestyksen mittari ja työpäivistä on pidettävä huolta. Kun asiat tekee fiksusti, pitää fokuksen ja delegoi tehtäviä, ei työtaakasta tule liian raskasta. Hänen mielestään menestys on onnellisuutta. Myös minun mielestäni menestystä ei voida mitata rahan avulla. Itsellenikin menestys on onnellisuutta ja sitä että voin olla tyytyväinen elämääni ja koen saavuttaneeni asioita. Monet tajuavat tämän vasta liian myöhään.

 

Kirjaa aloittaessa mietin monta kertaa, että otanko kyseistä kirjaa ollenkaan edes lukuun. Olen ajatellut pitkään etten hyötyisi muitten kertomista yritystarinoita. Sain kuitenkin poimittua todella hyviä pointteja yrittäjyyteen liittyen!

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!