Tiimiakatemia on Jyväskylän Ammattikorkeakoulun yrittäjyyden huippuyksikkö

Tiimiakatemia

Kirjoitettu 27.09.17
Esseen kirjoittaja: Ida-Maria Muilu
Kirjapisteet: 3
Kirja: Tiimiakatemia - Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi
Kirjan kirjoittaja: Timo Lehtonen
Kategoriat: 1. Oppiminen

VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/5 (0 votes cast)

Luin ensimmäisenä kirjanani Timo Lehtosen kirjoittaman kirjan Tiimiakatemia – Kuinka kasvaa tiimiyrittäjäksi. Kirja kertoo Tiimiakatemiasta ja sen toiminnasta, mutta fiktiiviseen tyyliin. Kirjassa tutustutaan Tiimiakatemiaan ensimmäisen vuoden opiskelijan, eli pingviinin, kanssa.

Mielestäni kirja sopi minulle hyvin, sillä olen itsekin aloittanut Tiimiakatemian noin kuukausi sitten, joten minun oli helppo samaistua kirjan päähenkilöön. Suuri osa kirjan tapahtumista oli jo minulle tuttuja täältä, kuten esimerkiksi tiimiin liittyvät asiat (kuinka tiimit syntyvät, treenit, dialogit ja tiimiin kehitysvaiheet). Silti kirjassa oli asioita, joista en ole ennen kuullut, kuten tiimiyrittäjän voimakenttä. Silti asioista, joista jo tiesin, sain kirjan avulla lisää tietoa ja pohjustusta tai miksi joitakin asioita tehdään.

Itse päädyin Tiimiakatemialle oikeastaan hetken mielijohteesta. Hain Jyväskylän ammattikorkeakouluun opiskelemaan liiketaloutta ja ajattelin hakevani ensimmäisen vuoden perusopintojen jälkeen urheiluliiketoiminnan tai muodin kärkeen. Tiimiakatemiasta olin toki kuullut jo ennen hakuani Jamkiin ja pidin sitä ihan mielenkiintoisena vaihtoehtona, mutta en tiennyt tästä vielä tarpeeksi hakeakseni tänne. Viime keväänä kärkien hakuajan päättyminen lähestyikin sitten kovaa tahtia ja minä en ollutkaan enää varma valinnastani. Kaverini ehdotuksesta lähdimme tutustumaan Tiimiakatemiaan, vaikka en uskonut tänne kuitenkaan hakevani. Mutta käyntini täällä vakuuttikin minut täysin. Ymmärsin, että Tiimiakatemialla voin kokeilla erilaisia asioita ja etsiä näin, mistä olen oikeasti kiinnostunut, eikä mitään vaihtoehtoa tarvitse rajata pois. Lisäksi olen ihminen, joka oppii tekemällä, joten mikä olisikaan parempi paikka kuin Tiimiakatemia.

Nyt kun on kulunut jo lähes neljä viikkoa, olen vieläkin tyytyväinen valintaani. Ryhmähenki on täällä erityisen hyvä, olen tyytyväinen tiimini ja ensimmäiset sopimuksetkin asiakkaiden kanssa on jo tehty.  On hyviä päiviä, jolloin tuntuu, että kaikki rullaa hyvin eteenpäin ja on ollut jo päiviäkin, jolloin tuntuu, että projektit eivät edisty sitten ollenkaan. Erityisen hyviä olemme, tai ainakin itse olen ollut ideoimaan uusia projekteja, mutta vähän turhankin usein tämän jälkeen innostus meinaa loppua ja toteutus jää. Tuntuuhan tämä kieltämättä vieläkin vähän kummalliselta ”koulun käynniltä”. En istu monta tuntia kestävillä luennoilla koulun penkeillä ja tämän jälkeen mene kotiin tekemään tehtäviä optimasta ja kirjoittamaan pitkiä raportteja aiheista, jotka eivät välttämättä minua edes kiinnosta. Täällä päätän itse mitä teen, käyn asiakaskäynneillä oikeissa yrityksissä ja saan tehdä heidän kanssaan minua kiinnostavia projekteja. Vähän väliä tulee tunne, että eihän tämä edes voi olla mahdollista ja tuleekohan joku vielä raahaamaan minut täältä takaisin koulun penkille.

Jo heti ensimmäisellä käynnillä Tiimiakatemian tiloissa, paikasta tulee erittäin lämmin tunne. Tunnelma on aivan eri, mihin olen tottunut muissa kouluissani. Kaikki tulevat heti juttuun ja ovat kiinnostuneita ja tarjoutuvat auttamaan ihan milloin vain ja missä asiassa tahansa. Tämmöinen tunne tuli myös ensimmäisenä päivänäni tiimiakatemialaisena. Lehtosen Tiimiakatemia-kirjassa osataan hyvin kuvata muutenkin tuota Tiimiakatemian ”meininkiä” ja kuinka erilainen se on normaaliin ”koulumeininkiin” verrattuna.

Ensimmäisenä päivänä teimme myös tiimiroolitestit, jotka tehdään myös kirjassa. Tiimiroolitestissä tehdään Belbinin tiimiroolitesti, jossa selviää, minkälainen tiimipelaaja kukin on. Näin uudet oppilaat voidaan jakaa tiimeihin, jossa olisi mahdollisimman paljon erilasia tiimipelaajia. Jako oli onnistunut ainakin meidän tiimin osalta, sillä meidän tiimissä on mielestäni paljon erilaisia persoonia, mutta tulemme silti kaikki hyvin keskenämme toimeen. Testin mukaan olen diplomaatti (teamworker). Tunnistan itseni aika hyvin tästä roolista, sillä tulen hyvin ihmisten kanssa toimeen, olen joustava ja inhoan riitatilanteita. Mutta kirjassa kerrotaan diplomaatin olevan myös hiljainen persoona, jota en koe (ainakaan yleensä) olevani, tämäkin kyllä riippuu paljon paikasta ja tilanteesta.

Tiimimme kävi myös ensimmäisellä viikolla Forest and back-reissulla, josta Timo Lehtosen kirjassa myös kerrottiin. Oli mielenkiintoista lukea, mistä idea tähän retkeen oli syntynyt ja kuinka se on vuosien saatossa muodostunut perinteeksi. Tiimijaot kerrottiin meille ensimmäisen viikon torstaiaamuna, ja tästä lähdimme busseilla kohti tuntematonta. Vajaa tunnin matkustamisen jälkeen pysähdyimme hiekkatielle keskelle metsää ja lähdimme suunnistamaan uuden tiimimme kanssa kohti ensimmäistä rastia. Monen tunnin sateessa vaelluksen ja monen rastin jälkeen pääsimme vihdoin kohteeseen, jossa meitä ruoka jo odottikin. Kokosimme yhdessä tiimillemme puolijoukkueteltan, jossa sitten vietimme seuraavan yön.  Minusta retki yhdisti meitä paljon, vaikka tiimimme olikin vasta muodostunut samana aamuna.

Timo Lehtosen kirjassa kerrotaan myös tiimin kehitysvaiheista. Ensin tiimi on vain työryhmä. Tiimiläiset muistavat toistensa nimet ja joitakin asioita toisistaan, treeneissä keskustelu on vilkasta, mutta tiimiläiset saattavat olla hieman varautuneita toisiaan kohtaan. Tämän vaiheen jälkeen tiimiä odottaa valetiimin, potentiaalisen tiimin, todellisen tiimin ja huipputiimin vaiheet. Huipputiimitasolle pääsevät kuitenkin vain harvat. Meidän tiimimme on vielä työryhmätasolla, olemmehan tunteneet toisemme vasta kuukauden. On kiinnostavaa nähdä, kuinka tiimimme vaiheet kehittyvät, kuinka tiimimme niissä toimii ja pääsemmekö ikinä huipputiimin tasolle.

Kirja syvensi hyvin tietoani Tiimiakatemiasta ja oli mielenkiintoista lukea asioista, joista en vielä tiennyt Tiimiakatemiasta. Kirja kannattaisi varmaankin lukea vielä myöhemmin, kun olen ollut vielä pidempään Tiimiakatemialla, jolloin kirjasta löytyisi varmasti uusia ulottuvuuksia. Kirja sopisi varmasti hyvin myös ihmiselle, joka haluaa tietää enemmän Tiimiakatemiasta ja sen toiminnasta, tai joka on hakemassa ”opiskelemaan” Tiimiakatemialle.

Keskustele artikkelista

Kirjoita kommentti

Kirjoita allaoleva koodi viereiseen kenttään roskapostin suodattamiseksi, kiitos!