Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

The 4-Hour Workweek

Kirjoitettu 18.11.18
Esseen kirjoittaja: Jouni Kiiskinen
Kirjapisteet: 2
Kirja: The 4-Hour Workweek
Kirjan kirjoittaja: Timothy Ferriss
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Tavoitteena taloudellinen riippumattomuus? Tim Ferrissillä on resepti tai pikemminkin prosessi, joka antaa siihen mahdollisuuden. Prosessin nimi on DEAL. Se on lyhenne, joka tulee sanoista definition, elimination, automation ja liberation. Vapaasti suomennettuna siis määrittely, eliminointi, automatisointi ja vapautuminen.

Määritelläänpä ensiksi mitä koko ”taloudellinen riippumattomuus” tarkoittaa. Kirjassa termi ”uusrikas” on todella osuva vertaus siitä, mitä itsekin elämältäni tavoittelen. Uusrikkaan tärkeimmät resurssit ovat aika ja raha. Ei siis aika tai raha, vaan aika JA raha, molemmat yhdessä. Rahaa saa perinteisesti sitä enemmän, mitä enemmän tekee töitä. Aikaa taas työn tekoa vähentämällä. Kuinka siis molempien, ajan ja rahan saaminen on ylipäänsä mahdollista? Ensimmäinen askel on unohtaa vanhat säännöt ja määritellä itse uudet.

Esimerkki uusrikkaan tavoitteen määritelmästä: mahdollistaa automaattinen kassavirta olemalla omistaja (ei alainen, eikä pomo) ja laittaa mahdollisimman pitkälle muut tekemään vaadittavat työt. Näin voi hylätä työn teon työn vuoksi ja vapauttaa aikaa toteuttaa omia unelmiaan, ja siitä huolimatta (tai siitä syystä) tienata mukavasti. Tavoitteena ei ole siis joutilaisuus, vaan mahdollisuus tehdä ja kokea parasta, mitä maailmalla on tarjota. Rahalla ja ajalla ei tee mitään, jos ei ole intohimoa saada elämästä mahdollisimman paljon irti.

Kun määritelmä on selvä, on aika alkaa karsia kaikki turha puuhastelu ja tärkeäksi tekemiseksi naamioitu kiire kokonaan pois päiväjärjestyksestä. 80/20 periaatteen mukaan 80% tuloksista syntyy 20%:sta työstä. Keskitytään siis siihen ”tehokkaaseen minimipanokseen”, josta selvästi suurin hyöty syntyy. Aina voidaan keksiä lisää työtä ja tekemistä, mutta silloin aikaa ei saada koskaan vapautettua tavoitettamme varten. Tämän takia eliminointi on äärimmäisen tärkeä vaihe prosessissa. Tunnista ja tunnusta itsellesi vain välttämättömät ja kaikkein tärkeimmät työt ja karsi loput. Tähän vaiheeseen kuuluu lisäksi itsensä tavoitettavuuden ”hankaloittaminen”, jotta merkityksettömät, tai hyvin vähä merkitykselliset asiat eivät vie aikaasi. Mahdollisuuksien mukaan kannattaa myös ulkoistaa aikaa vievät asiat, joita ei kuitenkaan voi jättää tekemättä.

Seuraava vaihe, automaatio, tuo käyttöösi toisen vapautumisen resurssin, rahan. Automaatio vaiheen tavoite on yksinkertainen: rakenna ”muusa”. Tarkoituksena on siis luoda kassavirtajärjestelmä, joka ei vaadi (tai vaatii minimaalisen vähän) sinun työpanostasi. Tällaisen muusan luominen on varmasti mahdollista monella eri tavalla, mutta kirjassa ehdotetaan seuraavanlaista kaavaa:

  1. Etsi ensin markkinarako. Mieluiten sellaiselta aihealueelta, joka itseäsi kiinnostaa.
  2. Keksi kyseiseen markkinarakoon tarkasti segmentoitu tuote.
  3. Testaa kysyntää ja hinnoittelua ennen varaston hankkimista.
  4. Aloita tuotteen myynti. Ulkoista työvaiheet ja automatisoi asiakkaan ostoprosessi mahdollisimman pitkälle, jotta pääset itse irroittautumaan yhtälöstä myöhemmässä vaiheessa.

Tähän kaavaan kirjassa on paljon ihan konkreettisia vinkkejä ja työkaluja, kuten esimerkiksi johdanto pay-per-click ilmoitteluun ja ohjelmia nettiliikenteen seuraamiseen.

Automatisointi kulkee hyvin paljon käsi kädessä edellisen vaiheen, eliminoinnin kanssa. Kaupan käynnissä kannattaa keskittyä ”hyviin” asiakkaisiin. He ostavat eniten ja valittavat vähiten. ”Huono” asiakas sen sijaan kyselee paljon, ostaa vähän ja todennäköisemmin valittaa ja/tai palauttaa tuotteen. Tällaisten asiakkaiden välttäminen pienentää tulojasi vain hieman, mutta säästää runsaasti aikaa ja päänvaivaa. Eliminoit tavallaan siis asiakaskuntaasi, mutta samalla automatisoit prosessia vähentämällä ylimääräistä työtä ja keskittymällä olennaisimpaan.

Kirjassa on ohjeet vapautumiseen sekä yrittäjälle että palkkatyöläiselle. Viimeinen vaihe, liberation keskittyy pitkälti palkollisen irtautumisen mahdollistamiseen ja helpottamiseen. Oma tavoitteeni ei ole tehdä palkkatöitä tiimiakatemian jälkeen, kuin korkeintaan väliaikaisesti, joten jätin tämän vaiheen vähemmälle huomiolle. Yrityksen omistajan liberation on minieläkkeiden suunnittelua ja ennen muuta toteuttamista. Ajan ja rahan saamisessa pelkän joutilaisuuden tähden ei ole mitään järkeä. Silloin kun on vakaa kassavirta ja aikaa toteuttaa unelmiaan, niin silloin se on myös tehtävä. Matkustelu on hyvä tapa sijoittaa itseensä. Vaikka et olisi alun perin matkustelusta erityisen kiinnostunut ollutkaan, kannattaa ajatus laittaa uudelleen harkintaan. Ferriss puhuukin kirjan viimeiset sivut juuri matkustelun tuomasta arvosta. Uusrikkaan elämäntyyliin voi jopa soveltua paremmin ulkomailla oleskelu tai jopa asuminen.

Kirjaa lukiessa mielessä pyöri useita kertoja ajatus siitä, miten hyödyntää kirjan oppeja tiimi akatemialla, kun kaiken tekemisen pointti on oppia käytännössä. Jos rakennan tiimiakatemialla toimivan ”muusan”, se toki tuottaa rahaa osuuskunnan kassaan, mutta miten on vapautuvan ajan laita? En voi toteuttaa liberation vaihetta ja ”joudun” joka tapauksessa käyttämään vapautuneen ajan jotenkin tiimin hyväksi, joten kannattaako tätä edes miettiä tämän enempää ennen valmistumista? Itse asiassa vasta nyt kun kirjoitan tätä esseetä alan nähdä tällaisen kokeilun mahdollisena. Prosessia vain joutuu ehkä jonkin verran soveltamaan, koska en tietenkään voi keskittyä sata prosenttisesti vain tähän, mutta miksi en silti kokeilisi.

Kirja myös haastoi minua ajattelemaan tavoitettani pidemmälle. Mitä sitten kun olen saavuttanut taloudellisen riippumattomuuden? Mitä aion tehdä, kun minulla on aikaa ja rahaa tehdä mitä haluan? Se ei ole minulle täysin selvillä vielä. Matkustelu on yksi asia mikä minua kiehtoo ja sain myös hyviä vinkkejä siihen, miten se ehkä kannattaa tehdä.

Uskon, että tulen palaamaan tämän kirjan pariin vielä useita kertoja erityisesti kertaamaan elimination ja automation -vaiheiden läpivientiä. Lisäksi kirjassa on paljon linkkejä, jotka tulevat varmasti olemaan omiaan säästämään aikaa asioiden googlettamiselta.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!