Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

The 7 habits of highly effective people

Kirjoitettu 02.12.18
Esseen kirjoittaja: Timo Hänninen
Kirjapisteet: 2
Kirja: The 7 habits of highly effective people
Kirjan kirjoittaja: Stephen Covey
Kategoriat: 1. Oppiminen, 3.2. Yrittäjän taidot ja työkalut

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Be proactive

Omalla suhtautumistavalla asioihin on valtava merkitys. On olemassa asioita joihin ei voi vaikuttaa ja asioita joihin voi vaikuttaa. Se kumpiin asioihin itse kiinnittää huomiota määrittää sen, onko reaktiivinen vai proaktiivinen persoona. Kuvitellaan, että olet päättänyt mennä ystäväsi kanssa kuntosalille, jonne pääset treenaamaan ilmaiseksi ystäväsi kuntosalikortilla. Ystävä kuitenkin samana päivänä peruu treenit kiireellisten asioiden takia. Reaktiivinen henkilö valittaisi tästä ja ajattelisi, että koko päivä on pilalla. Proaktiivinen henkilö sen sijaan ajattelisi, mitä voisi tehdä ajalla, jonka oli varannut treenaamiselle ja hyödyntäisi tämän johonkin muuhun tärkeään.

Begin with the end in mind

Mitä haluan olla saavuttanut, kun katson elämää taakse päin kuolinvuoteella. Olenko elänyt niin kuin haluan ja saavuttanut asioita, joista olen unelmoinut.  Pitää miettiä mitä elämässä haluaa ja muodostaa siitä kuva itselleen ja tehdä joka päivä töitä tavoittelemiensa asioiden eteen. Monelle on vaikeaa miettiä mitä haluaa saavuttaa elämänsä aikana, mutta toisille taas ei. Se mitä teemme juuri nyt ei välttämättä edistä itseämme kohti tavoitteitamme. Tästä syystä onkin aika ryhtyä tekemään oikeita asioita tavoitteiden eteen.

Put first things first

Priorisoinnin merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Moniko meistä käyttää enemmän aikaa television katselemiseen tai netissä surffailuun kuin tärkeiden ihmisten kanssa ajan viettämiseen tai liikkumiseen. On olemassa tärkeitä asioita, joilla on kiire ja tärkeitä asioita, joilla ei todellisuudessa ole niin kiire. Itselläni tärkein apuväline priorisoinnissa on kalenterin käyttö, johon voin merkitä asiat tehtäväksi tärkeysjärjestyksessä.

Think win-win

Miten tätä ajattelutapaa voisi hyödyntää yritysten välillä? Täytyy miettiä, miten molemmat osapuolet voisivat hyötyä yhteistyöstä. Jos esimerkiksi useampi eri yritys toimii samoissa toimitiloissa, he pääsevät pienemmillä vuokrakuluilla ja sen lisäksi voivat auttaa toisiaan erilaisissa haasteissa ja antaa kontakteja toisilleen.

Seek first to understand, then to be understood

Opi ymmärtämään muita ennen kuin he voivat ymmärtää sinua. Pitää osata oppia kuuntelemaan muiden mielipiteitä ja mitä heillä on sanottavana. Tätä ajattelua voi hyödyntää asiakkaidenkin parissa; vastaako myymäsi tuote tai palvelu asiakkaiden tarpeisiin, vai pitäisikö hänelle tarjota jotain muuta.

Synergize

Yhdessä pystymme saavuttamaan asioita, joihin kukaan ei pystyisi itse. Tätä varten olemme tiimiakatemialla. Pystymme hyödyntämään toistemme vahvuuksia yhteisten päämäärien eteen. Yhdessä tekeminen on sen lisäksi aina mukavampaa kuin yksin puuhastelu. Olen ymmärtänyt tiimin voiman ja voin aina kysyä muilta apua, jos en osaa jotain asiaa itse.

Sharpen the saw

Jatkuva itsensä kehittäminen on tärkeää. On hyvä löytää joka päivä väli asioille, jotka kehittävät itseä, vaikka ne veisivätkin aikaa, sillä ne maksavat itsensä pitkällä välillä takaisin. Jos vaikka lopettaisi liikunnan kokonaan, toki tällöin jäisi enemmän aikaa tehdä muita asioita. Jossain kohtaa terveys kuitenkin huononisi niin paljon, että töiden tekeminen tehokkaasti ei enää onnistuisi huonon kunnon ja vireystilan takia. Pitämällä huolen itsestä, mahdollistetaan muiden tapojen toteutuminen.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!