Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

The power of habit

Kirjoitettu 09.04.19
Esseen kirjoittaja: Annika Palmari
Kirjapisteet: 3
Kirja: The power of habit
Kirjan kirjoittaja: Charles Duhigg
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

 

Tapojen voima vaikutti kiinnostavalta aiheelta, sillä itse olen uskomattoman huono luomaan rutiineja ja tapoja keskittymishäiriön ja boheemin elämäntyylin vuoksi. Päätin lukea kirjan siinä toivossa, että se hieman laajentaisi käsitystäni tapojen kehittymisestä ja ehkä antaisi ohjeita tapojen luomiseen ja huonoista elämäntavoista eroon pääsemiseen.

Kirjan mukaan tapoja syntyy, koska aivot pyrkivät jatkuvasti toimimaan nopeammin ja helpommin. Tämän vuoksi mikä tahansa rutiini voi muuttua tavaksi, koska se saa ajatuksemme ja aivomme käsittelemään samoja tietoja ja ajatuksia kerta toisensa jälkeen, luoden aivoissa kytköksiä ja nopeita reittejä tiedonsiirtoon.

Tavat syntyvät usein ilman omaa tietoista päätöstä, minkä vuoksi huonoja tapoja on helppo luoda. Kukaan meistä ei halua kehittää pahaa tapaa, mutta silti aivomme luovat sen toistuvien positiivisten kokemusten jälkeen. Tämä ei kuitenkaan tee hyvien tapojen luomisesta kuitenkaan mahdotonta. Tarvitaan vain samat vaiheet kuin huonojen tapojen syntymisessä. Opittava tapaa tulee tehdä helpoksi ja siitä tulee saada palkinto.

Uuden tavan luomiseksi tarvitaan rutiini, joka pikkuhiljaa herättää tarpeen toteuttaa sitä. Tätä auttavat esimerkiksi itselle mielekkäät palkinnot. Jos haluaa opetella lukemaan kirjaa joka päivä, on kirja asetettava helpolle sijainnille, jolloin rutiini on helppo aloittaa. Palkintona toimii esimerkiksi television katsominen tai puhelimen selaaminen, kun on onnistunut lukemaan kirjaa ennalta määrätyn ajan tai tietyn sivumäärän.

Itselläni nämä ohjeet auttoivat opettelemaan kirjojen lukemista. En ennen akatemiaa ollut tottunut lukemaan paljon kirjoja, joten oli suuri haaste tehdä siitä säännöllistä. Koska tapa oli itselleni niin uusi, piti siitä tehdä todella helppoa toteuttaa, jotta se toimisi. Siksi latasinkin puhelimeeni ohjelman, jolla pystyin kuuntelemaan äänikirjoja helposti missä vain. Tämä osoittautui tehokkaaksi, sillä kuuntelen paljon musiikkia, joten kappaleet oli helppo vaihtaa kirjan kuunteluun. Lisäksi asetin aina kirjoja ympäri kotiani sohvien ja tuolien läheisyyteen, joissa kirja oli helppo napata käteen muutaman sivun lukemiseksi. Palkinnoksi asetin itselleni esimerkiksi erinäisiä reissuja ja ystävien kanssa vietettyä aikaa, jos sain luettua tietyn määrän kirjoja. Lisäksi, koska olen hyvin kilpailuhenkinen ja nautin outojen haasteiden voittamisesta, asetin tavoitteeksi lukea vähintään viisi kirjaa äänikirjaohjelman ilmaisen kokeilujakson aikana, mikä myöskin vauhditti lukemistani.

Jotta huonoista tavoista pääsee eroon, täytyy käyttää samoja palkintoja ja ärsykkeitä mutta eri toimintoa kuin huonossa tavassa. Tällöin aivot oppivat yhdistämään aiemmin huonoon tapaan johtavan ärsykkeen uuteen hyvään tapaan. Tämän jälkeen aivot automaattisesti reagoivat ärsykkeeseen uudella tavalla. Kaikkein tärkein tekijä tapojen syntymisessä on usko sen onnistumiseen. Jos haluaa muuttaa tapojansa tai luoda uusia, vaaditaan uskoa siihen, että myös pystyy siihen. Ilman tätä ihminen ei voi antaa kaikkeansa itsensä muuttamiseen. Jos esimerkiksi haluaa opetella lukemaan kirjoja enemmän, täytyy uskoa olevansa kirjoja rakastava ihminen, sen sijaan että ajattelisi jatkuvasti, että uusi tapa olisi omien arvojen ja persoonallisuuden vastainen.

Aion jatkossa soveltaa kirjan neuvoja uusien tapojen kehittämiseksi myös tiimiyrityksen hyväksi. Esimerkiksi aikataulutus on itselleni hyvin haastavaa, joten haluaisin opetella käyttämään säännöllisesti kalenteria sekä puhelimessani että fyysisenä kirjana. Näin ajankäyttöni olisi tehokkaampaa ja olisin parempi työntekijä tiimille. Koska en ole luonnostani järjestelmällinen ihminen, yritän yhdistää tuon uuden tavan. jo johonkin itselleni tuttuun tapaan, esimerkiksi puhelimen selaamiseen. Voisin kokeilla ison kalenterin hankkimista, joka olisi helposti nähtävillä, ja sijoittaa sen joko kotiini tai työpaikalle niin, että pakostakin huomaan sen usein päivän aikana. Saa nähdä miten tämän kokeilun käy, onneksi nyt on hyvä teoriapohja tällaisen tavan rakentamiseen.

 

 

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!